© Foto: Svein Finneide // Hår og makeup: Anne Grethe Starheim

Prinsesse Märtha Louise: - Å være tro mot seg selv er modig

I dette intervjuet avslører hun når hun selv synes hun er modig, hva hun ønsker å lære døtrene, og hvem hun beundrer aller mest.

24. juni 2021 av Torunn Pettersen

Tra er opptatt av mot – vi løfter frem kvinner som tør, godt representert innen alle deler av samfunnet. Derfor deler vi også hvert år ut Tara-prisen Årets modigste kvinne. I år er vi ekstra stolt av at selveste Märtha Louise skal være vår konferansier og blant annet dele ut denne prestisjetunge prisen på årets Tara-weekend

Vi vet at hennes åpenhet har betydd mye for mange opp gjennom årene, både gjennom bøker og foredrag, og ikke minst nå gjennom TV 2-serien om Märtha og hennes hverdag. 

ÅPENHJERTIG: – Det er naturlig for meg å være åpen om de tingene som er en del av livet, en del av det å være menneske, sier Märtha Louise.

© Foto: Svein Finneide // Hår og makeup: Anne Grethe Starheim

Hvor viktig er det for deg å vise denne siden av deg? 

– Slik samfunnet er i dag, blir vi så påvirket av alt som skjer på sosiale medier, vi ser ofte bare glansbildene, og for mennesker som sliter fører det til et enda større gap mellom deres egen virkelighet og den som presenteres på SoMe. Det er naturlig for meg å være åpen om de tingene som er en del av livet, en del av det å være menneske. For livet er ikke for nybegynnere. Alle livets nyanser møter oss. Når vi vet at vi er flere som opplever alt det livet har å by på, både i sorg og glede, så vet vi også at vi ikke er alene, og det gjør det forhåpentligvis litt enklere å takle. 

Du tilhører en familie hvor det å være modig er viktig. Dronning Sonja er godt eksempel på dette. Hva har motet til moren din betydd for deg og dine egne valg? 

– Hun har alltid vært – og er fortsatt – et forbilde for meg. Hun kom inn i et mannsdominert samfunn på Slottet, hvor hun ikke engang hadde et eget kontor. Tålmodig sto hun i den kampen – heldigvis med god støtte fra faren min. Selv om vi må være sterke og kraftfulle kvinner, trenger vi også menn som støtte, akkurat som de trenger oss. Den måten mamma har fortsatt å være den sterke og følsomme kvinnen hun er, finner jeg veldig inspirerende.

BEUNDRER MOR: Dronning Sonja har alltid vært og er fortsatt et av Märthas største forbilder. 

© NTB

TØR MYE: – Å være modig er å gjøre noe man egentlig ikke tør, men likevel gjør, mener Märtha Louise. Det har hun selv gjort mye av. 

© Foto: Svein Finneide // Hår og makeup: Anne Grethe Starheim

Du er mor til tre flotte og sterke jenter selv – det virker som veldig mange synes det har vært fint å bli bedre kjent med jentene dine gjennom tv-serien «Märtha». Hva legger du vekt på i morsrollen? 

Hvordan inspirerer du dem til å tørre å ta viktige valg i en hverdag som krever mye av dem? – Det er viktig for meg å lytte til hver av dem. Jeg prøver å inspirere dem til å lytte til seg selv, hva hjertet deres sier og hva intuisjonen forteller dem. Stoler man på intuisjonen, så blir man modig. Jeg ønsker å støtte den prosessen som er når de utfolder seg som mennesker. Jeg setter ikke en ramme for dem, men forsøker å være der for dem gjennom prosessen, spesielt ved å lytte. Jeg spør hva de tenker selv, stiller spørsmål tilbake, og så kan jeg komme med min mening. De har sin egen visdom – og dessuten kan jeg heller ikke alt, selv om jeg er voksen. 

Hva lærer du dem om mot? 

– Jeg lærer dem ikke direkte om mot, men formidler at hvis man er tro mot seg selv, så er man modig. 

Tara kåret Maud Angelica til Årets modigste kvinne i 2020 – du har selv snakket om betydningen av det hun gjorde i forbindelse med farens bortgang. Tror du dette motet har hjulpet henne til å tørre mer – å ta nye og viktige valg i livet? 

– Å ha vært i stand til å hjelpe andre har betydd mye for hennes helingsprosess gjennom sorgen. Mange har skrevet til oss og fortalt at hun har reddet livet deres, at de har turt å be om hjelp, at de har innsett at noen er glad i dem, at de er verdige til å leve, til ikke å dø fra barna sine, og det har vært godt for henne i denne prosessen. 

Du har en kjæreste som har vist at han tør være seg selv – hva tenker du om hans mot? 

– Å være modig er å gjøre noe man egentlig ikke tør, men likevel gjør. Det å være seg selv er naturlig, og egentlig ikke å vise mot. Jeg tror ikke at Durek opplever seg som modig i de tingene han gjør. Derimot føler han seg nok mer modig når han for eksempel står slalåm. 

Når føler du deg selv modig?

– Mange synes jeg er modig når jeg står opp for det jeg tror på og tør å være meg selv. Men for meg har det vært en helt naturlig prosess. Derimot har jeg følt meg modig når jeg kaster meg ut i strikk, eller hopper veldig høyt med hest. For ikke å snakke om å hoppe i fallskjerm. Jeg har også følt meg modig når jeg snakker på scenen – jeg med min sceneskrekk. Jeg synes det er godt å snakke om min sannhet, men jeg synes ikke nødvendigvis det er så modig. Men det krevde mot i sin tid å starte Astarte Education, og jeg er stolt over at jeg fortsatte selv om jeg fikk sterk kritikk.

FIKK TARAPRISEN: Märtha var selvfølgelig i salen da datteren Maud Angelica ble kåret til Årets modigste kvinne under Tara-weekend i fjor. Kjæresten Durek var også til stede under utdelingen. Foto: Aurora Leonor Jimenez Lorente

VIKTIG STØTTE: – Jeg er veldig takknemlig for at jeg har hatt foreldre som alltid har oppmuntret meg i alt jeg gjør, alltid løftet meg, sa Maud til Tara i forbindelse med kåringen av Årets modigste kvinne. Selv sier Märtha: – Jeg spør hva de tenker selv, stiller spørsmål tilbake, og så kan jeg komme med min mening. De har sin egen visdom, og jeg kan heller ikke alt selv om jeg er voksen. 

© Svein Finneide

Hva er det modigste du har gjort? 

– Jeg var livredd for å hoppe i Grand Prix med hest, men gjorde det likevel. Sånne ting synes jeg er modig. 

Er det ganger du har angret på at du ikke har vært modigere? 

– Jeg spurte min mormor da jeg var 11 om hun angret på noe hun hadde gjort i livet. Hun svarte at hun angret bare på det hun ikke hadde gjort. «Sånn skal jeg ikke ha det», tenkte jeg den gangen, og bestemte meg for å gjøre alt. Det har jeg levd etter. En periode gjorde jeg det – alt jeg var livredd for, jeg hoppet høyt med hest, utfordret meg selv i fallskjerm. Jeg oppsøkte de tingene jeg ikke turte, jeg prøvde i hvert fall. 

Når du observerer og snakker med andre kvinner, hva synes du vi skal tenke mindre på? Og hva skal vi tørre mer av? 

– Vi må ikke tenke så mye på hva andre synes. Vi må styre etter intuisjonen i større grad, vi må tørre å leve ut drømmene våre. Våg å være den du er. Ingen andre er som deg, og ingen andre kan være deg. 

Hvordan vil du inspirere andre? 

– Jeg ønsker å inspirere andre til å lytte mer til hjertet sitt, å være den du er. Vi verdsettes ofte ut fra hva vi kan og ikke hvem vi er. Så vær din egen heiagjeng. Mange har takket meg etter tv-serien «Märtha» for at jeg har vist hvem jeg er og inspirert mange til å være seg selv, og det er jeg veldig takknemlig for. 

Og hvilke kvinner inspirerer deg? 

– Min mor, dronning Sonja, Marion Rosen, Gro Harlem Brundtland, Michelle Obama, Alexandra Pascalidou, Kristin Engvig – rett og slett alle kvinner som tør å være seg selv og som tør å stå opp for det de tror på. 

Og til slutt: Hva ser du mest frem til på Tara-weekend i oktober? 

– Det skal bli veldig hyggelig og inspirerende å møte så mange kreative og gode kvinner. Det er like hyggelig hver gang – og det inspirerer meg.

Bli med på Tara weekend

Endelig er programmet klart, og vi gleder oss stort til å møte dere alle på Tara-weekend 2021. Tara-redaksjonen ser frem til å fylle Vestlia Resort på Geilo med latter og liv, foredrag til ettertanke og kvinnemøter du sent vil glemme. Og ikke minst skal vi, som vi gjorde i fjor, kåre Årets modigste kvinne og hylle våre tøffe finalister med en stor festaften i Vestliahallen på lørdagskvelden. 

Les mer om priser og program på Taraweekend.no.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...