azarone reiseguide

Besøk den gjemte perlen Azorene i Portugal!

© RCL RuiCunha / Norberto Diver Azores Turismo

Reiseguide: Dette bør du se og gjøre i Azorene

Et lite stykke Portugal i Atlanterhavet, fordelt på 9 vulkanske øyer, befinner seg 1500 km fra Lisboa. Med behagelig subtropisk klima, frodig natur og helårs badetemperatur!

21. januar 2022 av Gunnhild Bjørnsti

Hvordan oppdaget du Azorene? 

– Jeg kom til hovedøya São Miguel i 1984 sammen med mine foreldre. Det var uvanlig med turister på Azorene på den tiden. Det fantes ingen hoteller, ingen biler og bare noen få restauranter. Foreldrene mine falt pladask for øyene og kjøpte seg en landeiendom i løpet av 10 dager. Året etter bygget de seg et hus, og vi tilbrakte hver sommer her fra 1985. 

Da jeg avsluttet «studenten» (videregående) i 1996 i Sverige, bestemte mamma og pappa seg for et sabbatsår på São Miguel. De kom aldri tilbake etter det, bortsett fra noen korte besøk. 

Hva er ditt yrke? 

– Jeg er utdannet innen ledelse og har jobbet som selvstendig næringsdrivende hele livet. Nå jobber jeg som investeringsrådgiver og prosjektutvikler her på Azorene, i mitt eget firma Consult Azores. De fleste prosjektene er landbruksrelaterte, med blant annet teplantasjer, kaffe, avokado og vin, og jeg hjelper de som vil kjøpe eiendom her. 

Jeg er godt etablert, har skapt et nettverk og stortrives med min kjære mann, våre tre barn, våre foreldre samt mange venner her. 

Hva er typisk Azorene? 

– Det er et øyrike, med 9 øyer totalt. Alle er vulkanske. Den høyeste vulkanen heter Pico, 2351 m.o.h., og den er også den høyeste toppen i hele Portugal. Vi har fint klima hele året, mellom 15 og 25 grader, det er gunstig helsemessig. Det milde klimaet passer oss ideelt, med nærhet til naturen, havet og et liv i trygghet. 

Kriminalitet er nesten ikke-eksisterende og sannheten er at vi lever et svært godt og ukomplisert liv her. Vi er ikke en destinasjon med luksushoteller, men har masse plass og en frihet som ikke kan sammenlignes med andre steder. Azorene er som balsam for sjelen.

Azorenes ciades lake

SETE CIADES LAKE: Dette er omtalt som Azorenes kanskje vakreste sted.

© ATA Azores Tourism

Har du en favorittøy?

– Alle øyene er vakre, men São Miguel er mitt sted. Det er så mye å gjøre her, man trenger minst 1–2 uker for å få en oversikt. Derfor anbefaler jeg alle å komme hit på sin første ferie. Lei bil, kjør rundt, gå turer og vær en oppdagelsesreisende. Alle nordmenn som jeg har møtt her, elsker Azorene og vil tilbake.

Dette kan du oppleve på São Miguel på Azorene 

– Bade! Med helårs badetemperatur er det bare å nyte og svømme i sjøen så mye dere ønsker. Prøv også Ponta da Ferraria – et område med 40 graders vulkansk vann. Det å ligge i det varme vannet og kjenne kjølige bølger skylle over deg, er en helt herlig opplevelse. Man kjører bil ut til Ponte da Ferraria på østsiden av øya (ca. 40 minutter fra Ponta Delgada) og går ned klippene til havet. 

Snorkling og dykking? Det er så mye liv å oppdage under vann, og utstyr kan du leie hos Azores Sub Dive Center. De arrangerer også dykkekurs og dykketurer. Senteret holder til i marinaen i Vila Franca do Campo, sør på øya, 25 km fra hovedstaden. Her ligger også øyas beste strender, som Água d’Alto, Corpo Santo, Vinha da Areia og Amora. 

Hval- og delfinsafari er et eventyr, og det arrangeres turer med ulik lengde. Det er også mulig å svømme med delfiner (mai– oktober) for alle som er interessert. I tillegg finnes muligheter for fisketurer, havet er svært rikt på ulike fiskearter.

Besøk ananasfarmen Augusto Arruda Pineapple Plantation, gå rundt på området og se etter gaver i butikken hvor de også selger naturlig ananaslikør laget etter en tradisjonsrik familieoppskrift – og vulkanske smykker. Det er en kunst å dyrke ananas, det tar to år å få til en moden ananas. Og det er kun én ananasfrukt per tre.

Dra til Gorreana, en av de lokale teplantasjene hvor man som besøkende kan se hvordan det jobbes på tradisjonelt vis med med hendene og britisk utstyr.

Jeg elsker å ri, og det finnes fantastiske rideveier. Man kan leie hester hos João Gouveia på Sete Cidades Horse Riders, og bli med på tur fra Lomba dos Mosteiros og fantastisk panoramautsikt, passere en gammel tefabrikk og ankomme det utrolig vakre landskapet i Sete Cidades: Sju vulkanske kratere og innsjøer som er dekket av nesten utenomjordisk vegetasjon.

Midnattstur med hest og vogn er en helt spesiell og stemningsfull rideopplevelse. Det er et lokalt par som tilbyr disse turene via samme firma (Sete Cidades Horse Riders), som går gjennom det fantastisk vakre landskapet i området Sete Cidades. De nattlige turene om sommeren skjer oftest når månen er stor, siden det er lyskilden.

Lagoa do Fogo midt på øya er en innsjø i et krater omgitt av natur som eksploderer i farger. På våren gløder det med rosatoner av asalea. På kjøreturen opp ser dere hortensiaer langs veien, nesten uvirkelig vakkert. 

Les også: Derfor bør du legge årets reise til Bali

yoga i azoerenes

YOGA: Dra gjerne til Azorene for velvære og trening i kombinasjon med vakker natur.

Yoga er populært og tilbys mange steder, og jeg kan anbefale Holistica drevet av Jorge Valerio. Han kan ta gjestene med ut i naturen, til varme kilder man bare kan sitte og nyte etter en yogatime, en praktfull naturopplevelse. I tillegg tilbys yoga i restauranten Lapsa Garden, ta gjerne eseltaxi dit som en del av opplevelsen.

Terra Nostra Garden er en botanisk hage som ligger i den lille landsbyen Furnas, øst på øya. Furnas ligger i bunnen av et krater som er fullt av vulkansk aktivitet. Her finner du en rik flora og fauna samt naturlige varmekilder på 39–40 grader.

Overnatter du på hotellet her, har du tilgang til de varme kildene om natten. Dette er en utrolig opplevelse, siden du mest sannsynlig vil være alene.

São Miguel har to herlige golfbaner. Siden det er få golfere, gjør det opplevelsen ekstra fredfull, og man kan ha piknik på banen om man vil.

Liker du en skikkelig tur, dra til øya Pico og gå til vulkanen Pico. Fra toppen kan man se alle øyene i fint vær. Nydelig utsikt, flott opplevelse. Turen tar ca. 8 timer, og man kan overnatte til fjells i huler for å se solnedgang og soloppgang. Man starter i Madalena og kan kjøre de første kilometerne med bil og begynne å gå på 1000 meters høyde. Husk varmt tøy til kjølige netter. Bli gjerne med Azores Choice på guidet tur og få god informasjon underveis.

pico island azores

Det fantastiske landskapet på øyen Pico. 

© Turismo dos Azores

Shopping i Azorene

Parque Atlantico shoppingsenter i hovedstaden Ponta Delgada, har mange forretninger og varene er rimelige. I sentrum nær byportene og hovedkirken, ligger de to koselige gatene Rua Marchado dos Santos og Rua Antonio Jose de Almeida, med butikker hvor du kan kjøpe te hos Fabrica Cha Coreana eller Porto Formoso, lokal keramikk hos Ceramica Vieira og smykker med lavastein og sølv. Se etter merkene Lava Design, Ondina og Martin Duvale (sølvsmed). 

Lokal honning smaker nydelig, gjerne fra produsenten Quinta do Alem. Den finner du i matvarebutikkene i Ponta Delgada. 

For å bli kjent med lokale aktører, besøk et slags Bondens marked, kalt Mercado da Graça, i Rua do Mercado i Ponta Delgada, hvor dere kan både lukte, smake, snakke og lære av produsentene

Her spiser du fantastisk i Azorene

Lapsa Garden drives av to herlige sjeler. Produktet deres byr på en annerledes opplevelse, og er en sann glede for sjelen din. Den avsidesliggende beliggenheten, utsøkt mat basert på deres egne råvarer, sammen med personlighetene til Asnate og Tiago, gjør stedet unikt. Dere kan gå dit til fots (ligger litt vest for Ponta Delgada) eller ankomme med «eseltaxi». 

Min favoritt grillrestaurant for fisk heter Bar Caloura. Det er et lite og enkelt sted med utsikt over havet, dere hører lyden av bølger til nytelsen av fersk sjømat. Kan det bli bedre? 

Cozido à Portuguesa er mat tilberedt i en vulkan eller i bakken, en lokal spesialitet med kjøtt, pølser og rotfrukter. Den serveres i flere restauranter, se etter den på menyen, også kalt Cozido das Furnas. 

I Horta på Faial ligger Peters Café, som er svært kjent spesielt for seilere, det er en bar og spisested samt hub hvor båtfolk samles. Nyt gjerne en gin tonic her, og et måltid hvis du kommer til øya!

steder å spise azorene

Lapsa Garden vil gi deg en helt spesiell matopplevelse. 

azorenes spisesteder

PETERS CAFÉ: Et hyggelig treffsted for seilere og alle som er på ferie.

Her bor du bra i Azorene

Furnas Boutique Hotel og Hotel Terra Nostra er moderne tolkninger av spahotell med naturlige varme kilder, det ene omgitt av vakre planter hele året (Terra Nostra Garden). Tips: Gå ned i det varme vannet på kvelden og se opp mot stjernehimmelen og måneskinn, du kommer til å få en virkelig god natts søvn og oppleve Azorenes ekte luksus: Naturen. 

Senhora da Rosa, Tradition and Nature Hotel, startet av Joana Damiano, som har forvandlet familiens ananasfarm til hotell med 35 rom med balkong og utsikt mot grønn natur og blomster. Veggene er tapetsert med bilder fra Azorenes natur. Eget spa, pilates-studio og svømmebasseng på taket. God restaurant Magma for lunsj og middag, mange av matrettene har råvarer fra egen hage. Omfattende vinliste og cocktailmeny. Avslutt kvelden på Mirante Rooftop Bar i Ponta Delgada. 

Solar Branco Eco Estate & Hotel er et øko-hotell med stor sitrushage og hyggelige eiere, Ali & Caroline, som tar godt vare på gjestene og tilbyr ekstra gode senger. De har faktisk den største ginsamlingen i Europa, hvis man er interessert i den drikken. Helt nytt er deres egenproduserte lokale gin, Baleia Gin, prøv den! 

Caroline tar interesserte besøkende med på Shinrin Yoku, som betyr skogbading, med utendørs teseremoni som avslutning. 

Signaturretten til Solar Branco er plantebasert på sesongens spennende råvarer, urter og krydder – en kul utgave man bør få med seg. 

Airbnb er et godt tips for overnatting, fordi da kan man bo midt i vingårdene og naturskjønne steder med turmuligheter rett utenfor døren. Søk gjerne på Villa Franca, det er området hvor jeg bor, frodig og med vingårder. Liker man strender, er Villa Franca do Campo stedet. Eller søk opp områdene der golfbanene er, der er det også vakkert. 

azorenes hotell

SENHORA DA ROSA: Bo på en oppusset ananasfarm med frodige tapeter. 

hotell azorene

SOLAR BRANCO: Bærekraftig hotell drevet av to entusiaster som er opptatt av god mat – og gin!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...