Skyggen er den personen du ikke vil være, sa den sveitsiske psykiateren Carl Gustav Jung. Men samtidig er den alt vi også egentlig er, men som vi ikke vet om eller lever ut.
Dette virker kanskje svevende, men det er harde fakta fra begynnelsen av forrige århundre. Skyggen styrer mye av vår ubevisste atferd, den er med oss hele tiden og du blir aldri kvitt den, så det beste er å bli klar over hva den er.
Fra vi er ganske små, starter prosessen med å opprette en persona, som betyr maske. Et slags nød-jeg, formet av hva vi tror vår familie, våre venner, kjærester og andre grupper vi omgås, vil elske, respektere og beundre oss for.
Vi ønsker alle å fremstå som så gode og elskverdige som mulig og fremhever derfor egenskaper ved oss selv som er anerkjent av flokken, i frykt for å bli avvist. Basert på andres reaksjoner som direkte tiltale, blikk og tonefall, oppfatter vi hva som er akseptert og ikke.
De aksepterte egenskapene fremheves og poleres, men i samme runde blir andre egenskaper nedvurdert, fordømt og skambelagt. De blir skjøvet ut i skyggen, ned i en mørk sekk med en stram knute på.
Lar du deg irritere?
– Da du var liten var du som et slott med en haug av ulike rom med egenskaper du hadde tilgang til. Gjennom livet låses disse rommene, og i voksen alder sitter du sannsynligvis bare igjen med et greit hus og en håndfull rom du kan være i, sier Pernille Melsted. Hun er coach i Danmark med skyggearbeid som sin spesialitet.
Denne håndfullen med rom er personaen.
– Personaen er den tilpassede, offisielle personligheten din som medvirker i mange av rollene du spiller i dagliglivet. Det er helt naturlig, og vi trenger personaen vår nettopp for å kunne spille ulike roller. Det store problemet med personaen er at det er lett å identifisere seg så sterkt med den at vi tror det er slik, og bare slik vi er og kan være, sier Ann-Christin Berg, jungiansk analytiker ved Tønsberg Psykoterapi.
Da mister vi friheten til å være den vi egentlig er, og må spille den samme rollen om og om igjen mens vi passer på at personaen ikke slår sprekker. Da risikerer vi jo å ikke bli godtatt. Men når solen skinner på din blankpolerte persona, kastes nødvendigvis en skygge, og den elsker å spille deg et puss.
Det er helt sikkert en av deltagerne i «Skal vi danse» som du synes er rimelig irriterende. Men hvorfor er hun eller han irriterende? Irriterende er ingen egenskap. Hva du ser i andre mennesker, ligger hos deg selv, det finnes ingen objektiv sannhet om noen.
– Når du reagerer sterkt på en annen persons egenskap, ta en titt på deg selv. Det er du som reagerer, så det må komme fra deg, sier Pernille Melsted.
For når du blir provosert og må sladre og dømme, da kan du være sikker på at det er din egen skygge som sier hei, før den forsvinner bak et hjørne. Vet du ikke om dine skygger, vet du heller ikke hvorfor du blir provosert og i affekt.
– Vi tror det tjener oss å gjemme bort skyggene, så vi holder dem unna som røde badeballer mens vi spaserer ut i verden med vår finslipte persona, sier coachen.

– Å se på og anerkjenne dine skygger, både de lyse og de mørke, vil gjøre at du føler deg friere og får flere strenger å spille på som menneske, sier coach Pernille Melstad.
© Getty ImagesKast lys over skyggene
Det er ikke en smertefri og enkel jobb å kaste lys over skyggene. Men den bør gjøres. Å anerkjenne at egenskaper du virkelig ikke liker finnes hos deg, gjør at du kan få tilgang til større deler av deg selv enn tidligere. «Jeg vil heller være hel enn god», sa Jung.
Hvis du tar en liten titt på dumheten hos deg selv, tør du å stille spørsmål om ting du ikke vet noe om. Hvis du tør å stenge døren til kontoret, selv om du er redd for at det signaliserer at du er utilgjengelig, fraværende, kanskje til og med kald; alt det du med en varm og godhjertet persona frykter – da åpner muligheten seg for at du faktisk får gjort noe på jobb.
Men skyggearbeid handler ikke bare om å bli kjent med mindre pene egenskaper.
– Det ligger også et stort positivt potensial i skyggen, sier Ann-Christin Berg.
– Talenter som ikke ble verdsatt kan være lagt til side. Tanker, følelser og reaksjoner som vi avviser, men som vi trenger å forstå for å skape ekthet i forholdet til oss selv og andre. Opplevelser med mennesker vi blir provosert eller såret av, kan gi nøkkelen til de låste rommene. Men det kan også personer vi beundrer gjøre, sier hun.
Opptatt av psykologi? Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få god råd og belysende artikler på epost hver uke.
Finn frem nye egenskaper
Pernille Melsted utdyper:
– Skyggen rommer alt det som er skjult for deg, ikke bare det ekle og smålige, men også det vakre, fantastiske og storslåtte. Skyggen finnes altså ikke kun i det som provoserer oss og virker frastøtende på oss, men i like stor grad det som tiltrekker og fascinerer oss.
Noen av oss har blitt frarøvet egenskaper som heller ble gitt til våre søsken, «Line er den kunstneriske, Anna er den akademiske». Andre har vokst opp i familier hvor kreativitet, fjollethet eller følsomhet er blitt sett ned på.
Hvis vår spontane glede, ekspressive vesen, handlekraft og lidenskap har blitt oversett, ignorert eller hånet, er disse sidene ved oss ofte lukket, uansett hvor fine og verdifulle de er.
Så når vi ser andre mennesker som fritt og uhemmet dyrker de sidene vi selv er avskåret fra å leve ut, kan vi reagere på to måter: Enten ved å peke finger, demonisere «de andre», eller ved å beundre, se opp til eller til og med idolisere de vi selv ikke (lenger) er.
– Å se på og anerkjenne dine skygger, både de lyse og de mørke, vil gjøre at du føler deg friere og får flere strenger å spille på som menneske. Da kan du være både intelligent og like glitter. Både være spirituell og sarkastisk. Både elske gourmet og Grandiosa. Du får frihet til å være den du er, på godt og vondt, konstaterer Pernille Melsted.