tom lommebok

SLUNKEN LOMMEBOK: Det kan være ulike grunner til man sliter med økonomien – her får du ekspertens beste tips til hvordan få orden på økonomien igjen.

© Getty Images

Pengeproblemer? Her får du økonomens beste råd

Arbeidsledig, permittert eller ufør? Det kan være ulike årsaker til at din private økonomi er presset. Økonomiekspert Lene Drange, kjent fra Luksusfellen på TV3, har gode råd til deg som har pengeproblemer.

20. januar 2021 av Cecilie Espensen

«Kriser kan oppstå, og det er mye uforutsett som kan skje med din eller din partners økonomi. Alt fra samlivsbrudd eller langvarig sykdom til at en av dere mister jobben. Det kan også være at totalt uventede faktorer spiller inn, som det siste årets permitteringer, oppsigelser og konkurser som følge av koronaviruset», skriver økonomiekspert Lene Drange i sin nyeste bok, Pengeplanen – 7 steg til en god familieøkonomi.

Lene Drange er utdannet økonom og er kjent fra tv-ruten som økonomiekspert på Luksusfellen på TV3 der hun har hjulpet mange ut av et personlig økonomisk uføre i beste sendetid. Hun står også bak Instagram-kontoen @snaponomi hvor hun deler tips om personlig økonomi.

Saken fortsetter under annonsen.

I sin nyeste bok, som hun skrevet sammen med skribent og tekstforfatter Tore Løchstøer Hauge, får du gode tips til alt som omhandler personlig økonomi, fra hvordan snakke om penger uten at det blir dårlig stemning til hvordan bygge opp økonomisk sikkerhet for fremtiden. 

Slik kommer du deg igjennom en økonomisk krise

Opplever du at det går mer ut av kontoen enn inn på kontoen? At det kan være vanskelig å få betalt alle regningene og betale lån til forfall? Du er ikke alene og det finnes hjelp å få!

Med riktig verktøy og en plan kan du få kontroll over egen økonomi og hodet over vannet. Her deler økonomiekspert Lene Drange sine beste økonomiske råd med deg for at du skal få det til.

Len Drange økonom økonomiekspert Luksusfellen TV3 Snaponomi

EKSPERT MED PERSONLIG ERFARING: Gjennom Luksusfellen vet Lene Drange hva folk flest sliter med og hvor det er mye å hente. Som nybakt mamma opplever hun selv nye økonomiske problemstilinger som følge av å ha ansvar for en familie.

© Privat

Mistet jobben eller permittert? Her er Lene Dranges beste råd

1. Finn ut hva du får inn, da vet du også hva du har å forholde deg til. Blir du permittert/mister jobben så må du også ta kontakt med NAV for å få støtte/trygd i en periode. 

2. Når inntekten går ned må også utgiftene reduseres.

  • Den største utgiften er boliglånet (gitt at du eier bolig), og denne kan stort sett halveres i en periode på 3–6 måneder ved å søke om avdragsfrihet i banken.
  • Redusert inntekt fører også ofte til at du heller ikke har anledning til å betale den dyre gjelden. Flere forbrukslån og kredittkort har en betalings-forsikring i lånet/kortet som dekker avdragene på det eksisterende lånet i en gitt periode. 
  • Da har du redusert de største utgiftene, men det er også lurt å ta en runde for å se om det er andre hverdagsgoder som ikke lengre får plass i en midlertidig presset økonomi. Ta en runde i kontoutskriften for sist måned og sjekk hva som kan kuttes.
  • Søk om utsettelse av et eventuelt studielån.

3. Når du får redusert inntekt og særlig når en går ned er dette vesentlig og skattekortet må endres. Dette er viktig fordi i en midlertidig presset situasjon trenger du penger nå, og ikke å få igjen på skatten neste år. Derfor logger du inn på skatteetaten.no og endrer total inntekt i året, og når du får jobb igjen så endrer du igjen. Da blir skatten ganske korrekt. 

4. Pass på å lage en plan/budsjett som passer til de nye tallene, altså redusert inntekt og reduserte utgifter. Når du vet hva du har å forholde deg til så vet du også hva du bruke. Planlegg hvor mye du trenger på mat, eventuelle bidrag osv.

5. Er det noen regninger du ikke klarer å betale, så ta kontakt med selskapet før det går til inkasso. Da er det enklere å få til en avtale.

6. Det er tungt å gå hjemme i lengre periode, og særlig når økonomien er presset i utgangspunktet, så kan det være lurt å søke en midlertidig jobb eventuelt en annen jobb. Hvis du begynner å jobbe litt så må du huske på å informere NAV slik at du unngår feilutbetalinger.

Luksusfellen gullruten Lene Drange Magne Gundersen Silje Sandmæl Hallgeir Kvadsheim Cecilie Lynum

POPULÆRE EKSPERTER: Lene Drange (t.h.) er en av ekspertene i tv-serien Luksusfellen på TV3. Her omgitt av f.v.: Magne Gundersen, Silje Sandmæl, Hallgeir Kvadsheim og Cecilie Lynum på Gullruten i 2018.

© @snaponomi

Økonomiekspertens beste sparetips

Alle monner drar sies det og har du litt ekstra penger på konto hver måned, kan det være lurt å legge av litt penger til uforutsette ting i fremtiden. Dette er Lene Dranges 3 beste sparetips:

1. Start med en liten sum hver måned i starten. Sett det opp den dagen du får lønn, og gjerne «ut av syne» ved å skjule det i egen nettbank, annen bank eller app.

2. Gjør det litt gøy og prøv noe nytt, gjerne i fond. Og vær stolt av deg selv! Det er kult at du nå er igang.

3. Spar sammen med noen andre. Engasjer også ektefelle, samboer, barn, venner osv.! Sosial sparing gjør at du sparer mer og det er ganske gøy! Da er det viktig å ha et mål som gjerne ikke er så lenge til.

bok lene drange Pengeplanen – 7 steg til en god familieøkonomi

HÅNDBOK FOR GOD ØKONOMI: Lene Drange er aktuell med boken Pengeplanen – 7 steg til en god familieøkonomi. Hun ble nominert til Brageprisen for sin første bok om personlig økonomi. Vigmostad Bjørke, 349 kr.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...