«Et lite stykke Frankrike i Karibia»
På fiskemarkedet i Marigot veies levende hummer. Fisk i alle regnbuens farger ligger på is. Det er lørdag. Markedet holder åpent to dager i uken. Da kommer folk for å kjøpe krydder, kjøtt fra slakteren, sjømat og frisk frukt.
Marigot er hovedstaden på den franske delen av Saint Martin, som ligger på den nordlige halvdelen av øya. Den nederlandske siden i sør heter Sint Maarten, og der er Philipsburg hovedstad.
Øya, som ofte beskrives som Karibias kulinariske sentrum, består av over 100 nasjonaliteter, og det finnes mer enn 300 restauranter.
- Dette bør du oppleve i Saint Martin
- Her spiser du godt i Saint Martin
- Øyhopping i Saint Martin
- Sint Maarten - den Nederlandske delen
- Fantastiske strandopplevelser i Saint Martin
- Her bor du bra i Saint Martin
- Et måltid du husker i Saint Martin
Dette bør du oppleve i Saint Martin

KOKKEKJENDIS: Rosemary Lendor driver Rosemary's på Marigot Waterfront. Hennes restaurant ble verdenskjent etter at legendariske Anthony Bourdain besøkte den. I 2022 fikk hun tredjeplass for sin dessert under matfestivalen Festival de la Gastronomie.
© Helle Øder ValebrokkMarigot Market
På Marigot Market kan man spise godt og lokalt. Små kreolske hytter ligger side om side og tilbyr tradisjonsretter laget med lokale og ferske råvarer.
Ett av stedene er Rosemary’s, som nylig fikk tredjeplass for øyas beste dessert på årets matfestival, Festival de la Gastronomie. Stedet er stappfullt, og Rosemary selv bærer ut lekre retter fra kjøkkenet. Grillede svineribber, helgrillet fisk og klassiske kreolske retter som lambi (konkyliestuing) serveres gjestene. Stedet ble kjent internasjonalt etter at kokkelegenden Anthony Bourdain besøkte henne i 2004, og siden har bordene vært fullsatt i den lille restauranten ved vannkanten i Marigot.
På markedet kan man også kjøpe fersk kokosnøtt med sugerør eller få en blodpølse (boudin noir) rett i hånden. Flasker med hjemmelaget «middel-for-alt» laget på lokal bark selges til lettlurte turister. Det skal visstnok hjelpe med potensen, fordøyelsen, slanking og skjønnhet. Ja, egentlig med akkurat det som plager deg.

DEN ENE HOVEDSTADEN: Marigot er hovedstaden på den franske siden av Saint Martin. Her finner du fergeterminalen til flere andre karibiske øyer, et hyggelig sentrum med fine butikker og lokale restauranter.
© Getty ImagesKreolsk smeltdigel
1789 ble bygget for å verne om de mange varehusene som inneholdt dyre varer som sukkerrør, rom, kaffe og salt som skulle eksporteres til utlandet. Dette er varer som nå ikke lenger produseres på øya. Fra fortet har man 360-graders utsikt utover Marigot og nærliggende bukter samt britiske Anguilla i det fjerne.
Saint Martin er en smeltedigel av kreolsk og fransk kultur. Det vises spesielt i maten. Her brukes mye krydder, men på en rund måte. Maten er aromatisk, ikke sterk. Scotch bonnet er den mest benyttede chilifrukten.

SUVENIR: Hos Spicymilo i Marigot kan man kjøpe deres kjente hotsauce.
© Helle Øder ValebrokkEn av byens mest fargerike kvinner i Marigot, er Marian Célestine, som driver den lille krydderbua Spicymilo. Her kan du kjøpe krydder i løsvekt, som blant annet jerk-krydder, Island Mix og ikke minst Magic Mix, der innholdet er en hemmelighet, men krydderet sies å passe perfekt til kylling.

L’EXPRESS BAKERY: Lekkert bakverk som i Paris. Man kan fort glemme at man er i Karibia når man setter tennene i disse franske fristelsene.
© Helle Øder ValebrokkMarigot i Saint Martin: Mini-Paris
Marigot er en koselig liten by med et godt utvalg internasjonale og nasjonale butikker med anerkjente merkevarer. Ved Marina Port Royal ligger små boutiques samt eksklusive parfymerier og smykkebutikker. Franske Yann driver Ici Paris. Han importerer chic mote fra Italia og Frankrike. Det er lett å bruke store deler av feriebudsjettet i hans butikk.
Duften av sint camembert treffer deg midt i fleisen når du kommer inn i Le Comptoir des Fromages, som importerer oster fra Frankrike. Kundene er for det meste franskmenn som har bosatt seg på øya, men også turister finner veien til den franske ostebutikken for å lære om ost og vin i kombinasjon på ostekursene som holdes her.
Ved Gare Maritim, båthavnen der fergene til Anguilla og St. Bart går, finner du Bacchus – stedet for kvalitetsvin og brennevin samt franske spesialiteter. Deres konditori, l’Express Bakery, lager det lekreste, franske bakverk, som éclairs med kaffekrem, epleterte og kokosmakroner.

GATEKUNST: På hele øya er veggmalerier og street art et vanlig skue. Disse flotte er fra hovedgaten i Philipsburg.
© Helle Øder ValebrokkStreet-art i Saint Martin
Når du reiser rundt på Saint Martin kan du ikke unngå å se flotte veggmalerier eller andre kunstprosjekter.
Du kan til og med se kunst i hagen på Hommage Hotel & Residences, som ligger ved Simpson Bay Lagoon. Stikk innom og ta en titt på vei til stranden Baie Rouge – en av Saint Martins mest fotograferte steder.
Akkurat denne portalen ved Baie Rouge er det artisten Nico Espa som står bak. Art by ESPA startet som en pop-up. Nå er det en permanent butikk og workshop. Han bruker sitater fra menyer og skilt og lager t-skjorter, postkort og eksklusive caps, men han er mest kjent for å male monumenter og vegger over hele den franske delen av øya. Det er en del av St. Martin Wall Art Associations arbeid med å gjøre fasader og ruiner penere etter at orkanen Irma raserte øya i 2017.
Last ned We Are SXM-appen for å se hvor du finner de flotte veggmaleriene på øya.

ET AVSLAPPENDE STOPP: I Grand Case kan man la sin indre hippie få utløp. Den lille, koselige byen har et deilig utvalg spisesteder, barer og butikker og en chill stemning.
© Helle Øder ValebrokkHer spiser du godt i Saint Martin
En av de aller triveligste stedene på den franske siden av øya, er den lille stripen av strand og restauranter som du finner i Grand Case. Blant hippie-chic-butikker med kule klær finnes lekre spisesteder i kreolsk og europeisk stil, strandbarer, boutiquehoteller, gourmetrestauranter og ikke minst de berømte, enkle grillstedene, kalt lolo.
På rad og rekke ut mot vannet ligger grillhusene. Det lukter grill og det lukter godt. Ribs, kylling, hel fisk og hummer er de mest populære rettene som tilberedes over glør.
Loloen Au Goin Nes Amis anbefales av de lokale. Eieren Olivier tripper smilende rundt og serverer i sin svarte kokkehatt. Aladin Clément står konsentrert ved grillen og snur kyllinglår. De har jobbet sammen i over 30 år på denne loloen, som er en favoritt blant de lokale. Karibiske ribs servert med ris, bønner og deres hjemmelagde Sauce Chien er et must å nyte mens man skuer utover det turkise vannet.
I Grand Case er det full Ibiza-stemning på hippe Rainbow Café, med internasjonale og instagramvennlige retter som shakshuka, pannekaker, bowls eller egg på alle mulige måter. På den flotte verandaen kan man nyte en duggfrisk rompunsj eller helsejuice mens man skuer utover havet. Man kan til og med shoppe lekre klær på vei ut av kafeen.

ET MUST: En sunn juice eller en lekker cocktail. Uansett kan du sitte å skue utover turkist hav mens du nyter den. Rainboy Café er stedet å være i Grand Case.
© Helle Øder ValebrokkSunset Café i andre enden av hovedgaten er også et ettertraktet spisested, der man kan se solnedgangen og leie solseng. Strendene i Grand Case er populære. Ikke bare fordi sanden er finkornet, men fordi man her har alt man trenger: bra shopping, god mat, deilig drikke og fin solnedgang. Det finnes til og med et sted der man kan lage sin egen parfyme.
Jason Thomas er romeksperten på La Part des Anges, rombaren som ligger ved siden av gourmetrestauranten Le Pressoir (kåret til Karibias beste restaurant i 2021). I hyllene står 180 typer karibisk rom. Saint Martin dyrker ikke selv sukkerrør lenger, så rom kan bare lages her med sukker fra andre øyer, som Guadeloupe. I gourmetrestauranten kan du nyte smaksmeny med romparing, der du for eksempel kan smake rom tilsatt salt til sjømat, mens røkt rom serveres til røkt fugl.
Reiselyst? Derfor bør du legge årets reise til Bali

GOURMET: Le Pressoir er en av øyas beste gourmetrestauranter, og har også en egen rombar.
© Helle Øder ValebrokkSaint Martin har mange gode spisesteder som spesialiserer seg på fransk kokkekunst med lokale råvarer. Villa Hibiscus ble kåret til øyas beste restaurant for andre år på rad. Belgiske Bastian Schenk, som har jobbet på flere stjernerestauranter i Europa, er kjøkkensjef på denne lekre restauranten som også fungerer som boutiquehotell. De har også en av øyas aller beste bartendere som mikser nydelige cocktails laget på lokale ingredienser som guavaberry og hibiskus.
Villa Hibiscus er et godt sted å være. Det lekre og svale interiøret gjør det vanskelig å gå derfra. Maten er formidabel. Deres cæsarsalat er en fin tolkning av originalen, og kylling røkt i bananskall er en fryd for ganen. Og selvsagt må man ha deres baba au rhum til dessert, selv om mengden rom den er dynket med gjør det uforsvarlig å kjøre bil etterpå.
String Beach ligger vakkert til på stranden på østkysten. Dette stedet ble kåret til øyas beste strandrestaurant under Festival de la Gastronomie i 2022. En av signaturrettene deres er torsk med plantainmos og sitronsaus. Også her kan man leie solseng på stranden rett utenfor, slik at man kan gjøre oppholdet til en heldagsopplevelse.

STRANDPERLE: Yellow Beach på Île Pinel kan nås med en liten båt som går hver halvtime. Her kan man leve det gode liv til solen går ned.
© Helle Øder ValebrokkØyhopping i Saint Martin
Det er ingen tvil om at Saint Martin har flotte strender, og man finner enkelt sin favoritt. Men vil man ha den ultimate strandopplevelsen, tar man turen til Îlet de Pinel, en liten øy utenfor Cul-de-Sac. Man kan nå øya med en bitte liten ferge som går hver halvtime. En fergebilett tur/retur koster 12 euro. Det er også populært å reise dit med motorbåt som tar deg på dagsutflukt, eller med katamaran slik at du i tillegg kan snorkle og se øya fra sjøen.
På Îlet de Pinel finnes to restauranter som begge leier ut solsenger og parasoller. Husk å bestille plass i forkant.
På Yellow Beach tilberedes levende hummer på bestilling. På en god dag selger de hele 25 av disse. Servitøren går til en av burene i havet og henter sprellende hummer som så blir tilberedt til gjestene. En spesialitet er hummerpizza. Man kan bestille drinker og mat servert på et bord i vannet eller man kan spise på strandrestauranten. Det er stas å nyte sjømat og vin mens man står med turkist og varmt vann til livet.
Det bor ingen mennesker på øya, men den er bebodd av flere skilpadder og nysgjerrige iguaner som titter frem i solen.

UNIKT BADESTED: Lei en cabana og nyt en hel dag på deilige Loterie Farm mens du bader i både naturlige kilder og champagne. Stedet er veldig populært blant lokalbefolkningen, som er glad i en fest.
© Helle Øder ValebrokkSaint Martins ildsjeler
Midt på øya er det regnskog. Loterie Farm (grunnlagt i 1721) er et privat naturreservat, som er en tidligere sukkerrørplantasje der det jobbet slaver. De ble fraktet fra Afrika, og i lasten tilbake på slaveskipene ble det fraktet tømmer fra regnskogen på øya. På den franske siden av Saint Martin ble slavedrift avskaffet i 1857, mens på den nederlandske siden ble den først avskaffet 15 år senere.
Amerikaneren William Welch kjøpte Loterie Farm på 1990-tallet. Millionæren var kjent for å selge surfeutstyr på vestkysten av USA og Karibia da han oppdaget den forlatte gården på Saint Martin. Welch har tatt på seg oppgaven med å ta vare på områdets historie samt å bygge opp og ivareta vegetasjonen. Der det tidligere var sukkerrørplantasje kan man nå gå tur til blant annet Pic Paradis, St. Martins høyeste punkt, ta en av de tre zip-linene der man kan oppleve ekte tropisk regnskog eller leie en cabana for å nyte det gode liv med champagne og bading. Man kan også spise god mat i Jungle Room Restaurant. Welch ønsker at man skal ta inn naturen og ikke ignorere den mens man bokstavelig talt bader i luksus.
På rastafari-gården i Bellevue møter vi en annen ildsjel. Touzah Jah Bash er 64 år. Som rastafari ble man før i tiden utstøtt og ansett som klasseløs. (Rastafari-bevegelsen har utspring fra Jamaica og bygger på drømmen om å vende tilbake til Afrika.) Derfor bodde han 7 år i en grotte i fjellet før han flyttet til Bellevue. Han hadde studert landskapet og ville skape en økologisk hage som kunne brukes til å lære barn om hva som vokser på øya. Området har sitt eget økosystem med filtrert vann fra vulkansk fjell og gode vekstforhold for planter. Prosjektet hans ble godkjent av president og regjering. Da startet arbeidet med å dyrke medisinske planter, frukttrær og urter slik at lokalbefolkningen kan se og lære. De lokale kommer også til ham for healing.
Touzah Jah Bash er en foregangsperson i dette pionerarbeidet. – Alle bør i løpet av sitt liv plante et tre for de som kommer etter oss. Får vi ti til som gjør det samme som vi gjør, kan vi skape noe fantastisk for Saint Martin.

Sint Maarten er verdt et besøk!
© Getty ImagesSint Maarten - den Nederlandske delen
Saint Martin deles i to på midten. I nord er du praktiske talt i «Frankrike», med lave hus med maks to etasjer, euro og «roam-likehome». I sør finner man den nederlandske delen, der man bør slå av mobildataen for ikke å gå på en økonomisk smell. Her betaler man med den gamle myntenheten gylden, som Nederland hadde før euroen.
Langs hovedgaten Fort Street står innkasterne i juvel- og taxfreebutikkene.
Det er ingen regler for hvor høye husene på denne siden av grensen kan ruve. Her finner man kasinoer, nattklubber, taxfreebutikker, diamanter, cruisebåter og kubanske sigarer. Franskmenn kommer hit for å kjøpe billig sprit, designvarer på tilbud og for å gå på kasino. Det er som å komme til en helt annen verden. Øya er totalt 13,4 km lang og 15,8 km bred. Tenk selv hvor rart det er å finne to helt forskjellige nasjoner på så liten plass.

TROPISK KLIMA: Når himmelens sluser plutselig åpner seg, er det bare å søke ly på en av de mange strandrestaurantene. Her fra Orient Bay Beach.
© Helle Øder ValebrokkFantastiske strandopplevelser i Saint Martin
Også på denne siden av øya finnes herlige strender. Den mest berømte, men kanskje ikke den man velger å legge seg ned på, er Maho Beach. Her kan man stå rett under jumbojetene som ankommer Princess Juliana flyplass og kjenne jetmotorene blåse deg i ansiktet. Det er en attraksjon som tiltrekker seg mengder av turister hvert år. Noen cruiseturister har kun dette på agendaen når de kommer til paradisøya. Forstå det den som kan.
Cruisebåtene kan kun legge til i sør på den nederlandske siden. I nord er vannet for grunt til at store båter kan legge til. Noen er veldig glad for dette, mens mange på den franske siden gjerne skulle hatt en bit av den kaken.

FROKOST: Grillet fisk og Johnny cakes er frokost for lokalbefolkningen på Saint Martin.
© Helle Øder ValebrokkHer bor du bra i Saint Martin
La Playa Orient Bay er et enkelt mellomklassehotell med trivelig service beliggende på øyas lengste strand.
Le Temps des Cerises Hotel Beach – bohemsk boutiquehotell på stranden i Grand Case.
Belmond La Samanna – luksushotell der man kan slumpe til å møte Oprah Winfrey i frokostsalen.

POPULÆRT TREKLØVER: Folk fra den franske delen av øya valfarter til sørsiden og The Original Fat Boy BBQ Jimmy´s Kitchen & Grill. Her serverer familien Graham blant annet BBQ av ypperste kvalitet.
© Helle Øder ValebrokkEt måltid du husker i Saint Martin
Et sted man bør besøke i Philipsburg, er hos gladlaksene på The Original Fat Boy BBQ Jimmy's Kitchen & Grill. Du vil høre latteren til Francois Graham flere kvartaler unna. Søsteren Alicia Olivacce lager øyas beste Johnny cakes, eller Jimmy cakes som de heter her, fordi pappa i huset, og mannen bak alle oppskriftene, er Jimmy Graham. I 55 år har han drevet restauranten langs den trafikkerte veien. Geit i karri med ris og erter og BBQ er deres bestselgere, og franskmenn fra den andre siden av grensen kommer i ens ærend for å kjøpe med seg rettene.
Reiseguide: Dette bør du se og gjøre i Roma