Prinsesse Märtha Louise (47)
Kjæreste med sjamanen Durek Verrett (44), født Derek David Verrett. Han bor blant annet i Los Angeles i California. Han skal ha blitt valgt ut til å være sjaman allerede da han var fem år gammel. Moren er av norsk-indisk herkomst. Faren er opprinnelig fra Haiti. Sjaman Durek har hatt flere kjendiser som kunder, bl.a. Gwyneth Paltrow.
Familie: Tre barn med tidligere ektemann Ari Behn: Maud Angelica (16), Leah Isadora (14), Emma Tallulah (10).
Bor: I Lommedalen i Bærum med to ponnier og en hund.
Aktuell med: Turné med sjaman Durek i Norge og Danmark.
Hva gjør en sjaman? Sjamanen er et åndelig mellomledd mellom menneskene og en åndelig verden. Bevegelsen oppsto i USA på 1960-tallet. Brukes som samlekategori for religiøse spesialister i urfolk-kulturer.
I seks år har de fulgt hverandre, frisøren og prinsessen. Anne Grethe Starheim, eller AG som hun bare kalles, bretter små flak av aluminiumsfolie til lette og sommerlige striper. Hun rekker å være barista og blankpusse hvitmalte, flislagte benker før prinsesse Märtha Louise kommer inn av døren i en blågrønn frakk, en lys og løs jakke og store gullfargede øredobber.
– Det tok litt lenger tid enn vanlig med døtrene før skolen, sier hun. Men prinsessen har gitt beskjed underveis. Märtha er diskré, usminket og stillferdig. Men hun er et eneste stort smil, til tross for at alle avisforsidene bærer hennes bilde og store krigstyper forteller om hennes intensjoner. Egentlig gjør hun seg klar for å hente sin nye kjæreste på Gardermoen.
Märtha Louise venter tålmodig mens håret fikses. Vi kan snakke uforstyrret i omgivelser som minner mest om en bar – noe den også kan bli etter stengetid en gang i fremtiden. Sukkulenter, luftplanter og hengende grønne skjold omgir oss.
Det hele kunne vært hentet fra en kafé i Los Angeles, California. Og Los Angeles er da også et viktig stikkord for hvorfor vi møtes. Prinsesse Märtha Louise var i Los Angeles flere ganger i fjor. Der ville en venninne absolutt at hun skulle hilse på en venn av henne, sjamanen Durek. Venninnen mente de kom til å like hverandres energi. De møttes i oktober. Det skulle vise seg å bli avgjørende.
– Da jeg så ham kjente jeg med en gang at jeg hadde møtt ham før, forteller Märtha. Hun medgir at det hender hun har denne opplevelsen fra tid til annen. Og så fortalte sjaman Durek Verrett at moren hans hadde forutsett at han skulle møte en norsk prinsesse.
– Var det en blind-date?
– Overhodet ikke. Jeg kjente ikke Durek. Og jeg skulle ikke på noen date. Vi var seks stykker til sammen hjemme hos ham, forteller Märtha.
– Og så? Hvem tok neste skritt?
– Ja, hva så? Jeg synes det er veldig hyggelig å ha funnet ham, sier hun og legger til:
– Dette må få utvikle seg over tid.
Hun tar en slurk av den store keramikk-koppen før hun innrømmer at hun ikke falt pladask første gang hun så ham. Fascinasjonen kom etterhvert. Egentlig hadde hun det helt fint. Det er tre år siden skilsmissen fra hennes tidligere ektemann, Ari Behn. Det var hester, døtrene, oppdrag som konferansier, reading og coaching.
Men som hun fleipet om i en podcast med Else Kåss Furuseth tidligere: Det er ikke bare bare for en prinsesse å lage en profil på Tinder, akkurat. Nå har hele Norge både sett og hørt at sjaman Durek Verrett er en svært karismatisk mann. Og en svært vakker mann. Snart fant de tonen.

Vis hjertevarme: -Jeg tenker vi kan lære av at vi kan være litt hjertevarme mot hverandre, sier prinsesse Märtha Louise.
© Svein Finneide– Vi har jobbet med hverandre og vi gir hverandre behandlinger. Det vil vel egentlig si at vi gir hverandre energi. Jeg har jobbet med energi-readinger. Han har jobbet med det på sin måte. Han har hjulpet meg veldig, noe han gjør med mange mennesker. Jeg har i alle fall blitt tryggere i meg selv, sier Märtha enkelt.
– Enda så mye du har jobbet med deg selv fra før?
– Man kan alltid komme videre. Det er det som er fantastisk med livet. Det stopper jo aldri. Jo mer du lærer, dess mer forstår du hva som skjer.
– Men føles det som om alt du har gjort tidligere har vært en vei som gjorde deg klar for det som kommer nå?
– Ja, det tror jeg. I alle fall til å møte ham, se ham og være der for ham.
– Opplever du at dere er i balanse?
– Ja, det opplever jeg. Det handler jo om hvorvidt man kan møte hverandre eller ikke.
– Greier dere å ha kontakt hver dag når avstanden er så stor?
– Det går jeg ikke inn i.
– Noen skyper jo flere timer hver dag. Men det gjør ikke dere?
– Det sa jeg ikke.
I flere år har prinsessen skrevet artikler om soulcoaching i Tara sammen med Elisabeth Nordeng. Hun har også møtt mange Tara-lesere på ulike arrangementer. Denne våren har vi hatt tett kontakt. Tidlig fikk vi høre om en kommende turné med en viss sjaman Durek. Prinsessens pressekontakt Carina Scheele Carlsen lurte på om dette kunne være noe for oss? Vi bekreftet positivt og begynte å google sjaman Durek.
I mars så vi prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek sammen på TV 2 hos Skavlan. De roste hverandre. Sendte hverandre store smil. Men de snakket mest om den kommende turneen i Norge og i Danmark.
I mai kom offentliggjøringen av at sjamanen og prinsessen var et par. Det skjedde ikke helt tilfeldig på den amerikanske morsdagen på begges instagramkontoer, illustrert med pressebilder av paret i vakre omgivelser i Beverly Hills, Los Angeles. Timingen før den kommende Norges-turneen var god. Prinsessen innrømmer at det var tilfredsstillende å legge premissene. På den måten kunne de eie budskapet selv.
– Vi kunne velge når, med hvilke ord og hvordan forholdet vårt skulle offentliggjøres. For meg er det en kjempeforskjell i forhold til hvordan det var før. Det er det fine med sosiale medier. Jeg kan bestemme. Tidligere følte jeg meg invadert og jeg mistet kraften min i det. Dermed mistet jeg også kontrollen over mitt eget liv. Det var ingenting som var privat. Det å ta kraften tilbake og fortelle at slik er det for meg. Det er en veldig forskjell, sier hun.
Både sjaman Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise er store på Instagram. «Shamandurek» har 129 000 følgere. «Princessmarthalouise» har i skrivende stund 121 000 følgere. Etter offentliggjøringen av parforholdet økte antall følgere i raskt tempo. 2000 nye følgere i døgnet. Over 39 000 likes på bildet av det forelskede paret. Tusenvis av kommentarer.
De fleste av dem med røde hjerter.
– Jeg drives ikke av antall likes, men jeg synes det er gøy å dele og inspirere. Det er drivkraften min, sier Märtha. Hun legger også til at sosiale medier åpner opp for en ny scene for mange.
– Jeg tenker på alle de menneskene som hadde hatt noe å si på en scene, men som ikke er der fordi de er redde. For dem er det en veldig fordel med sosiale medier. Gjennom sosiale medier kan man si det man vil. Du har en helt annen scene – ikke minst for direktesendinger. Da kan du sitte helt alene i et rom. Det er en veldig fordel for mange som er redde, sier hun og smiler litt.
Denne gang er det en erfaren Märtha som står i mediestormen rundt hennes alternative turné med ny kjæreste i Norge. De driver workshopene sammen. Det foregår som en uredigert samtale, som vil si at ingen av dem helt vet hvor det bærer. Ingen forestilling er lik.
Det er ikke så lenge siden prinsessen aldri kunne ha gjennomført dette. Hun var angrepet av sterk sceneskrekk til hun var rundt 30 år.
– Jeg holdt veldig mange taler i den tiden. Men jeg var alltid kjemperedd for å snakke foran mange mennesker. Slik jeg ser det nå, er jeg veldig glad for at jeg ble pushet og pushet til å stå på scenen. Alt bedret seg når jeg kunne si mine ting. Jeg er fortsatt nervøs i forkant av en opptreden, men da kan jeg bare si at jeg pleide å være livredd for å stå her.
Da begynner jeg å prate om det og nervøsiteten går bort. Og så blir jeg rolig. Da kan jeg fortsette. Det er verre når jeg er konferansier. Da er det ikke noe rom for å være meg. Da må jeg bare gjennomføre. Men nå er jeg ikke noe redd for å gjøre det heller. Hun er vant til at hennes valg oppfattes som kontroversielle. Hun vet at kommentarene vil komme. Det begynner med spekulasjoner på om hun blandet kortene ved å både være sammen med og å jobbe kommersielt med den nye mannen i sitt liv.
Fordi en av forestillingene under turneen skal holdes i en kirke i Stavanger, protesterer noen på at sjamanisme får slippe til i kirkerommet. Det ender med at biskopen i Stavanger sier stopp, og arrangementet må flyttes til et nytt lokale. Andre henger seg opp i uttalelser fra sjamanen om at han kan kurere sykdommer og reversere aldring. Han kalles kvakksalver. Forbrukertilsynet vil følge med på annonseringen av turneen. Slottet vil gå i dialog med prinsessen om hvorvidt det er riktig å bruke prinsessetittelen på markedsføringen.

Vil åpne opp: -Vi skal ikke kurer sykdommer, men hvis vi kan åpne opp innvendig hos noen så vil jeg føle at vi lykkes, sier prinsesse Märtha Louise. Hun forsøker å møte fordommer med åpenhet og varme.
© Svein Finneide– Hva Durek sier får være hans ansvar. Jeg har forsøkt å forklare at dette er Norge. Alt er helt annerledes her. Du kan ikke legge på. Helst ta det litt ned, sier hun. Kulturmotsetningene er hun forberedt på.
– I USA skal du være flamboyant, du skal stikke deg frem. Det vi kaller å skryte, er for dem en naturlig måte å være sammen på. Men når dette treffer det norske «ut å gå tur i fjellet-folket», så ja. Det er alltid spennende, sier hun, og så ler hun hjertelig. Hun ser på forhånd at det kommer til å gå galt med sjamanens kommunikasjon.
– Han er advart, men jeg vet ikke om det virker. Det tror jeg ikke. Han kommer til å si for mye. Han får en veldig bratt læringskurve, sier hun lattermildt. Hun velger å le av det hele.
Og kanskje er det slik at Norge deler seg i to også når det gjelder det Märtha står for. En høytropende del som roper og mener det er et vilt opplegg fra en prinsesse. Og en mer stilltiende del som lytter til det som blir forsøkt formidlet. For Märtha er innvendingene ikke nye. Hun sier hun har hørt de samme argumentene siden 2007, men hun har et oppriktig håp om at sjamanens budskap når frem. Etter workshopene er det da også flere som mener at det skjedde noe med dem inne i lokalet da sjamanen overtok.
– Vi nordmenn er veldig holdt, men når det blir borte så er liksom alt der, mens i andre land tar det lenger tid å nå inn til kjernen fordi de er veldig vant til å småprate i flere lag på et mer overfladisk nivå. Hun opplever at nordmenn kan komme veldig fort til et nært sted.
– Det er noe Märtha også alltid selv har søkt, er det ikke det?
– Jo, det er det. Absolutt. Og det er jo der. Det er kjempefint. Men du kan jo ta eksempelet Petter Stordalen. Han har jobbet i mange år og vært akkurat lik. Først må han jobbe for å bevise. Og så er det greit. Da heier vi. Han vet hvor de norske normene går, selv om han er utenfor boksen i måten å presentere på. Jeg synes det er veldig inspirerende og herlig.
– Det som er sikkert er at vi i alle fall ikke skal kurere sykdommer sammen. Medisiner kan jo være livsviktig. Men hvis vi kan være med å åpne opp innsiden for noen, så vil det være meningsfylt, sier prinsessen.
Sjamanen sender stadig direkte på Instagram. Han snakker om å velge et kjærlighetsbudskap i livet fremfor kamp og beskyldninger. Og han forteller at Märthas foreldre elsker ham.
Han rekker både å bli presentert og å spise lunsj på nasjonaldagen på Slottet. Prinsessen minner om at hennes foreldre er mer tolerante enn de fleste når det gjelder andre kulturer og folkeslag. De er vant med å omgås folk fra alle verdens land. Det er kanskje mer enn de fleste av oss kan si?
– Durek Verrett er yngre enn deg, han er sjaman, har en annen hudfarge og bor i Los Angeles. Hvordan skal dette gå?
– Han er yngre enn meg. Men det er ikke mye, da! Han er sjaman, ja. Det er ikke noe jeg har oppsøkt eller har inngående kjennskap til. Samtidig kjenner jeg meg igjen i måten å jobbe på, forteller Märtha.
– Jeg har vokst opp med å møte folk fra alle verdens land. Jeg er fargeblind når det gjelder hudfarger. Det rent praktiske med å ha en kjæreste i Los Angeles mens hun har tre barn her, har de ikke noen konkret plan for foreløpig.
– Jeg ser ikke langt fremover. Jeg vet jo ikke hvordan dette vil gå og hvor lenge vi er sammen. Vi bygger sakte, men sikkert et fundament for fremtiden, sier hun.
Til TV 2 sier sjaman Durek at han ikke bor fast i Los Angeles. Han har bodd både i Tyrkia og i London det siste året. Kommentarer på ulik hudfarge kommer som forventet. Märtha kommenterte det umiddelbart på Instagram selv, men hun minner om at de kommentarene også kommer den andre veien.
– Durek får kommentarer hvor noen spør hva han skal med en hvit kvinne, sier Märtha. Hun trekker på skuldrene. Det går ikke inn på henne. Foreløpig er turneen i Norge og i Danmark det eneste de to har rukket å planlegge sammen. Men det kan fort komme mer. Prinsesse Märtha Louise har jobbet med coach Elisabeth Nordeng i 12 år. I fjor kjente begge at energien gikk ut av prosjektet.
– Da var det på tide å avslutte, ellers ville vi blitt uvenner til slutt. Derfor bestemte vi oss for å følge det siste kullet på Soulspring slik at de kunne fullføre. Det fineste har vært å være kreative sammen og det å være sammen.
Når Märtha først har bestemt seg for å gi slipp på noe, så gjør hun det på ordentlig. Det er jo dette hun har trent på i mange år og som hun lærer bort til andre. Hun dveler ikke ved det som har vært. Da blir livet friere. Märtha beskriver forholdet til sin tidligere ektemann Ari som veldig fint. Mer vil hun ikke si. Etter et visst påtrykk ønsker Ari det nye paret lykke til i VG.
I sine live-sendinger på Instagram snakker sjaman Durek i et lynraskt tempo. Blant annet snakker han om hva det er med prinsesse Märtha Louise som han er spesielt takknemlig for. Han forteller at han kan gråte i armene hennes og være som et lite barn sammen med Märtha. Hun tar imot ham som han er.
– Sier han det? sier Märtha litt kokett og smiler lurt. Men så svarer hun:
– Vi kan være der for hverandre, og da kan vi åpne opp for hverandre også. Det er veldig fint, sier Märtha.
– Durek kan snakke veldig mye. Men han kan også være stille, legger hun til.
Prinsesse Märtha Louise har en idé om neste prosjekt hun har lyst til å jobbe med etter at Engleskolen og Soulspring nå er historie. Hun har allerede startet et nytt selskap for fremtidig virksomhet.
– Jeg har lært mye om at vi mennesker er så like innvendig, sier hun. Dette vil hun bruke videre til også å inkludere menn. Foreløpig har ikke prosjektet tatt endelig form. Men hun lover at det kommer mer. Det er nemlig ofte menn som kommer bort til henne etter et høysensitiv-foredrag eller en opptreden. Og da snakker ofte mennene om det at kvinner har lov til å gråte, mens menn må holde tilbake og ikke får utvikle følelser.
– Jeg opplever at veldig mange menn har stengt av for å gråte. Det er veldig få menn som kan være trygge i det. Durek kan snakke om å gråte og han kan gråte. Han er jo rett ut og rett frem. Det er slik han jobber – med å være direkte. Hvis hun kan fronte kjærlighetsbudskapet med Durek, så vil hun føle at hun bidrar med noe viktig.
– Det er veldig viktig at vi åpner opp mot hverandre på en annen måte. Vi beveger oss veldig ut fra frykt, begrensning og beskyttelse i stedet for at vi kan forstå, åpne opp og være der for hverandre. Men vi mennesker er så like innenfor det skallet hvor vi har en illusjon om at vi er så forskjellige. For meg er det så merkelig at vi møter hverandre som vi gjør, sier Märtha.
Hun legger til at de fleste søker kjærligheten for seg selv, og så ekskluderer vi gjerne de andre.
– Da er vi jo alle i den fryktbaserte delen, sier hun og ser et øyeblikk litt oppgitt ut. Men så legger hun til:
– Å være i kjærlighet betyr at du bare er i det og at du møter andre ut fra det. Det å være utholdende i en kjærlighet er ikke det samme som å bekjempe noe. De fleste søker trygghet for seg selv, og så ekskluderer de andre, sier hun. Det er dette som er kjernen i budskapet hennes: Å møte hverandre i kjærlighet.
– Jo mer vi åpner opp og tar tak i de vi er, begynner å se på skyggesidene våre, de delene vi ikke har lyst til å se – dess lykkeligere blir vi. Fordi vi bruker så mye energi på å holde inne, holde oss nede, holder vi også tilbake så mye av livsutfoldelsen, kreativiteten.
Da holder vi mye av livskraften vår tilbake også. Det gjør vi at vi blir deprimerte, sier Märtha. Hun innrømmer at hun levde på denne måten i mange år selv.
– Ja, jeg gjorde det i mange år selv. Du flykter opp i hodet og det blir veldig tomt der du egentlig skal være. Ved å komme mer tilbake til deg selv, så slipper du at kroppen din reagerer så veldig sterkt for at du skal lytte. Det å jobbe forebyggende er kjempefint. Jobben består i å finne ut hva som hjelper deg. Alle mennesker er forskjellige. Vi trenger ulike ting, sier hun.
Märtha mener det er noe veldig feil med det samfunnet vi har bygget opp, hvor vi ikke får lov til å være oss selv.
– Skal jeg åpne opp for det som kommer eller skal jeg være der jeg er? Bare det å være bevisst på at du har det valget er noe, sier hun. Meningene sine har hun fått betale dyrt for. Da er det godt å ha et fristed. For prinsessen handler fristedet om hester. Sammen med hestene har prinsessen alltid kunnet være seg selv. Akkurat nå er det 11 år gamle Carsall som gjelder. Han står i en stall i Fredrikstad, og på grunn av den lange reiseveien sees de bare en gang i uken.
– Alle hester har jo forskjellig personligheter og gir deg ulike ting. Carsall gir en ekstrem glede fordi han er så utrolig positiv. Han elsker livet sitt, synes det er så fint å være på stevner, gjør alltid sitt beste. Har du en dårlig dag er det bare å gå til ham. Alle som har hatt noe med hest å gjøre, sier at hestene har hjulpet dem gjennom ulike vanskelige ting i livet. De har en spesiell kjærlighetskraft, sier hun.
Til gjengjeld er Märtha i stallen hjemme i Lommedalen nesten daglig. Yngstejenta Emma rir ponni og mor er gjerne med.
– Jeg møkker i stallen. Det er helt fantastisk. Det er min ladetid. Det er mye zen i det, og det renser hodet. Alle burde ha en måte å nullstille seg på. Det kan være å sitte stille i en stol, høre på Mozart, gå ut i skogen, strikke, sitte under et tre eller gå en tur, se ut over havet eller hva enn. Bare finn det som gjør at du lader, sier Märtha.
5 kjappe
1. NÅR HAR MOR OG DØTRE DET ALLER BEST SAMMEN?
– Vi har det fint når vi spiser sammen. Vi liker veldig godt sushi. Det er en favoritt akkurat nå. Jeg er vegetarianer, men gjør unntak for sushi. Vi liker også lange lørdagsfrokoster. Da lager jeg egg og bacon. Det blir bare egg på meg. Da prater vi lenge. Dessuten liker vi å spille spill. Vi spiller ofte Monopol, og så har vi en fast regel om at mobilene ikke er med. De får heller ikke være med under måltidene eller om morgenen. Men i bilen på vei til skolen er det greit.
2. HAR DU EN FAVORITTRETT?
– Det er vanskelig fordi jeg liker så mye forskjellig. Jeg er ikke så flink til å lage mat. Vi har en au-pair som lager mat til oss slik at vi ikke sulter. Hvis det bare er jeg som er hjemme, sier ofte jentene: Vi skal ikke bare ta en pizza da, mamma?
3. HAR DU ET SKJØNNHETSRITUAL ELLER EN RUTINE Å DELE?
– Jeg er ikke så god på det. Jentene kan arrestere meg for at jeg glemmer å ta av meg sminken før jeg legger meg. Men jeg bruker kremer fra Elixir. De er bra. De kan jeg anbefale.
4. JEG LEGGER MEG ALDRI UTEN Å …
– Jeg må rette det til: Jeg legger meg alltid uten å … Jeg har et veldig godt sovehjerte og sovner hvor som helst. Det er veldig kjedelig å reise sammen med meg. Jeg sovner på flyet før det har tatt av. Hvis flyturen er på ti timer, så sover jeg i ti timer.
5. MITT BESTE LOS ANGELES-TIPS:
– Det er vanskelig fordi jeg har mange venner som tar meg med på så mange forskjellige ting. Men jeg liker meg i Santa Monica, Malibu-området og Venice Beach. Jeg elsker havet.