© Getty Images

Eksperten: Dette skal du gjøre når sommerdrømmene kolliderer

Kan sommeren sammen bli god, selv om drømmene er forskjellige? Ferien er full av forventninger, og relasjoner blir ofte satt på prøve.

7. juli 2023 av Bjørk Matheasdatter
© Esten Borgos

Bjørk Matheasdatter er relasjonsspaltist i Tara

Bjørk Matheasdatter er parterapeut, relasjons­ pedagog og forfatter. Bøkene hennes,
«Å elske og bli elsket – hvordan ta vare på kjærligheten?» og «Å løfte og bli løftet – ta vare på gnisten i deg selv og andre», trykkes stadig i nye opplag. Hun er også en etterspurt foredragsholder, og har holdt kurs og foredrag om kjærlighet og relasjoner gjennom mer enn 20 år. – Jeg drives av tro på kjærligheten og et ønske om at alle skal ha det så godt som mulig i livet sitt, sier Bjørk.

Sosiale medier: @bjorkmatheasdatter 

- Og ganske sikkert kolliderer noen av dine drømmer med de andres 

Hei, nå er jeg her, sier sommeren. Endelig, sier du som har lengtet deg bort fra ullstrømpebukser og vinterstøvler, inneliv og kjøkkenbenk, kontorstoler, arbeidshansker og lange jobblister. Velkommen, sier du som har lengtet til nakne tær i sommergress og stråhatt under solen, hengekøye i skyggen og saltvann mot huden.

Men kanskje blir det ikke helt som du har drømt om. For med ferie følger ofte ferieforventingenes lange uskrevne lister. Og ganske sikkert kolliderer noen av dine drømmer med de andres.

Kanskje vil du ut på eventyr, mens din kjære helst vil henge hjemme. Eller omvendt. Mens du vil sløve på solsenga, vil han cruise rundt, ha deg med på fisketur eller i seilbåten. Kanskje har du sett for deg lyse sommerkvelder tett inntil hverandre på svaberget, vin i glasset og solnedgang. Mens han har drømt om at dere endelig skal få malt ytterveggene.

Det er ikke bare i parforholdet at feriedrømmene kan kollidere. Kanskje har du en tenåring som lengter etter spennende dager med venner. Forventningsfulle foreldre som vil bli hentet og tatt vare på, slik de en gang tok vare på deg. Venner som aldri vil dra, for de elsker maten din, den oppredde senga og ditt lyttende øre. Voksne barn som vender hjem fra studier, eller fra travle jobb- og familieliv med nostalgiens blikk. De drømmer om barndommens sommer, bekymringsløse dager som bare mor kan fikse. Noen får svigerbarn og barnebarn på besøk, også de bærer sine sommerdrømmer i hjertene.

- Du vil ikke skuffe 

Du vil ikke skuffe noen. Vil at alle skal ha det fint, at alle skal få sin drømmesommer. For du kan kjenne deres lengsler. Hvordan det er å være seksten somre, og lengte etter en fest eller en kjæreste. Hvordan det er å være mannen din, som lengter etter å ha deg for seg selv, drømmer om sommersex uten klamme dyner. Hvordan det må være å bli moren din, som ikke lenger kan dra noe sted på egen hånd. Hvordan det er å være venninnen din som nylig er blitt alene. Hvordan det er å være voksent barn som lengter hjem til mamma, etter hjelp, etter å bare få hvile ut, slippe husarbeid eller nattevåk. Du forstår alle.

Og nesten uten at du merker det selv, tar du ansvar for at alle skal få det de lengter etter. Tar på deg oppgaven å oppfylle alle drømmer. Med liv og lyst gjør du det vakkert og velkomment, setter blomster i vaser og henger lykter i trærne. Fyller fryseren med hjemmebakst og forbereder yndlingsretter. Du løfter og bærer, plastrer og blåser på alles sår. Du rydder, i skap og skuffer, klær og leker, kopper og kar. Du er også ryd­dehjelp i de andres tanker og følelser. Skjenker vin. Spør hvordan de har det. Skåler når samtalene åpner seg. For hos deg er det plass til latter og tårer. Men kanskje ikke til dine egne tårer og hjertesukk.

Så kommer den sigende, irritasjonen. Det merkes på den lille skarpheten i stemmen din, bråheten i bevegel­ sene. Du tar deg i det. Og akkurat i det øyeblikket fin­nes flere veier å velge.

Du kan kjenne på skam og kompensere ved å gå enda sterkere inn for å tilfredsstille de andres behov. Men med stadig mindre glede. Eller du havner i den motsatte grøfta, der du vender deg bort fra dine, legger omsorgen helt ned og ferierer alene. Kanskje møter du spennende fremmede, og lar dem ta imot tårer og hjertesukk. Men nye venner forsvinner ofte like fort som de kom. Og etter en stund merker du savnet av dine, av dem du deler historie og bånd med. På tross av at feriedrømmer kan kollidere, savner du å dele ferien med de nære og kjære.


© Getty Images

- Det gjelder å forstår hvor viktig fellesskapet er 

Ønsker som kolliderer, betyr ikke at vi ikke passer sammen. Ulike forventninger og behov er en del av det å være et VI. Tåler vi ikke ulikhetene, så mister vi fellesskapet. Det dummeste vi kan gjøre, er å dekke over, late som om motsetningene ikke eksisterer, eller stikke fra dem.

Det klokeste er å akseptere at vi har ulike behov og være bevisst på dem, snakke sammen og finne løs­ninger. Det gjelder å forstå hvor viktig det nære felleskapet er for oss som individer. Forstår vi det, forstår vi også at en god ferie sammen innebærer å inngå kompromisser, dele på arbeidet og bytte på å bestemme hva sommerdagen skal inneholde. Om alle gir litt og alle får litt, så kan ferien bli bra for alle.

Litt planlegging er ikke så dumt. Se på om du kan veksle mellom hvordan du fordeler tiden. Er det mulig å få litt tid alene eller bare med din lille kjerne, og litt tid med storfamilie og venner? Er dere en flokk på ferie med hverandre så trenger dere jo ikke tilbringe hvert minutt sammen. Del dere i mindre og forskjel­ lige enheter innimellom. Kanskje kan man spise middagen sammen, men la de andre måltidene være mer frie? Er det barn i flokken, kan man bytte litt på å være med dem, slik at alle voksne også får litt voksen­ tid. Da blir det til gjengjeld ekstra gøy når man er er sammen, alle sammen, leker boksen går eller har fotballkamp.

Sommeren er kort, og drømmene er mange. Snakk med dem du skal feriere med, enten det er en venn eller en hel flokk. Hvordan organisere dagene og arbeidet, så alle får feriefølelse? For fri fra studier og jobb er ikke det samme som fri fra arbeid. Matlaging, oppvask, rydding og handling tar ikke ferie. Tvert imot, det blir det gjerne mer av. Men om alle tar og får ansvar, kan til og med arbeidsoppgavene bli morsomme. I alle fall er det mye større mulighet for at alle får oppfylt noen av sine drømmer. Det er alles sommer, alles ferie. Din også! 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...