Machu Picchu
© Getty Images

Opplev verdens underverk: Machu Picchu

Sagnomsuste Machu Picchu er selve symbolet på inkakulturen! Byen ligger i fjellet over Urubamdalen på ca. 2200 moh. Området er en kulturskatt, og et syn man ikke glemmer. Lær mer om historien bak underverket, og se våre beste reisetips til området.

2. april 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Byen ble bygget under inkaenes storhetstid på 1400-tallet og omfatter en rekke monumenter, templer og religiøse helligdommer. Den ble aldri funnet av spanjolene, men ble i 1911 «oppdaget» av Hiram Bingham. Det er fortsatt ikke klart hvorfor byen en gang ble fraflyttet. Selv om Machu Picchu i dag er den mest besøkte attraksjonene i Peru, regnes inkaenes hemmelige by som et av de mest fascinerende stedene i verden å reise til.

Machu Picchu

INKUKULTURENS VUGGE: Inkabyen Machu Picchu fortsetter å fascinere, og er perfekt å kombinere med fjellturer

© Business Insider

Inkaindianernes gamle vei til Machu Picchu er en av verdens mest berømte fotturer. Den strekker seg over 56 kilometer gjennom et praktfullt fjellandskap, skoger, landsbyer og ruiner. Inca Trail er strengt regulert. Daglig er det kun 500 personer som slipper inn, og dette inkluderer lokale guider, bærere og hjelpere. I praksis er det ca. 200 turister per dag. Det betyr ikke at man går i kø, men at man blir spredt utover stien for å forebygge slitasje og ødeleggelser på den. Lisensene til å gå Inca Trail blir fort solgt ut mange måneder i forkant, så det anbefales å reise på gruppetur hvor alt er organisert med guider. Vandreturene er gjerne lagt til fire dager med tre overnattinger.

Machu Picchu

"Inkaenes hemmelige by regnes som et av de mest fascinerende stedene i verden å reise til".

© Getty Images

Er du glad i fjellturer og kultur, er i god form og ved god helse, er Inca Trail til Machu Picchu noe for deg. Dagsetappene er på ca. 6–8 timer per dag i forholdsvis kupert terreng med en del lange opp- og nedstigninger. Jo bedre grunnkondisjon du har, jo mer glede vil du ha av turen. Siden man beveger seg i tynnere luft enn kroppen er vant til, er tempoet rolig.

Turen opp byr på fantastisk natur, som regel på stier rundt det vakre fjellet Salkantay, og ruiner som vitner om en svunnen tid. Det bygges opp forventninger, og inkaenes tapte by skuffer ikke. Machu Picchu er akkurat så spektakulær som ryktene tilsier og er det perfekte stedet å ende denne fjellturen.

© Hvitserk Fotograf Erling Rosenstrøm / Maria Sellfors

Typisk Peru

For å oppleve landet Peru, bruk tid i inka-hovedstaden Cusco 3400 moh. med utsyn mot Andesfjellene samt områdene rundt denne flotte byen. Cusco er spennende med trange brostensgater, og allerede der får man innblikk i inkaenes kultur gjennom omliggende tempelruiner. Besøk gjerne inkaenes «Hellige dal» med innblikk i hvordan dagens urbefolkning lever, samt de nærliggende inkaruinene Sacsayhuaman og Quenko. Disse ligger midt i en fjellside og er en liten forsmak på hva som kommer senere.


"Inca Trail er strengt regulert. Daglig er det kun 500 personer som slipper inn".

© Shutterstock

Her bor du bra

Gruppeturene er lagt opp med overnatting, men skal man være i Cusco på egenhånd, er Hotel San Augustin Plaza et etablert hotell like ved Koricancha (Soltempelet). JW Marriott El Convento Cuzco er nytt, har god standard, eget spa og ligger i et ombygd kloster fra 1500-tallet med den gode restauranten Pirqa som gir deg valuta for pengene. Los Apus Hotel med inkamur på toalettene er koselig, veldrevet og sentralt beliggende.

Les også: Opplev verdens underverk: Petra

"Turen opp byr på fantastisk natur, som regel på stier rundt det vakre fjellet Salkantay".

© Wikipedia / Maria Sellfors

Her spiser du godt

Peru er kjent for sitt gode kjøkken. I Cusco er det et hav av fantastiske restauranter, og det er virkelig verdt å bruke litt ekstra tid på å oppleve maten. Restaurant Limo serverer den peruvianske spesialiteten ceviche (sitruskokt fisk) – det er et must å spise den retten i Peru. Tapasbaren Cicciolina serverer god internasjonal mat. Chicha por Gaston Acurio er drevet av Perus mest kjente kokk og er både cocktailbar og spisested. Prøv kokkens moderne versjon av lokale retter. 

Tips: Er du ekstra interessert i mat, er det mulig å melde seg på et matlagingskurs mens du er i Cusco.

Kilde: Hvitserk og Escape Travel

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...