Silya Nymoen, Hver gang vi møtes
Silya Nymoen:

I Taras nye serie vil kjente kvinner snakke rett fra levra, denne gangen er det Silya Nymoen fra «Hver gang vi møtes» som hever røsten.

© Agnete Brun

Silya Nymoen: – Jeg stoler mer på en kvinne med mensen, enn en mann med ereksjon!

Etter mange år i USA med beskjed om å slanke seg, farge håret og lyve på alderen, var hun drittlei menn i musikkbransjen. Tilbake i Norge skaffet hun seg kvinnelig manager og laget eget plateselskap. Nå er hun nygift, fyller 40 og har aldri hatt det bedre!

10. januar 2018 av Lene Wikander

Jeg stoler mer på en kvinne med mensen, enn en mann med ereksjon, konstaterer Silya tørt og smeller kaffekoppen ned på asjetten med et bestemt porselensklirr. Vi møter den nybakte førtiåringen i bibliotekbaren på Bristol, som er et sted som betyr mye for henne i Oslo. Det var her hun møtte manageren sin Pernille, og her hun feiret giftermålet med ektemannen og musikeren Espen Leite (44) i oktober.

Åndsforlatt mensensnakk

Vi snakker om mensen fordi det også var en greie hun fikk høre mye i USA: At kvinner ikke kan ha ledende og viktige stillinger fordi vi har mensen, blir hormonelt ustabile en gang i måneden og potensielt kan ta farlige avgjørelser i affekt. Silya ruller oppgitt med øynene og setter gummifjeset opp i en grimase som forteller alt om hvor åndsforlatt hun synes slikt mensensnakk er.

– Skal vi først snakke biologi så vet jo alle at hvis feil menn får ereksjon i feil situasjon har de jo overhodet ikke blod igjen til hjernen og gjør veldig dumme ting, det har vel #MeToo bevist en gang for alle, hæ-hæ. Silya ler høyt og sukkersøtt giftig.

En selvfølge å signere oppropet

Silya har selv signert oppropet til norsk musikkbransje under emneknaggen #nårmusikkenstilner, og var med i den lukkede Facebook-gruppen der alle historiene ble delt for første gang.

– Det var så sterkt å se fantastiske kvinner jeg kjenner fortelle om dette. Jeg satt bare og gapa: Hæ, du også? Jeg var liksom ikke overrasket, men ble på en måte overrasket likevel fordi det har skjedd med nesten alle jeg kjenner.

– Det var en selvfølge for meg å signere det oppropet. Det er viktig at alle støtter opp om en kampanje som dette – også når grov trakassering og overgrep ikke har rammet en selv. Vi er nødt til å få gjort noe med dette nå. De gutta som har fått herje fritt i tiår, burde bli tvunget til å fratre sine stillinger og i det minste sitte og skjelve litt. Både menn og kvinner må skjønne at det får konsekvenser å oppføre seg som en dritt. Dette handler jo om å behandle hverandre med respekt, sier Silya bestemt.

Hun opplevde selv å bli ydmyket av «gutte­klubben grei» i amerikansk musikkbransje, og kjente på egen kropp hvordan det er å ha en manager som «tafser».

– I New York ble jeg signert til en svær label under Sony. De holdt til midt på Madison Avenue i en diger bygning som jeg bare kalte «The Death Star» fordi den var så ekkel og upersonlig.

– Men så kommer jeg inn der, da, og så sitter de der, disse Sony-sjefene. Bare menn. Jeg følte meg som en liten prikk. De brydde seg null om musikk, bare om penger. De ville jeg skulle lyve på alderen, farge håret blondere, slanke meg, synge annerledes og gjøre om musikkstilen min. Alt jeg gjorde var feil.

– Jeg følte meg så dum, men jeg tenkte som så mange andre: herregud, jeg har jo akkurat fått verdens feteste kontrakt folk i min bransje bare drømmer om, jeg kan ikke miste den nå, da har jeg jo gitt opp min største sjanse.

– Så jeg prøvde å please dem, men det fungerte jo selvsagt ikke, for jeg følte meg bare redusert til en skygge av meg selv. Det var ikke direkte overgrep og sjikanering liksom, mer det konstante gnaget hvis jeg foreslo ting. Da kom alltid responsen: «Lille venn, dette har vi gjort i tretti år, så nå må du tie stille.» Bare sitt der og lyv på alderen din og slank deg, du! Silya ler av det i dag, men understreker at dette er et høyst reelt problem i bransjen.

Silya Nymoen, Hver gang vi møtes
Elsker å være kvinne:

– Likestilling handler ikke om at menn og kvinner skal bli like, sier Silya. 

© Agnete Brun

– Du gjør kanskje ting du egentlig ikke ville gjort

– Det er så mange som blir fanget i det der. Du er 19 år og blir oppdaget, det er nesten umulig å stå imot. Du vil ikke miste sjansen din, så da gjør du kanskje ting du egentlig ikke ville gjort, mener hun. Hun sier samtidig at hun slapp unna med en stor porsjon flaks.

– Akkurat på den tiden skjedde det heldigvis en del omveltninger i bransjen, og han fyren som hadde signert meg fikk sparken sammen med en hel haug andre i selskapet, og da ble en rekke artister også droppa, inkludert meg.

– Det var det beste som kunne ha skjedd meg. Da måtte jeg begynne helt på nytt. Det første jeg bestemte meg for, var at jeg aldri skulle signere med et stort selskap igjen og la meg manipulere på den måten. Men så fikk jeg ny manager som også var mann og klådde litt. Silya ruller med øynene igjen.

– Han var en litt eldre mann, smart og kunne snakke for seg. Han skulle være min viktigste støtte. Han holdt hånden sin på litt feil steder, prøvde å kysse meg og sånn. Han gjorde ikke noe grovere enn det, men det er jo ikke greit likevel. Når det er den personen som skal være din nærmeste støtte og hjelp i bransjen som oppfører seg sånn, gjør det deg bare utrygg.

Hjem til Norge med kvinnelig manager

– Det er ingen grunn til at man skal måtte finne seg i sånn oppførsel. Likevel klarte jeg ikke å si ifra da. Jeg bare tenkte at dette orker jeg ikke, og brøt med ham, forteller hun og sier det var da hun kom tilbake til Norge at hun valgte å slå tilbake.

– Derfor har jeg nå valgt å ha kvinnelig manager, ikke bare fordi hun er kvinne, men også fordi hun er veldig dyktig, stråler Silya fornøyd og slår ut med armene mot manager Pernille som akkurat har kommet for å påse at alt går riktig for seg når Silya skal intervjues og fotograferes av Tara.

Denne teksten er et utdrag fra en større sak. Les resten av intervjuet med Silya Nymoen i Tara nr. 1, som er i butikkhyllene fra fredag 12. januar!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...