team Ingebrigtsen
Team Ingebrigtsen:

De siste to årene har norske seere fulgt familien gjennom dokumentarserien «Team Ingebrigtsen» på NRK. – Vi vil vise hvordan dette livet er. Det er ikke mulig å nå så langt hvis man ikke vil det selv, sier Tone. 

© Marie von Krogh

Tone Eva Ingebrigtsen: – Jeg vier livet mitt til ungene

– Når du får sju barn så har du bestemt deg for det, og jeg lever og ånder for de vi har vært så heldige å få, sier Tone, best kjent som mammaen i Team Ingebrigtsen.

28. november 2018 av Sindre Nordengen

Det er to verdener å være på jobb eller hjemme. Jobben er fristedet mitt hvor jeg møter andre voksne og kan snakke om andre ting enn hjem og barn, sier Tone Eva Ingebrigtsen.

48-åringen fra Sandnes, som har sju barn, hvorav tre løper i verdensmesterklasse, jobber fullt og driver to frisørsalonger med 15 ansatte, har nok å henge fingrene i. Fritid, bortsett fra en joggetur med en venninne en time i uken og en forening hun går i hver sjette uke, har hun ikke.

– Jeg ville ikke byttet bort dette livet mot noe annet, og er heldig som får oppleve alt det vi opplever.

Hverdagen er tilrettelagt etter løperne

På jobben hender det at det kommer kunder innom som lurer på om det er her Tone jobber og om hun virkelig jobber selv, og Tone har alltid kort som sønnene har signert liggende i salongene. – Jeg prøver å unngå snakke om mitt liv, men kunder som jeg har hatt i nærmere 20 år, lurer jo på hvordan det går.

Det er gjerne tre av sønnene folk gjerne vil høre om: Jakob (18), som i oktober ble kåret til årets stjerneskudd i europeisk friidrett, og vant 1500 meter og 5000 meter i EM i friidrett 2018. Filip (25) ble europamester på 1500 meter under EM i friidrett 2016 i Amsterdam og tok bronse på samme distanse under VM i friidrett 2017 i London. Henrik (27) har gjennom hele 2010-tallet vært av Europas beste på mellomdistanseløp. Fra europamesterskap på 1500 meter fikk han gull i 2012, sølv i 2014 og bronse i 2016, samt sølv på 5000 meter i Berlin i sommer. Han har vunnet hele ni norgesmesterskap på ulike distanser og har representert Norge under OL i London 2012 og i Rio 2016.

– Hverdagen vår er tilrettelagt etter de tre løperne. Middagen er basert på når neste trening er, og hva vi spiser er avhengig av hvilken type trening som er den neste.

team ingebrigtsen
Viktig rolle:

Tone er løsningsorientert og mild. – Uten henne i Team Ingebrigtsen tror jeg ikke det hadde vært like lett, sier Jakob til Tara. Her er Tone med Sofia, som er sønnen Martins hund. 

(Dressjakke fra Golden Goose / Den Dama: tlf 22 55 40 01)

© Marie von Krogh

Mange gode tilbakemeldinger

Tone, som ikke begynner på jobb før tidligst klokken 10, er tidlig oppe for å ordne matpakker, sende ungene på skolen og gå over huset før hun går på jobb. – Da alle barna bodde hjemme, gikk det fem vaskemaskiner om dagen.

Det er Tone som gjør alt i huset. – Det er nok ikke så lett å legge merke til alt jeg gjør før det ikke blir gjort eller jeg ikke er hjemme et par dager, sier hun og ler.

Etter dokumentarserien «Team Ingebrigtsen» på NRK har Tone fått mange gode tilbakemeldinger, spesielt fra kvinner, som ser alt hun står i. – Det varmer.

Allerede som 15-åring flyttet Tone, som på det tidspunktet bodde med foreldrene i Spania, hjemmefra og til mormoren i Moi for å fullføre siste året på ungdomsskolen i Norge. Det var egentlig hudpleier Tone drømte om å bli, men da jobbmarkedet innen det var dårlig på den tiden, ble hun anbefalt av en rådgiver på skolen å bli frisør i stedet. – Det har jeg aldri angret på, sier Tone som flyttet på hybel i Stavanger for å gå på frisørlinjen.

Gravid som 16-åring

Sommeren 1987, 16 år gammel, finner Tone ut at hun er gravid. Hun og kjæresten Gjert, som er over fire år eldre og studerer automatiseringsteknikk, har vært sammen i et halvt år. – Det var ikke planlagt, og et stort sjokk, sier Tone som var midt i læretiden.

Gjert, som egentlig skulle gå videre for å bli ingeniør, måtte sette studiene på vent og få seg jobb for å tjene penger, og Tone tok et halvt års permisjon fra læretiden. – De første årene var en kamp om å få pengene til å strekke til. Jeg jobbet deltid og hadde 100 000 i lønn i året.

Sju barn er en livsstil

De siste 20 årene har situasjonen vært en annen, men Tone kan ikke slutte i jobben av den grunn. 

– Det er min jobb som har gjort at vi har hatt muligheten til å støtte guttene og vært hovedsponsor for dem i så mange år.

Da Tone fikk sitt tredje barn, sønnen Filip, tenkte hun at det holdt. Så ombestemte hun seg og fant ut at hun ville ha noen til. De «noen» ble til fire.

– Mange av mine voksne kunder har sagt at de gjerne skulle ha hatt et barn til. Jeg fant tidlig ut at jeg ikke ville tenke sånn som 60-åring. 

Først da Tone fikk sitt sjuende barn som 43-åring kjente hun at hun ikke skulle ha flere. 

– Jeg vier livet mitt til ungene, og har satt meg selv til side, noe som ikke er vanskelig. Når du får sju barn, så har du bestemt deg for det, og jeg lever og ånder for de vi har vært så heldige å få. Sju barn er en livsstil, og da kan du ikke bare gå eller gjøre det du selv vil.

Alle Ingebrigtsen-barna viste tidlig talent for løping. Mange, spesielt i nærmiljøet, tror at hun og ektemannen har presset dem i oppveksten. Men Tone er rask med å påpeke at slik er det ikke. Livet med løping har de valgt selv. – Du må ville det selv for å lykkes. Jeg har to andre sønner, som også har talent for løping, men som har lagt løpeskoene på hylla, og det er helt greit.

I dag er barna i alderen 5–30 år. – Jeg har et godt forhold til alle barna mine, og er opptatt av å se hver enkelt og være en engasjert mor der de er i livene sine. Å være sammen med dem er det som betyr aller mest for meg.

Teksten er et utdrag av et større intervju fra Tara nr. 17 som er i salg frem til 20. desember 2018.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...