© Getty Images

Opplev verdens underverk: Taj Mahal

Taj Mahal i India står på UNESCOs Verdensarvliste og er et storslagent og vakkert byggverk i hvit marmor som alle burde se en gang i livet. Lær mer om historien bak underverket, og se våre beste reisetips til området.

7. mars 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Taj Mahal er verdens mest berømte mausoleum og regnes som et av de beste eksempler på islamsk byggekunst. Det vakre bygget i hvit marmor er dekorert med edelstener. Stormogulen Shah Jahan fikk det imponerende bygget oppført til minne om sin avdøde kone Arjumand Banu Begum, med kallenavnet Mumtaz Mahal som betyr «palassets pryd». Mumtaz var yndlingskona til Shah Jahan og han sparte ikke på noe for å hedre hennes minne. Mausoleet ble påbegynt i 1632 og sto ferdig i 1648.

Bygget er som et kunstverk med innlagte, utskårede edelstener i uendelig mange farger. Historien forteller at titusenvis av arbeidere deltok i innleggingen av dem. Både den lyse, blanke marmoren og alle de edle stenene glitrer i sollyset. Alle detaljene blir tydeligere dess nærmere man kommer, det er en del av opplevelsen. Det anbefales å få med seg Taj Mahal i morgenlyset når bygget står som en hildring med himmelen som bakgrunn. Eller ved solnedgang når et gyllent eller rosa-oransje varmt skjær farger marmoren. I løpet av dagen endrer også marmorens utseende seg etter lys og vær.


kvinne foran Taj Mahal
© Getty Images

Området rundt er et stort parkanlegg med gangveier, alleer, blomster, fontener, kanaler og benker. Opphøyede partier deler inn hver fjerdedel av parken i seksten nedsenkede blomsterrabatter. Et stort basseng som ligger sentralt fra inngangsporten til mausoleet, reflekterer bygningen og er stedet hvor alle turister tar sine bilder.

Taj Mahal-området er omkranset av en mur i rød sandsten på tre kanter, og man kommer inn gjennom en av sandstensportene. Det anbefales å bruke god tid, området er stort og det er mange mennesker. Se dere rundt i parken, ta bilder fra bassenget og gå sakte mot mausoleet. I den åttekantede hovedhallen står gravmonumentene til Mumatz-i-Mahal og Shah Jahan. Selve bygget ligger på en marmorsåle omkranset av fire minareter på 42 meter. Minaretene skråner litt utover for å tilføre et luftig preg. En enorm kuppel med spir i bronse stiger opp, toppet av en halvmåne hvor spissen peker mot himmelen. Halvmånen er et hinduistisk Shiva-symbol, sammen med treforken på toppen av spiret. Ta deg tid til å besøke museet i den vestlige moskeen også – der finner du kunstskatter, litteratur, håndverk og arkitekttegninger.

detalj fra Taj Mahal
© Getty Images

Taj Mahal ligger i Agra ved elven Jamuna (Yamna), 220 km sørøst for hovedstaden New Delhi. Byggverket er verdensberømt for sin storslagne arkitektur fra Mogulrikets epoke (1500–1750).

Det finnes rundreiser til India hvor Taj Mahal er med på programmet. Man kan også dra på egenhånd. Det enkleste er å fly til New Delhi og bestille sjåfør til Agra på hotellet. Det anbefales ikke å kjøre bil på egenhånd. Det går også tog fra Dehli til Agra. Ved ankomst står mange guider klare til å følge dere inn på området. Avtal pris på forhånd. Vil man utvide reisen, er Rajastan med eventyrlige byer som Jodpur, Jaïpur og Udaipur et minne for livet. En rundreise der kalles Det gylne triangel.

kvinner i sari ved Taj Mahal
© Getty Images

Typisk India

Den indiske kulturen er fargerik på alle måter. Kvinner går kledd i sarier i de mest intense farger som fuksia og sennepsgult. Stoffstykket ligger rundt kroppen på en verdig måte, selv når de står med hakker på. Det vrimler av mennesker og forskjellen på fattig og rik er enorm. Mange bor og lever på fortau og gater. Tiggere er en del av India, det anbefales å bidra med midler til kjente organisasjoner og heller gi mat enn penger til den som tigger.

Her bor du bra

Agra har 350 hoteller, men det anbefales å bestille hotell før ankomst. Radisson Blu Hotel Agra Taj East Gate Road har fint basseng og utsikt – og gangavstand til Taj Mahal. Hotellet har fem stjerner og gode rompriser fra rundt 600 kr per døgn. Courtyard by Marriot Agra har også fem stjerner, basseng, spa og gode rompriser fra 700 kr per døgn. Det finnes rimeligere overnattingssteder, men i Agra er det praktisk å bo på et internasjonalt hotell for kommunikasjon, service og hygiene. Bestill gjerne overnatting via et reisebyrå hvis dere ønsker noe spesielt.

kvinne i solnedgang foran Taj Mahal
© Getty Images

Her spiser du godt

Det er et kjent faktum at bakteriekulturen i India er mildt sagt annerledes enn i Norden. Derfor anbefales det å vaksinere seg før avreise, spesielt hvis man er sart for fremmed mat. Spis kokt eller stekt mat, unngå rå ingredienser og gatemat. Et godt tips er å spise på hotellet der du bor. Det mest luksuriøse hotellet heter Oberoi Amarvillas, med direkte utsyn mot Taj Mahal, magisk både på dagen og kvelden. Dit kan dere uansett gå for å spise i en av de to restaurantene, Bellevue (internasjonal meny) eller Espahan (indisk) eller nyte noe å drikke i baren eller loungen. Så får dere samtidig sett hotellet som ble nylig kåret til Indias flotteste.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...