Sigrid Bonde Tusvik metoo
Sterke kvinner:

– Jeg er veldig optimist på vegne av 2018. Jeg føler nesten at Donald Trump har gjort at vi kvinner har våknet over hele verden, sier Sigrid Bonde Tusvik.

© Agnete Brun

– Vi er ved et veiskille nå, derfor maser jeg så mye

– #metoo er en gave og ikke en straff, mener Sigrid Bonde Tusvik og brenner bh-en i ironisk protest. Hun bare ler av hersketeknikker som reduserer feminister til mannshatende rødstrømper. – Vi må tørre å være upopulære, sier hun.

14. mars 2018 av Lene Wikander

#metoo er en global gave som må brukes riktig. Ingen heksejakt eller gapestokk, men en tsunami av historier om trakassering, sa Sigrid Bonde Tusvik fra talerstolen på Youngstorget i januar i år. Da marsjerte norske kvinner til støtte for #metoo sammen med kvinner i 34 land verden over. 

Protest over hele verden

Markeringen ble arrangert av Women’s March Global. Den så dagens lys for første gang i 2017 med historiens største demonstrasjon da Donald Trump ble innsatt som president i USA og fem millioner kvinner og menn marsjerte i protest verden over.

– Vi får bare tåle at noen mener vi surmuler og er hysteriske. Jeg er stolt av å tilhøre et kor som tør å si ifra, konkluderte Sigrid da, og å si ifra, det fortsetter hun å gjøre. Hun mener likevel vi kanskje har mer å takke Donald Trump for enn vi liker å tro.

Sigrid Bonde Tusvik metoo
Kvinnekamp:

– Hadde det ikke vært for kvinner som har vært mye, tatt plass, vært sinte og ropt høyt, hadde vi aldri vært der vi er i dag, uten dem hadde alt gått til helvete, rett og slett, sier Sigrid.

© Agnete Brun

Kvinner som kjemper

– Jeg er veldig optimist på vegne av 2018. Jeg føler nesten at Donald Trump har gjort at vi kvinner har våknet over hele verden. At vi trengte ham for å stå opp av sofaen og bare: hva i himmelens navn er det som skjer, liksom. Selv damene med pelskrage og skinnhansker står klare for 8. mars tog nå og bare … hallo, dette går altså ikke lenger!

– Det er så bra. Nå er det ikke bare kvinner med rastafletter som gidder å kjempe, liksom, ha-ha, nå er det masse kåpekvinner også. Og det er så deilig og riktig.

Sigrid begynner å få god erfaring med både 8. mars-tog og kvinnemarsjer nå, men selv om hun er vokst opp med foreldre som er vaskeekte 70-tallsfeminister og alltid har kalt seg feminist selv, måtte det regjeringens forslag om reservasjonsrett for leger som ikke ønsket å utføre abort i 2014 til, før hun fant veien til 8. mars-toget som voksen. Men da gjorde hun det også til gangs.

– Det har ikke gått flere kvinner i et norsk 8. mars-tog siden 1978, da 20 000 mennesker tok til gatene i hovedstaden for retten til selvbestemt abort.

Det er nemlig ikke bare likestillingsloven som fyller førti i år, det er også førti år siden kvinner fikk lovfestet rett til å bestemme over sin egen kropp. 

(...)

Denne teksten er et utdrag fra en større sak. Les resten av intervjuet med Sigrid Bonde Tusvik i Tara nr. 4, som er i butikkhyllene fra fredag 16. mars!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...