Erna Solberg
Forskjellsbehandling:

Det er et faktum at svært få mannlige politikere får spørsmål om hjemmeliv, husarbeid, barn og hvorfor de kler seg som de gjør. Men det kan også være positivt, mener Erna.

© Agnete Brun

– Selvsagt er jeg feminist

Statsminister Erna Solberg ler av at media er opptatt av fremtredende kvinners klær og utseende og at de "deler ut terningkast og sånn".

4. april 2018 av Lene Wikander

Erna mest populær

Til tross for høy turbulens, mye kritikk og ikke minst #metoo-avsløringingene både i Høyre og andre regjeringspartier, er statsminister Erna Solberg mer populær enn noen gang. 

Hun er Norges andre kvinnelige statsminister og leder en regjering der det for første gang i historien er kvinner som har blitt tildelt de tre mektigste posisjonene. 

Frigjøring og senkede skuldre

Men noen har likevel humoristisk påpekt at Erna Solberg gjorde vel så mye for frigjøring og senkede skuldre hos den norske husfar og -mor da hun viste frem sitt rotete kjøkken over flere sider i Dagbladet Magasinet.

– Det var ikke meningen at de skulle ta bilde inne på kjøkkenet den dagen i det hele tatt, ler Erna.

– De skulle ta bilder ute på verandaen og sånn, men jeg ble litt forsinket med alt, så vi måtte begynne å lage til noe grillmat som skulle marineres på kjøkkenet, og da hang fotografen seg på.

Lene Wikander Erna Solberg
Førtiårskrisa:

Taras reporter Lene Wikander har denne gangen møtt statsminister Erna Solberg for å snakke om at likestillingsloven i 2018 fyller 40 år.

© Agnete Brun

Avslappet statsminister

– Men jeg er nok avslappet på sånt, ja, og synes ikke det gjorde noe. Jeg tenker ja ja, så får man bare leve med at det er en forfatter som skriver bok og vier en hel kronikk til hvordan man bør rydde mitt kjøkken, smiler hun lett overbærende og sikter til Synnøve Skarbøs kronikk i Dagbladet: «Jeg drømmer om å rydde hjemme hos deg, Erna Solberg», da hun ga ut ryddeboken «Synnøves system» i 2016.

Erna innrømmer likevel at barna ble litt fornærmet.

– De hadde nemlig vært alene hjemme i ti dager da de bildene ble tatt, og følte at de hadde ryddet veldig mye før vi kom hjem og rotet det til, smiler hun.

Erna Solberg
Ikke behov for å se seg selv i avisen:

– Jeg har bare lært meg at det der er en del av å være politiker og kjendis på en måte. Jeg hever meg over det og fokuserer på politikken og innholdet, sier statsministeren.

© Agnete Brun

Kvinnelige politikere og klær

Men her sitter vi altså og diskuterer husarbeid på Statsministerens kontor. Det er et faktum at svært få mannlige politikere får spørsmål om hjemmeliv, husarbeid, barn og hvorfor de kler seg som de gjør. 

Den slags spørsmål forbeholdes som oftest kvinnelige politikere og kjendiser. 

Erna Solberg er enig i at pressen ofte behandler kvinner og menn forskjellig, men tror det også kan være en fordel for en kvinnelig politiker.

– Det er jo en annen side ved det å få slike spørsmål som kan være ganske positiv. Hvordan håndterer du familieliv og karriere og alt dette her. 

– Og det kan man saktens irritere seg over, men det gir også en større nærhet, forklarer hun.

Nærhet til folket

– For en politiker så er nærhet til folk veldig viktig. Det gir folk muligheten til å få et tettere forhold til kvinnelige politikere enn til mannlige. Vi får vist en større bredde. 

– Så jeg pleier å si at vi godt kan klage over spørsmål om hjemmeliv, husarbeid, barn og antrekk, men samtidig kan det være en fordel også. Særlig når man har blitt voksen, som jeg, og klarer å ha avstand til det.

– Men jeg ble kjempesur da jeg fikk mer fokus på at jeg var glad i å lage mat enn på hvilken politikk jeg sto for, sier Erna Solberg med indignert, bergensk tyngde på «kjempesur».

Erna Solberg
– Jeg tror på likestilling og kraften den gir et samfunn!

Om førti år håper jeg at vi vil se flere menn som jobber i barnehager, skoler og omsorgsyrker. At de ser at dette ikke er en kvinnejobb, men en voksenjobb, sier Erna.

© Agnete Brun

Vært i gamet lenge

Intervjuet Erna sikter til var tidlig i hennes politiske karriere. 

– Jeg husker det var en portrettserie før valget der de i tillegg til å intervjue meg, også intervjuet andre kandidater. Blant annet en kvinnelig kandidat som hadde sunget i kor med Sissel Kyrkjebø. Det ble hovedsaken i intervjuet med henne, til tross for at hun var en dyktig politiker. 

– Og mitt intervju handlet altså mest om at jeg var flink til å lage mat. Erna himler lett med øyenbrynene.

– I tillegg hadde de intervjuet noen mannlige politikere som jeg visste gjorde en svært dårlig jobb på Stortinget, men som likevel ble fremstilt som verdens mest geniale politikere. Og det irriterte meg. Sånn sett er det forskjell på å ha vært med i gamet lenge, slik jeg har nå, og det å være nybegynner, forklarer Erna.

(...)

Seneste

Kanskje er du også interessert i...