stjernekamp
Aktuell med Stjernekamp:

Journalist og kjent programleder i tv og radio. De siste årene har hun vært en del av ekspertpanelet under NRKs «Stjernekamp».

© Agnete Brun

– Jeg er både redd og tøff!

– Det er ikke bare én måte å være feminist på, mener Mona B. Riise (46). – Syttitallsfeminismen kunne være veldig streng og uforsonlig på det. Nå er vi kommet til et annet nivå og må være rause med hverandre.

17. oktober 2018 av Lene Wikander

Google Maps går bananas når vi prøver å finne cocktail-loungen der Mona B. Riise har bedt oss om å møte henne. Vi har et navn og en adresse: «Første til høyre på Youngstorget». Men kartet stemmer ikke med terrenget og etter å ha fulgt google-prikken rundt i ring, spør vi noen på et annet utested, og jovisst. Første til høyre ligger opp en trapp og inn en dør. De vil ikke ha noe skilt på gaten, dette er åpenbart et sted for de som vet å orientere seg i Oslos aller mest nyskapende uteliv.

Innenfor døren åpenbarer det seg et stilig, men likevel hjemmekoselig lokale, som hentet ut fra en scene i «Mad Men». Det enorme barskapet i edeltre inneholder karafler og glass i slipt krystall med umiskjennelig 60-talls look. Drapert i en velurstol sitter Mona B. Riise iført lekker leopard. Rundt halsen har hun et lite smykke i gull som forestiller en vagina. Det har hun fått av Sigrid Bonde Tusvik.

– Vi ser vel nok peniser i verden enten det er dickpics eller annet, ler hun når vi spør om smykket.

mona b riise
Stjernekamp:

 Mona startet sin karriere som re­searcher i Anne Lindmos radioprogram «Mamarazzi», på NRK P3 før hun ble programleder for «Lydverket». Hun er også kjent som «stemmen fra Hollywood» da hun bodde seks år i California der hun dekket kultur for norske medier. Nå er hun aktuell som ekspertdommer i "Stjernekamp".

© Agnete Brun

Vi må fjerne skammen

– Men denne gull-vaginaen er litt for perfekt da, det skal sies. Den kunne godt hatt litt hår, slark og fødselsskader. Det er på tide at kvinner blir like stolt av kjønnsorganet sitt som menn. I det minste bør vi fjerne skammen forbundet med det kvinnelige kjønnsorganet, sier Mona B. Riise hverdagslig og tar en slurk av en blekrosa drink med appelsinskive som vi blir servert i krystallglass. Omgitt av draperier, periodemøbler, frynser og dusker, befinner vi oss i et slags «Mad Men»-univers uten all sexismen. Tilbakelent i komfortabel velur tenker vi at jo, dette er virkelig et sted å knekke de store kodene på. For hva tenker egentlig Mona B. Riise om #metoo og Harvey Weinstein som utløste det hele, hun som satt midt oppi Hollywood-systemet i mange år? Mona var jo «stemmen fra Hollywood» da hun bodde i California i seks år og intervjuet alt fra Angelina Jolie og Julia Roberts til Quentin Tarantino.

Det er ikke bare i Hollywood

– Da Harvey Weinstein-saken først ble avslørt, var det mange norske journalister som ringte meg for en uttalelse. Jeg har jo møtt på Weinstein og sett hvordan Hollywood-systemet er på nært hold, og det er selvfølgelig ille, men det første jeg tenkte var at «ja, men sånn er det jo hjemme i Norge også. Dette er ikke bare i Hollywood. Og ikke bare i filmbransjen, men i musikkbransjen, politikken og overalt.» Mona lener seg insisterende fremover på velurstolen.

– Men da merket jeg helt tydelig at de ikke skjønte hva jeg snakket om ennå. Det var akkurat som at man tenkte at hos oss i Norge er det ikke sånn. Dette er bare et amerikansk fenomen.

Korthuset kollapset

– Derfor syntes jeg det var fantastisk da hele det korthuset kollapset her hjemme også. For det var det som måtte til. Jeg alene, du alene, hvem som helst alene, det kunne ikke gjøre noen forskjell selv om vi sa ifra igjen og igjen. Det som måtte til var at alle kom ut med historiene sine sånn at folk skulle skjønne omfanget og det strukturelle problemet bak #metoo. Hvor utbredt og vanlig seksuell trakassering og hersketeknikker er.

Mona syntes likevel det var tøft da #metoo sto på for fullt.

– Samtidig som jeg var glad for at alt kom på bordet, ble jeg også deppa og lei meg. Jeg ante virkelig ikke at det var så ille verken i Hollywood eller her hjemme. Det var så mange jævlige historier. #metoo handler om samfunnsstrukturer og alt vi ikke snakker om, men som vi må snakke om. 

Teksten er et utdrag av et større intervju fra Tara nr. 15 som er i salg frem til 9. november 2018.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...