© Getty

Passiv eller dominerende?

Er du, eller har du, en passiv eller dominerende partner? Her ser du hvordan du håndterer det.

26. januar 2011 av Marit Lien

Slik gjenkjenner du passive og dominerende partnere

Passive mennesker og dominerende mennesker er "perfekte" for hverandre. Passive mennesker er øyensynlig fornøyde med å få være i fred, og det kan virke som om de er døve hvis du prøver å diskutere noe med dem. Dominerende mennesker liker å få styre og ordne, og de kreve stadig noe fra partneren sin.

Passive partnere kan gjenkjennes på hva de ikke gjør. De tar sjelden initiativ til noe, og det er sjelden de helhjertet deltar i noe. Den passive vil nok aldri innrømme det, men ofte trenger de, eller ønsker de, noen som kan lede dem.

Dominerende partnere kan kjennes igjen på alt de foretar seg. De prøver å stå i spissen for "alt", og de ser ut til å ha utømmelige mengder energi. Og det er sjelden de er fornøyde.

Avhengighetsforhold

© Getty

Både passive og dominerende mennesker kan oppleve stor ensomhet. At passive og dominerende mennesker havner i forhold med hverandre kan være fordi de er avhengige av hverandre. Noen slår seg til ro med ensomheten de opplever på tross av at de er i et forhold, mens andre forsøker å bekjempe den - nettopp ved å forsøke å forandre partneren sin.

Ved å be din passive eller dominerende partner om at han skal dekke behovene dine slik som beskrevet under Hvis du har en passiv partner og Hvis du har en dominerende partner, vil det kanskje begynne å gå opp for ham at du vil ha ham for den han er - ikke fordi du er avhengig av ham.

Hvis du har en passiv partner

© Getty

Du kan ikke forandre partneren din med mindre han selv ønsker å forandre seg.
Passiv oppførsel kan være et grunnleggende karaktertrekk, og da skal det ofte mye til for å endre slik oppførsel. Men du kan prøve:

Hvis du har en passiv partner må du be ham om det du trenger, men vær samtidig forberedt på at du ikke får det.

Ha en plan for hva du skal gjøre når du ikke får det du ber om, og sett planen ut i livet straks din passive partner ikke gir det du ønsker.

Eksempel:
Du ber partneren din hjelpe deg med husarbeidet. Han sier han skal gjøre det, men ser ikke ut til å ville løfte en finger. Du ber ham så om å rydde kjøkkenet før dagen er omme. Han sier han skal gjøre det, men ingenting skjer.
Da skal du sette planen din ut i livet, enten den går ut på å gjøre husarbeidet selv, eller betale noen for å gjøre det.
Så lenge partneren din har sagt seg enig i å gjøre det du har bedt om, så får det også konsekvenser at han bryter denne avtalen.

Hvis du har en dominerende partner

© Getty

Du kan ikke forandre partneren din med mindre han selv ønsker å forandre seg.
Dominerende oppførsel kan være et grunnleggende karaktertrekk, og da skal det ofte mye til for å endre slik oppførsel. Men du kan prøve:

Hvis du har en dominerende partner må du be ham om det du trenger, men vær samtidig forberedt på at han stiller visse betingelser.

Si nei til betingelsene han stiller, men si at du fortsatt ønsker at han skal gi deg det du behøver.

Eksempel:
Du sier til partneren din at du gjerne vil dere skal gå ut å spise middag en dag i uka - slik at du skal slippe å lage middagen, og slik at dere kan kose dere sammen som kjærester. Han sier at han ikke vil være med på det fordi det blir for dyrt. Du svarer at du fortsatt vil at dere skal gjøre det - at dere heller kan spare inn på noe annet.
Det er ikke sikkert han kommer til å bli med ut på middag en dag i uka, men hvis du fortsetter å ignorere betingelsene hans, vil han forhåpentligvis slutte å stille dem, og innse at han faktisk har kvaliteter du setter pris på.

Hvis du selv er passiv

© Getty

Hvis du selv er den passive parten kan du lære deg å ikke si ja til noe du ikke kommer til å gjennomføre. Hold det du lover slik at han vet at han kan stole på deg.
Ta initiativ og overrask partneren din med å gjøre noe for ham som han ikke forventer.

Hvis du selv er dominerende

© Getty

Hvis du selv er den dominerende parten skal du innse at du ikke kan pålegge ham oppgaver hele tiden. Hør på hva partneren din mener er viktig å prioritere. Han er ikke pålagt å utføre alt andre mener de har rett til å kreve av ham.

 

Slik skal du krangle.

 


 

 

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...