kameler i front av Petra
© Getty Images

Opplev verdens underverk: Petra

Oldtidsbyen Petra i Jordan står på UNESCO's Verdensarvliste og er en spektakulær naturopplevelse i seg selv. Lær mer om historien bak underverket, og se våre beste reisetips til området.

11. mars 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Jordan: Petra

Oldtidsbyen Petra i Jordan har en egen tiltrekningskraft. Magien ligger i historien, størrelsen på området og den fantastiske naturen med spesielle farger uansett når på dagen man ankommer. Man kan nærmest miste pusten – stedet er mektig og storslått. Templene er hugget direkte ut av klippen. Byen var godt beskyttet, og det gikk historier om at det eksisterte en forsvunnen by. Først i 1812 ble det antikke Petra gjenoppdaget. Senere har regissør Steven Spielberg gjenskapt magien fra stedet, som også har stor bibelsk betydning, med filmen «Indiana Jones og det siste korstog».

Petra, Jordan
Klippebyen Petra er Jordans viktigste turistattraksjon.© Getty Images

Typisk Jordan 

Jordans kultur har base i den arabiske verdenen, men med betydelig vestlig innflytelse. Landet grenser historisk opp til tre kontinenter fra oldtiden, derfor er kulturbildet ganske bredt. Kulturen inkluderer både tradisjonell musikk og drakter fra Jordan og en stor interesse for sport. 60 % av innbyggerne bor i storbyen Amman. Her vil man se påvirkning fra den vestlige verden i klesstilen, butikkene, kjøpesentrene, barene og restaurantene. 

Mennesker i Petra
Turister fra alle verdenshjørner strømmer til for å få med seg det fantastiske byggverket© Getty Images

For å oppleve ruinbyen Petra bør man helst bruke 2–3 dager i området. Den første dagen går man i de kjente sporene gjennom åpningen, The Siq, så det nedre området forbi The Treasure (Al Khazneh) og mot gravsteinsområdene. Moses’ bror ligger begravet på klippen over Petra. På dag 2 anbefales det å stå tidlig opp og få med seg soloppgangen fra et av utsiktspunktene og bruke dagen til å besøke The Monastery som ligger på toppen av et fjell, 800 trappetrinn opp. Ha gjerne med en lokalguide som kan gå litt utenfor turistområdene, og avslutt dagen med solnedgangen fra Lille Petra. På dag 3 kan man vandre rundt på høydene og få med seg det man ikke rakk de første dagene. Det er viktig å ha tid i Petra, kjenne på den mektige naturopplevelsen, sette seg ned, hvile, tenke og føle historiens sus. 

Mønstret huleinngang
Naturlig klippeformasjon© Getty Images

To eller flere venninner kan dra på egen tur til Petra, men det anbefales å ha en guide for å få med seg historien, få sett alle stedene og få fullt utbytte av besøket. Med hensyn til guide og transport er det praktisk å være med på en organisert reise. Drar man på egenhånd, bestiller man fly til Amman. Derfra tar det ca. 3 timer å komme seg til Petra, og ca. 3,5 timer fra Aqaba. Det går helt fint å bestille en tur til Petra ved ankomst i Jordan. Kombiner gjerne reisen med badeferie ved Rødehavet.

Kameler ved Petra
Kamelridning© Getty Images

Kultur

Det snakkes engelsk stort sett over alt. Den tradisjonelle delen med dans, musikk og film oppleves mest ute på landsbygden. Der finner man også en levende beduinkultur hvor beduinene fortsatt lever sitt tradisjonsrike liv ute i ørken, i fjellene og ved havet. Matkulturen har kommer fra beduinene og lever i beste velgående i festmåltidet Mansaf, som regnes for nasjonalretten i landet. Kulturen innen mat, musikk og dans preges også av ottomanrikets historie, med tyrkisk påvirkning. Det bor en del palestinere i Jordan, som også påvirker landets moderne kultur. 

Innsiden av Petra
Soloppgang i Petra er en spektakulær opplevelse© Getty Images

Her bor du bra

Ved Petra ligger Wadi Musa hvor det finnes flere overnattingssteder, både fra det helt enkle til 4-stjerners Mövenpick-hotell. Vil man flotte seg, finnes det nye Petra Bubble Luxotel. Området Dana Nature Reserve med Wadi Dana Eco-Camp ligger like ved. Her bor du i telt eller hytter. Feynan Ecolodge er kåret til en av de 25 beste øko-lodgene i verden. Fra begge stedene kan man gå flotte turer i Dana Biosphere Reserve. Om man ønsker budsjett eller høyere standard, så avgjøres bostedet ofte av hva som er ledig. Petra er et populært reisemål!


Utsikt over Petra
Liten og stor undrer seg over klippebyen© Getty Images

Her spiser du godt

Lokal mat er fantastisk, med lam, hummus og oliven. Om dere er hele dagen i Petra, så dere man kanskje på hotellet fordi dere er slitne og vil legge dere etterpå. Har dere tid til å oppsøke lokale spisesteder som serverer jordansk mat, finnes det flere å velge fra: Al Saraya Restaurant på Mövenpick Hotel, Al Qantarah og Red Cave med beduinmat og Mansaf- festmåltid for den som ønsker det.


Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...