ibiza reiseguide ferietips

Vi forklarer hvorfor du bør du legge årets reise til Ibiza!

© Getty Images

Reiseguide: Dette må du se og gjøre i Ibiza

Ibiza er farget av ulike mennesker – fra de glamorøse, de festglade og solhungrige turistene til bohemene og kunstnersjelene. Øya har mange spa-anlegg og alternative retreats, med økologisk mat og ulike behandlingstilbud. Mange mener man blir helbredet av å være på Ibiza.

25. juli 2022 av Gunnhild Bjørnsti

I havet av alle anbefalingene om feriedestinasjoner kan det være vanskelig å forsikre seg om at man har valgt riktig. Er maten god der, hva kan jeg oppleve - og hvilke hoteller er de beste? Frykt ikke, vi har laget en detaljert reiseguide som gir deg oversikt over det beste Ibiza har å by på - gjør deg klar for drømmeferien!

ibizaguide

Din Ibiza-guide, Elisabeth Holdahl.

© Privat

Elisabeth Holdahl

  • 46 år 
  • bor på Ibiza
  • er norsklærer, yoga-instruktør og ski-instruktør

Hva er ditt forhold til Ibiza? 

– Jeg kom til Ibiza for første gang i 2008. Har flyttet frem og tilbake flere ganger, men i 2019 slo jeg meg ned der for godt da datteren min begynte på skolen. 

Hva er det beste med Ibiza? 

– Klimaet, naturen, strendene, og det er alltid noe som skjer, til og med om vinteren. Jeg finner hele tiden en ny vei, aktivitet, bar, restaurant eller en retreat jeg ikke har sett før. Menneskene som bor der er en blanding av spirituelle og rike og berømte. Jeg møter mange flotte mennesker, de er en del av opplevelsen. 

Hva er typisk Ibiza? 

– Turkisblått hav med hvite strender, mange barer og restauranter, små bortgjemte butikker hvor du kan finne alt mulig, gjerne håndlagde produkter. Øya tiltrekker seg kreative sjeler, kunstnere, healere og gjerne de med litt alternativ livsstil. På den andre siden finnes også «the rich & famous», filmstjerner, fotballkjendiser og kongelige som soler seg på yachtene sine. 

Øya er også kjent for sine eksklusive beach clubs og klubber med verdensberømte DJ-er. Vi har et musikk-mekka med «chilled rythms», og en avslappet atmosfære. Her finnes mange velværesentra og retreats med plantebasert og økologisk mat og mulighet for detox (renselseskurer). 

Hva vil overraske oss mest ved Ibiza?

– Øya er ikke bare fest! Og at den norske kongen Sigurd I Jorsalfare og norske korsfarere invaderte Ibiza og Formentera i år 1100.

Har du et område av øya som er din favoritt?

– Jeg liker veldig godt den sørlige delen av Ibiza, spesielt Salinas, hvor du finner flotte strender og fine turstier for både terrengsykling, gåturer og fjellturer. Nord på øya er det mye roligere, og passer når man søker fred og stillhet. 

ibiza gamleby

GAMLEBYEN: Elvissa, i Ibiza by, har vakre bygninger og er en sjarmerende eldre bydel med sjel og stemning.

© Getty Images

Severdigheter i Ibiza

– Markeder har en lang tradisjon på Ibiza. De byr på folkeliv og ting man kan kjøpe med hjem. Hippy Market Punta Arabí på østkysten er et av de største og eldste hippiemarkedene! Her er autentisk stemning hvor håndverkere og kunstnere tilbyr et stort utvalg av eksklusive kreasjoner av håndverk, mote, smykker, skjerf, naturkosmetikk, antikviteter, musikkinstrumenter og originale gjenstander hentet fra forskjellige deler av verden. Arrangeres på onsdager, med live musikk, og det serveres paella. 

Las Dalias i Sant Carles (nordvest) ligger i en hage, har over 300 boder og er ekstra populært. Her selges smykker, fargerike klær, sko, musikkinstrumenter, bøker og ulike gjenstander av høy håndverkskvalitet. Man kan også nyte godt av en massasje og bli spådd. Live musikk i helgene, av både lokale og internasjonale artister. Følg med på nettsiden for aktuelt program. Arrangeres lørdager hele året, og på søndag, mandag og tirsdag om sommeren. 

Besøk Dalt Vila (gamlebyen) i Ibiza by – Elvissa – for atmosfære. Plaza del Parque er en vakker plass ved den imponerende bymuren, med folkeliv, spisesteder og barer. Boulevard Vara de Rey med sidegater er bilfrie og ideelt for å rusle rundt, se i butikker og oppleve bydelen. 

ibiza ferie

CALA SALADA: Ibiza er et paradis for alle som elsker sol, strender og badeliv. Alle kan finne sin favorittbukt

© Getty Images

Santa Gertrudis er en sjarmerende landsby midt på øya som passer for en utflukt. Her finnes et stort utvalg av spisesteder fra gourmet til rustikke barer. Jeg pleier å dra til Bar Costa. De har en flott atmosfære, og er kjent for ekte jamón de serrano og tapas til en grei pris. Forvent litt kø rundt lunsjtider.

Bade- og strandliv er stort på Ibiza, og hva med å være aktiv og teste paddle board? Du kan leie brett og padle stående eller sitte på kne på egen hånd, eller bli med på guidet gruppetur.

Det gir anledning til å oppdage vakre og litt bortgjemte strender og bukter. 

De beste strendene – calas – synes jeg er Salinas i sør, Playa den Bossa i sør, mange berømte beach clubs der, Talamanca nær Ibiza by, Cala Bassa og Cala Gracioneta i vest nær Sant Antonio og Cala Jondal i sør. 

Salinas, som jeg liker så godt, er et naturreservat ved havet, og med saltsjøer. Her finnes en bred skogsvei bak stranden, og noen små turstier. Det er populært å gå tur her, jogge og rusle langs stranden. Også et flott sted for paddle board og vannaktiviteter. Du kan leie solseng eller ligge på håndkle, kjøpe drikke på stranda eller nyte medbragt. 

ibiza ting å gjøre

SALINAS: Opplev et naturreservat ved havet med saltsjøer og koselige turstier.

© Getty Images

For å prøve ulike vannsporter har Salinas Sailing Club erfarne instruktører. Du kan lære mer om å padle kajakk, windsurfe, segle eller teste paddle board. De arrangerer også gruppeturer. 

Sykkeltur på el-sykkel er fullt mulig og gjør det enkelt å oppdage den vakre øya på to hjul, man kan faktisk sykle rundt hele kysten. Det er også mulig å sykle rundt i Ibiza by. Ibiza Bike Tours har utleie og kart med gode ruter. 

Liker du yoga? La Casa del Sol med Magui arranger yogatimer sør på øya, i Sant Jordi, nær Salines. 

For de mer spirituelle er Ibiza selve øya for opplevelser. Det finnes noe som kalles «ecstatic dance & 5 rythms». Det er et arrangement hvor en DJ spiller, gjerne i flotte naturområder ofte til solnedgang, eller når månen står opp. Folk danser i ca. to timer (uten alkohol) og det hele avsluttes med en meditasjon. 

Vil du se mer av Spania? Derfor bør du reise til Barcelona

ibiza severdigheter

SANTA GERTRUDIS: Lyst på en utflukt? Lei en bil og besøk en sjarmerende landsby.

© Getty Images

Kakaoseremonier hvor man drikker kakao fra Guatemala er en annen opplevelse. Kakao nytes fordi den drikken skal ha en evne til å påvirke hjertet positivt. Man drikker kakaoen på en bestemt måte, som et ritual, deretter danser man og mediterer. 

«KAP» har blitt veldig populært, en type yoga utviklet på Ibiza. Man gjør ulike øvelser for å aktivere kundalini på en spesiell måte. Jeg har gjort dette flere ganger med instruktøren Erika Calo, og føler meg fantastisk etterpå. 

St. Antonio er berømt for feststemning og solnedganger. Vil man mingle med partyfolk, er dette de mest besøkte plassene: Cafe Mambo, Cafe del Mar, Savannah og Mint Lounge. 

ibiza spisesteder

PAELLA: Det smaker nydelig med sjømat servert som den spanske retten paella.

© Getty Images

Restauranter i Ibiza

– Restaurant og kafé La Paloma i San Lorenzo (i nord) serverer økologisk mat. Alt på menyen er godt, en opplevelse i hver munnfull. Ikke bli overrasket om du møter kjendiser her. Veldig stille og rolig utendørsrestaurant i nydelige omgivelser. Anbefales å booke før du drar, spesielt i høysesongen. Bra både for lunsj og middag. 

Can Berri Vell, i San Augusti nær Sant Antonio, er en supergod, tradisjonsrik fiskerestaurant når man ønsker sjømat. Restauranten er i en tradisjonell finca fra 1700-tallet. 

El Carmen, i Cala d’Hort, er stedet for spansk paella – og sjømat. Ligger vest på Ibiza med egen strand og utsikt til den berømte Es Vedra-øya, som er en stor og imponerende steinformasjon. 

Amante i Cala Llonga serverer moderne middelhavsmat i praktfulle omgivelser på stranden. Perfekt for en lang lunsj. Kombiner gjerne med en utflukt og et bad. Amante er nær den litt større byen Santa Eularia, som ligger på østkysten av øya. Det er populært å feire bryllup og selskap her fordi settingen er romantisk, på en klippe med grønne omgivelser og utsikt over havet. 

Cotton Beach Club i Cala Tarida på sørvestkysten er drevet av norske Christian og Merete Marstrander. De har en god restaurant med lekker sjømat og asiatiske retter, åpen til lunsj og middag, med praktfull beliggenhet for å nyte synet av havet og solnedgangen. Merete forteller at en cocktail på terrassen på kvelden er populært, før eller etter man spiser, selvfølgelig med kul musikk til. De har også strand og solsenger så man kan bli på Cotton Beach Club fra tidlig til sent, hvis man ønsker det. 

For frokost liker jeg Cappuccino i marinaen Botafoch ved Ibiza by. Flott å starte en ny dag med utsikt over havet og alle de luksuriøse yachtene. 


Her går du på byen i Ibiza

– For utesteder og klubber som passer voksne damer, velg gjerne en club hvor de har DJ og spiller spennende musikk. Mitt råd er å sjekke nettstedene, se hvilken DJ som opptrer og hvilken type musikksjanger som spilles. 

Klubbene har forskjellige events og DJ-er i løpet av sesongen. Mange liker Cova Santa litt opp i fjellområdet, hvor de serverer mat, og har mange forskjellige DJ-er og ulik type musikk. 

Hi på Playa den Bossa har luksuriøst interiør og spiller elektronisk musikk som starter rundt midnatt til tidlig morgen. Mye folk og som regel tett dansing. 

Ushuaia på Playa den Bossa passer alle som liker David Guetta og Kygo. De spiller som regel fast her i løpet av sommeren. Med dans utendørs ved et basseng. Det starter på dagtid og stenger ved midnatt. 

Hard Rock Hotel på Playa den Bossa spiller pop og rock. Stenger som regel midnatt. Kan være en del unge folk her, men spiller også musikk fra 80-tallet. 

For voksne damer er de forskjellige beachklubbene å anbefale fremfor nattklubbene, men det kommer an på hva man liker. På Ibiza bryr man seg ikke om alderen, og det liker jeg virkelig. 

ibiza solnedgang

SOLNEDGANG: En viktig opplevelse på Ibiza er dans og musikk når solen går ned.

© PR-foto

Solnedgang er stort på Ibiza, mange følger med på det vakre lyset om kvelden. Sett deg ned på et flott sted, og nyt, gjerne der de har god musikk. Hostal la Torres på Experimento Beach er et slikt sted for å se solnedgangen. Der er det også restaurant hvis man vil kombinere med å spise. Man kan også ta med sin egen vin. BYO kalles det, «bring your own». 

Sunset Ahram (bar og restaurant på stranden) i Cala Conte i Benirass har gjerne tromming til solnedgangen som gir en svært flott opplevelse. Derfra kan du også leie båt og dra til Formentera mens du ser solnedgangen. I tillegg får du deg gjerne en dans på mange av strandbarene. Det kan også bli fest – stemningen er på topp. Gå innom noen av disse: Nassau, i Playa den Bossa. Blue Marlin og Yamanja, begge i Cala Jondal. Jockey Club og Sa Trinxa, begge i Salinas.

Her tar du en timeout i Ibiza

– Nordsiden har også små pueblos – landsbyer – som San Carlo og San Miguel, de er fine og fredelige å besøke. Det er bare å rusle rundt, sitte ned på en kafé og se livet passere. 

For massasje og velvære finnes spa-hotellene Atzaro og Six Senses. De ligger på den nordlige delen av øya og er ideelt når man ønsker en mer rolig ferie. Mange mener man blir helbredet av å være på Ibiza. 

Atzaro Agroturismo Hotel er ekstra avslappende med asiatisk stil, en god restaurant og et spa med full holistisk opplevelse med sauna, svømmebasseng, hammam, yogatimer og massasje. 

Six Senses er ganske nytt og veldig anerkjent med gode instruktører og terapeuter. De har nydelige rom, egen strand, serverer økologisk mat i restauranten og er en oase. I denne idyllen passer det å nyte god massasje- og velværebehandlinger, det tilbys ulike pakkeløsninger over flere dager, som Detox, Bedre Søvn og Elsk ditt hjerte – for de som ønsker det. Spa-anlegget er på 1200 m2 med basseng, hammam, dampbadstue og treningsrom. 

Personlig har jeg laget en oversikt over alle de fantastiske opplevelsene som har vært avgjørende for min egen personlige reise innen helse, personlig vekst og velvære her på Ibiza. Hvis noen av leserne er interessert i å motta en invitasjon før lanseringer av velværeopplevelser, events, retreats eller for å finne ut mer, kan de kontakte meg på [email protected]

Hoteller i Ibiza

– Mitt råd er bestille rom tidlig, mange hotell blir raskt fullbooket. Og mange av hotellene og villaene er plassert slik at du bør leie bil for å komme deg rundt. Området rundt Los Molinos og Figuretas har hoteller der man kan gå både til Dalt Vila (gamlebyen) og stranden, hvis du ikke vil kjøre selv. 

Ibiza Gran er et 5-stjerners hotell i Ibiza by – Evissa – og et fantastisk utgangspunkt for å oppleve øya, samtidig som hotellet er en liten destinasjon i seg selv. Rommene er praktfulle, bygget har flere restauranter, nattklubb, stort spa-anlegg og bassenger. 

THB Los Molinos er et 4-stjerners hotell sentralt i Ibiza by i et rolig område med utsikt over sjøen, og kort vei til gamlebyen, strand og havn med spisesteder. Med basseng, restaurant, bar og spa. 

Ryans Ibiza Apartments er et 3-stjerners leilighetshotell med balkonger, basseng, jacuzzi og takterrasse. Ligger på stranden litt sør for Ibiza by. 

Casa Munich i hjertet av Salinas naturområde, har en fredfull og koselig atmosfære. Fine rom, restaurant, basseng, spa, treningsrom, yogatimer, tennis, sykkelutleie – med andre ord, alt du trenger. Ideelt for alle som liker å kombinere ferie med sol, bad, litt vannsport og turer. 

steder å bo ibiza

SIX SENSES: Bo gjerne på et spahotell som tilbyr massasje og velvære i vakre omgivelser.

© PR-foto

Cas Gasi byr på landlig overnatting midt på øya, i en koselig hacienda (gård) fra 1880. Her blir man i moderne omgivelser mottatt som en personlig gjest, servert hjemmelaget mat, med mange råvarer fra egen grønnsaksog frukthage. Vakre rom, basseng, yoga hver morgen og mulighet for massasje.

Pikes (fra 1980) på høydene ved San Antoni på vestkysten, er en ikonisk institusjon bygget på historien om musikk og rock. Stedet har 25 rom, som alle er forskjellige og spredt rundt i en eventyrlig hage og et berømt basseng som var location for Whams «Club Tropicana»-video. Kjente gjester som har bodd her, er Grace Jones, Tony Curtis, Spandau Ballet, Bon Jovi, George Michael og Freddie Mercury, for å nevne noen. Grunnlegger Anthony John Pike, som døde i 2019, ble kalt Ibizas Hugh Hefner av Boy George, han var en stor personlighet og hadde kontakter i musikkmiljøet. I dag kan du se på solnedgangen og nyte noe å drikke på Sunset Terrace Bar og lytte til kul musikk. Pikes har også en uformell nattklubb hvor du kan danse. 

Cotton Beach Club i Cala Tarida på vestkysten er som nevnt drevet av norske Christian og Merete Marstrander. De har nydelig restaurant ved stranden, og også rom til utleie. 

Enkelte synes det er bedre å leie hus eller villa, spesielt hvis mange reiser sammen. De kan kontakte Mikela Troiano[email protected].

Reiseguide: Dette må du se og gjøre i Berlin

hoteller ibiza

COTTON BEACH CLUB: Besøk Christian og Merete Marstrander i Cala Tarida på vestkysten, med restaurant og rom til utleie.

© PR-foto

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...