reisetips reiseguide edinburgh

Her får du en komplett reiseguide til hva du bør se og gjøre i nydelige Edinburgh!

© Ukjent / Getty Images

Reiseguide: Dette må du se og gjøre i Edinburgh

Slott, brosteinsgater, Harry Potter-stemning og historiske bygninger. Edinburgh er din destinasjon for moderne eventyr. Hver gang du runder et kvartal, blar du opp et nytt kapittel.

3. november 2021 av Gunnhild Bjørnsti

«Edinburgh er en romantisk by»

Hva er typisk Edinburgh? 

– Vennligheten, kulturrikdommen og all den interessante historien kombinert med korte avstander. Edinburgh er en utrolig vakker by, uansett om man er i Old Town, oppe på høyden ved slottet, eller i New Town. Sir Walter Scott kalte Edinburgh «min mest romantiske by» fordi den var så vakker, og Robert Louis Stevenson omtalte Edinburgh som «den svevende byen på klippen». 

Hva er skottenes særpreg? 

– Skottene har en utrolig evne til å inkludere og få alle til å føle seg vel. Det merkes spesielt når man går ut på byen. Alle kan snakke med alle, alle er høflige, alle er velkomne, man blir glad av stemningen her. 

Teater, kultur og film er viktig for byen og det finnes mange folk fra de kreative miljøene. Det gir en kunstnerisk touch til bybildet, folk er aldri høy på pæra.

Hvorfor er du spesielt ofte i Edinburgh? 

– Jeg jobbet som turistsjef for Visitbritain fra midten av 1990 til sent på 2000-tallet, en helt fantastisk tid. Da var jeg der mye på grunn av jobb, men etter hvert ble reisene mer privat. Jeg likte å spille golf og møte tidligere kolleger og venner jeg har fått gjennom flere år. Jeg har beholdt kontakten med de samme folkene i alle disse årene. Mye av grunnen til at jeg drar tilbake er også miksen av nytt og gammelt, at byen ikke er for stor og at den fornyer seg. Stemningen har noe teatralsk over seg. Jeg må innrømme at jeg stadig blir fascinert av den makabre, fargerike historien, som at forfatteren Stevenson ble inspirert til å skrive Dr. Jekyll og Mr. Hyde i Edinburgh. Jeg lever meg inn i stemningen når jeg ser de gamle brosteinsgatene og er på byvandringer. Det er som jeg er med i en film, fasadene virker som kulisser. Mange krimforfattere har også valgt å legge sine handlinger til denne byen. En av de mest kjente i så måte er kanskje Ian Rankin.

edinburgh reise

Ann Askim (50) 

  • Samboer, to døtre Emma (10) og Savanna (7). 
  • Leder marked- og kommunikasjonsavdelingen for Utviklingsfondet 
  • Bor i Oslo

Hvilken del av byen er din favoritt? 

– Jeg elsker New Town, som ikke er ny i norsk målestokk, den er bygget fra midten av 1700-tallet til midten av 1800- talet med georgiansk arkitektur. Det er et nydelig område som viser hvor velstående byen var på den tiden. Legg merke til eldre bygninger som tidligere huset ulike banker, men som nå er omgjort til flotte butikker, barer og restauranter. George Street er en gate som jeg alltid besøker, for da blir jeg påminnet om at Edinburgh har alt: shopping, historie og restauranter. Her har klesbutikkene ofte nydelige blomsterbuketter som en del av interiøret, og duftene henger i luften. 

Jeg må også innom de store varehusene John Lewis og Harvey Nichols. Her er det også ofte salg på gang, så er du heldig kan du finne noen skikkelige godbiter! Selv elsker jeg britiske Coast som selger alt av selskapstøy, kjoler, skjørt og bluser til sommerfesten, bryllupsfesten eller julebordet. Jeg er også glad i klassiske skotske merker som Pringles og Harris Tweed.

edinburgh gateliv reise

GATELIV: Gå på oppdagelsestur i Edinburgh, det er korte avstander, mye å se og oppleve og folk er vennlige

Gå ikke glipp av dette i Edinburgh!

– Bli med på byvandringer, for det finnes knapt andre steder hvor guidene er så dyktige som i Edinburgh, så flinke til å formidle og de brenner virkelig for byens historie. Litterære turer finnes også. Hadde det ikke vært for Edinburgh så hadde kanskje ikke Harry Potter-bøkene og -filmene blitt til. J.K. Rowling skrev nemlig store deler av «Harry Potter og de vises stein» på kafeen Nicolson i 6A Nicolsons Street (som nå har byttet navn til Spoon).

Slottet som ruver over byen er et «must», jeg blir alltid like imponert når jeg kommer dit. Bygget og området har klart å bevare sin mystikk og ekthet. Det er like spennende for både voksne og barn å se slottet med kronjuveler utstilt, og der har de vært utstilt i hele 200 år. Juvelene ble laget på 1500-tallet, med imponerende perler, diamanter og rubiner. Her finner man også komplette rustninger, ridderutstyr og sverd. Alt er autentisk, her finnes ingen replika. I slottets opprinnelige fengselsbygninger kan man levende forestille seg hvordan det var å være fange her med halmbinger og trebrisker. Stemningen er til å ta og føle på, og med britenes dyktig utførte utstillinger med lyd og effekter kan man lett få gåsehud her.

For kunst-interesserte er The Scottish National Gallery et eldorado, med mesterverk av Botticelli, Raphael, Tiziano, El Greco, Velázquez, Rembrandt, Vermeer, van Dyck, Tiepolo, Landseer, Gainsborough, Constable og Turner. Fra skotsk malertradisjon, ta en titt på bildene av Ramsay, Raeburn og Wilkie. Museet har en av de beste kunstsamlinger på verdensbasis.

reisetips edinburgh galleri

HUSER MESTERVERK: The Scottish National Gallery finner du midt i sentrum av Edinburgh. Ofte beskrevet som en av de beste samlingene av kunst i verden, inkludert mesterverk av Botticelli, Raphael, Tiziano, Rembrandt, Turner, Gainsborough og Constable. Vel verdt et besøk uansett tid på året.

© Getty Images

Kulturfestivaler er viktige for Edinburgh, hele sju av dem arrangeres i de tre hektiske sommermånedene. Mine favoritter er likevel skotsk nyttårsaften, eller Hogmanay som de kaller det, og selvfølgelig klassikeren Edinburgh Tattoo som arrangeres i august hvert år – en kjempeproduksjon i forgården av slottet, magisk stemning, parader og underholdning av første klasse.

Når du skal planlegge, sjekk nettsidene til Whats’on og Time On, og du finner generelt alt fra pop til komedier, musikaler og sportsarrangement.

For personlige tips, snakk gjerne med de lokale, i butikker og på pub-er, de er vennlige, og ekstra glade for å dele byens historier og favorittsteder.

Glad i golf? Ta en taxi til Braids Hill Golf Course, lei et damesett og spill golf med utsikt over byen fra alle hull. Husk at Edinburgh har mange golfbaner som er tilpasset alle nivåer og lommebøker. Golf er for menn, sier du? Nei, på Musselburgh Links spilte Mary Queen of Scots golf allerede i 1567!

reisetips edinburgh hotell

BALMORAL HOTEL: Fra gammelt av (1902) byens jernbanehotell og fasjonable overnattingssted for sosieteten, som hadde råd til å reise med tog for å feriere. I dag 5-stjerners etablissement med sus av fordums tid som nyere hotell aldri kan gjenskape.

Pausen du skal unne deg i Edinburgh

For en avslappende opplevelse har Edinburgh flere gode spaanlegg på hotellene, hvor man kan nyte massasje, basseng og avslapning i hvilestoler. Perfekt å unne seg siste dagen før man drar hjem. Personlig liker jeg One Spa, som har hydropool og basseng i toppetasjen og utsikt over byen. Balmoral spa, i hotellet med samme navn i Princess Street, har stort basseng og dampbadstue og tørr sauna og spapakker med blant annet massasje og lunsj eller afternoon tea med champagne. Guerlain Spa på Waldorf Astoria Hotel har utsøkt interiør og behandlinger med fransk touch fra det kjente merket Guerlain. 

reisetips edinburgh spa

ONE SPA: For deilig opplevelse med utsikt over byen, hydropool og basseng. 

Royal Botanic Garden Edinburgh er en oase hvis man liker avslapning i det grønne omgitt av vakre planter, blomster og trær. Bare å sette seg på en benk, nyte stillheten og byens naturskjønne stemning.

reisetips edinburgh botanisk hage

DRØMMEHAGE: Royal Botanical Gardens – grunnlagt tilbake i 1670 – den gang ikke større enn en tennisbane. I dag huser den over 10 000 plantearter. Du finner denne hagen nord for New Town, en 30 minutters spasertur fra sentrumskjernen. 

© Getty Images

Her spiser du godt i Edinburgh

Centotre i 103 George Street er en kjenning som nå har skiftet navn til Contini. Det er sønn/svigerdatter til eierne som har overtatt, de serverer virkelig god italiensk mat med herlige viner til, med super stemning og italiensk språkkurs over høyttaleren på toalettene. Også dette lokalet har vært en gammel bank, med fantastisk takhøyde og ofte pyntet med gedigne blomsterarrangementer. Jeg må alltid dit. Til lunsj og middag.

Dome Bar i 14 George Street, var opprinnelig en stor bankbygning og turnhall. Nå er det nydelig restaurant og bar med de lekreste blomsterdekorasjoner, så fascinerende – det skaper høytidsfølelse å komme inn der. Navnet røper at hallen har en enorm dom med marmorsøyler og en sirkulær bar. Maten er «modern contemporary», som alle liker og baren byr på gode drinker, som en start. Alle vil hit, spesielt når man skal feire noe, så bestill på forhånd.

For lunch har Dome en stille og koselig bakhage, Rose Street Garden. Nytgjerne et glass champagne der etter mye shopping. En perfekt oase for en etterlengtet pause.

Tigerlily er et townhouse som rommer en nydelig og trendy restaurant, og barer, lounger i ulike stuer og en nattklubb i kjelleretasjen. Man blir helt betatt og har bare lyst til å bli der til neste dag, og det kan man om man bestiller på forhånd, for bygningen rommer også et boutiquehotell. Passer perfekt for voksne damer på tur og egentlig alle aldre. Tigerlily er det komplette kinderegg med både nattklubb, bar, restaurant – og hotell! Byens storstue må oppleves, men book bord på forhånd.

The Scran & Scallie er en av Edinburghs ledende gastropuber, og på BIB Gourmandlisten. Uformelt sted for skotsk mat startet av kjøkkensjefer fra byens to restauranter med Michelin-stjerner.

Witchery by the Castle er byens landemerke oppe på høyden ved slottet, og man kan spise i ulike rom, anbefales selv om man ikke bor der. Restauranten har stil som en gotisk dekadent perle, hvor definitivt «more is more». Andrew Lloyd Webber har uttalt at restauranten er den fineste han noensinne har besøkt. Rettene lages med lokale råvarer som sjømat/skalldyrfat, lam, oksekjøtt samt legendariske angus beef tartar.

Les også: Dette må du oppleve i Berlin - komplett reiseguide

reiseguide edinburgh restauranter

KJENT: Besøk The Scran & Scallie mens du er i Edinburgh for et godt måltid!

En morsom kveld i Edinburgh!

– Raspberry Mule er en «must» cocktail i Edinburgh. Det er Edinburghs vri på klassikeren Moscow Mule, men med en neve bringebær – prøv den! Mix av vodka, lime juice, ingefærøl, mynteblader og bringebær. 

Edinburgh er en helt herlig by å gå ut i, folk er pratsomme, høflige og galante. Kanskje de liker sine naboer i nordøst?

reisetips edinburgh tattoo

TATTOO: Et show som årlig lokker 250 000 publikummere og har over 100 millioner seere.

Lady Libertine i 25, West Register Street i enden av George Street, serverer kaffe og vin på glass i 1. etasje, med bar og restaurant i etasjen under. Jeg har ikke vært der selv ennå, men jeg fikk den anbefalt nylig av en tidligere kollega som bor og jobber i byen. «Stilig og overdådig, utrolig kult. Fantastiske visuelle elementer» var hennes beskrivelse, jeg kan nesten ikke vente med å komme meg dit.

The Register Club er en cocktailbar i 42 St Andrew's Square, på toppen av et luksuriøst leilighetshotell, Cheval Edinburgh Grand, som nevnt over. Stilen er overdådig med en mektig sirkulær trapp med grafiske elementer som tar pusten fra en – man må bare dit.

Nor’Loft er det perfekte champagnestedet med utsikt over hele byen. Det ligger i Market Street, i dalen nedenfor slottet, i gangavstand fra Princess Street. De har en heftig champagneliste, så har man noe å feire, la det boble over der.

reisetips edinburgh uteliv

CITY BY NIGHT: Edinburgh er Skottlands hovedstad og er et av Europas største finansielle sentre. Kombinert med et yrende studentliv er det liv både dag og natt.

Best for shopping

For shopping er George Street den klassiske gaten med kjente designernavn og flotte butikker. Av vintage finnes det mer å velge mellom i Old Town. I Princess Street finnes de typiske kjedebutikkene som Mango, Zara, HM, River Island, Top Shop og en gigantisk Primark. Er du glad i bøker har Waterstones en stor butikk her. Det er en helt ny hub med shopping, restauranter og hotell. Vil man handle, finnes Zara, Pull & Bear, &Other Stories samt mathallen Bonnie & Wild Scottish Marketplace, Edinburghs første food hall med uavhengige mat- og drikkeprodusenter fra hele Skottland.

reisetips edinburgh shopping

GEORGE STREET Ble anlagt på slutten av 1700-tallet som hovedveien gjennom New Town, plassert på toppen av en åskam.

reisetips edinburgh shopping

OLD TOWN Gamlebyen i Edinburgh – området har bevart mye av middelalderens gateplan, men huser i dag mange flotte butikker, barer og restauranter. 

Her bor du bra

The Witchery ligger på vei opp til The Castle, og ble omtalt av Cosmopolitan magasin som hotellverdenens syvende underverk. Stilen er dekadent og gotisk, som å komme inn i en eventyrverden. Jeg har vært der mange ganger, og det innfrir alltid. 

reisetips edinburgh beste hoteller

UFORGLEMMELIG: Hotellet Witchery by the Castle med restaurant, må oppleves. 

Tigerlily holder fortsatt koken. Det startet egentlig som nattklubb, bar og restaurant, før man tidlig skjønte at dette måtte bli en storstue med soverom. Kule rom, mange med feminin touch av rosa, jeg digger dette stedet, det er alltid like spennende, for de pusser opp hele tiden.

reisetips edinburgh beste hoteller

TIGER LILY: Et kinderegg av festligheter! Et townhouse som huser barer, restaurant, nattklubb og boutique-hotell.

Malmaison Hotel på St Andrew's Square liker jeg godt, det var en av de første boutique hotell-kjedene, og finnes over hele Storbritannia. Perfekt for damer på tur. Denne kjeden har vært en inspirasjon for andre boutiquehoteller, og holder en god standard.

The Bonham er også en av mine favoritter. Ligger sentralt i New Town. Nyoppusset for et par år siden og tilbyr god mat og cocktails etter handlerunden. Beliggenheten er rolig, med store løvtrær og utsikt til hage fra mange av rommene. En favoritt hvis du vil ha det litt rolig og luksuriøst.

Le Monde Hotel har vært i drift en del år, men også her fornyes det stadig, så hotellet rekket ikke å bære preg av det. Hotellet har en fantastisk arkitektur og et kult konsept, jeg kjeder meg aldri der. Ligger på 16 George Street, midt i smørøyet, og med barer, cocktailsteder like ved i.

Cheval Edinburgh Grand har takterrasse, utsikt og leiligheter med utsøkt interiør. I det høyere prissjiktet.

Les også: Ferie i England: Reisetipsene du trenger!

reisetips edinburgh beste hoteller

CHEVAL EDINBURGH GRAND: Byens nye hotelltilskudd, som huser et 5-stjerners leilighetshotell foruten topp restauranter og barer: The Register Club, Lady Libertine og The Hawksmoor.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...