GRATULERER MED DAGEN. Lørdag 19. august fyller kronprinsesse Mette-Marit 50 år.

© NTB

Mette-Marit fyller 50 år - Norske kjendiser hyller henne

19. august fyller kronprinsesse Mette-Marit 50 år. Tara har latt et knippe kjente og engasjerte personer sende henne de varmeste gratulasjoner.

19. august 2023 av Gunnhild Bjørnsti

19. august fyller H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit 50 år. Tara gratulerer hjerteligst – og ønsker henne velkommen til 50+. Selv forteller hun i et intervju med NRK at det er utrolig fint å ha kommet i en ny fase i livet, men opplever også at denne milepælen er mer til ettertanke enn da hun fylte både 30 og 40 år. Mette-Marit har vært kronprinsesse siden 2001, hun betyr mye for mange, og her kan du lese hvorfor.

STOR BETYDNING: – Mette-Marit løfter frem litteraturen, sier forfatteren Unni Lindell.

© Tara

– Mette-Marit er suveren, ikke bare til å representere og stå rakrygget i en kongefamilies sfære. Hun løfter også frem litteraturen og dens viktighet i alles liv. Det har hatt stor betydning, spesielt i utlandet. Ingen andre land har en sånn kronprinsesse.

Jeg må tillegge, at hun er jo så vakker. Og så vet vi at hun lider av en kronisk sykdom. Men hun klager aldri.

Gratulerer kronprinsesse Mette-Marit!

Forfatter Unni Lindell

TALSKVINNE: Kronprinsesse Mette-Marit har blitt en viktig ambassadør for norsk litteratur. 

© Det norske kongehus

NATURLIG: – Jeg møter Mette-Marit av og til utenfor hytta mi, hun er så hyggelig og vennlig, sier Elisabeth Andreassen.

© Svein Finneide

– Mette-Marit gjør en fin innsats for kongehuset. Hun kom fra et miljø i Kristiansand som var veldig annerledes. Til tross for at noen lurte på om hun ville klare seg, har hun vist at hun har tatt oppgaven seriøst. Hun har vært ganske tøff helt fra starten.

Det er så fint å se at kjærligheten blomstrer mellom Mette-Marit og Haakon. De har et stødig, godt forhold, så positivt for både barna og det norske folk.

Jeg møter henne av og til utenfor hytta mi, hun er alltid så hyggelig og vennlig, som å snakke med en venninne. Kronprinsesse  Mette-Marit skaper alltid en positiv stemning.

Jeg ønsker henne de hjerteligste gratulasjoner for 50 års dagen.

«Bettan», Elisabeth Andreassen, artist

STERK: – Mette-Marit har maktet å forme rollen sin til noe som er mye mer meningsfullt enn kun å være en gallionsfigur gjennom de sakene hun støtter, sier journalist, forfatter og mote-ekspert Sissel Hoffengh.

© Privat

ALENEMOR TIL MARIUS: Sønnen Marius Borg Høiby på slottsbalkongen da mamma giftet seg med kronprins Haakon 25. august 2001.

© NTB

Hvordan vil du beskrive Mette-Marits betydning for kongehuset?

– Kronprinsesse Mette-Marit ble nærmest kastet inn i rampelyset på en tøff og jeg vil si tidvis ubarmhjertig måte. Ikke glem at hun som kronprinsens forlovede nærmest måtte stå frem i offentligheten som en angrende synder – kun for å ha levd et ungdomsliv som ikke er ulikt mange andres. At hun var såkalt alenemor var også et tema som gikk igjen som "oppsiktsvekkende", ikke bare i kongelige kretser, men også i mediene. Likevel har hun som kronprinsesse fått enorm betydning fordi hun har maktet å forme sin rolle til noe som er mye mer meningsfullt enn kun å være en gallionsfigur gjennom de sakene hun støtter. Selvfølgelig har hun også rent visuelt blitt ikonisert slik kongefamilienes mest motebevisste kvinner gjerne blir. Verden er ikke kommet lenger enn at det er kvinnene som får mest fokus på utseendet.

NOE SKJEDDE: – Det var noe befriende over stilen , da hun ankom Eurovisjonfinalen i 2010 på Telenor Arena på Forenbu utenfor Oslo, med platinablondt hår og sjokkrosa kjole, sier moteekspert Sissel Hoffengh til Tara.

© NTB


Stilmessig har kronprinsessen naturlig nok gått fra en litt famlende start til å bli en stilsikker kvinne med god forståelse av klærnes symbolikk. I begynnelsen var hun nok opptatt av å fremstå mer konservativt og litt trygt, for å ta avstand fra denne fortiden hun fikk så mye kritikk for. Hun ble omtalt som en Askepott men det var lite eventyr å spore, med ett unntak: den vakre Ringenes Herre-inspirerte brudekjolen hennes, som ble designet av Ove Harder Finseth. Jeg har aldri sett en vakrere brud! I starten gikk det ellers i mer trauste drakter og kjoler, tilkneppet tekkelig og forsiktig styling, og mellomblondt hår i sideskill, som ofte var samlet i en lav hestehale i nakken.

Hva med hennes utvikling? Valg av designere?

- Men rundt 2006 skjedde det noe. Da skal kronprinsessen ha fått hjelp av Elle-stylist Petra Middlethon, også hun fra Kristiansand, til å re-vampe garderoben. Resultatet lot ikke vente på seg. Jeg husker spesielt godt da Mette-Marit ankom Eurovisjonfinalen på Telenor Arena i 2010 iført sjokkrosa kjole og platinablondt løsthengende Hollywood-hår. Det var noe befriende over stilen, som siden den gang bare har utfoldet seg mer og mer. I senere år har Mette-Marit lagt sin elsk på enkelte motehus, blant dem Valentino, Prada og Pucci, men også flere norske designere, blant annet den norske stjernedesigneren Peter Dundas.


I NORSK DESIGN: I anledning 80-årsfeiringen til kongeparet stilte kronprinsesse Mette-Marit i denne vakre kjolen, signert den norske designeren Peter Dundas. Her er hun på vei inn til festmiddag på Slottet med kong Carl Gustav.

© NTB

 Som sagt har Mette-Marit utviklet en god forståelse av klærnes symbolikk. Ikke minst var det tydelig under kronprinsparets London-besøk tidligere i år. Da bar Mette-Marit blant annet en kjole fra The Vampire’s Wife, designet av britiske Susie Cave, kona til Nick Cave.

–  En rekke motefolk berømmer til stadighet kronprinsesse Mette-Marit for å drive gjenbruk. Jeg synes nok det er en litt flaut å kalle det «gjenbruk», når det kun er snakk om å bruke veldig kostbare plagg om igjen, men kronprinsessen skal ha skryt for å ikke være redd for å bli sett i det samme antrekket mer enn en gang – og det er viktig i vår tid.

Sissel Hoffengh, journalist, forfatter og moteekspert

DRONNINGAKTIG: Mette-Marit er en stabiliserende faktor for Kongehuset.

© Esten Borgos

Gratulerer så mye, 50 års jubileum er en stor dag!

Mette-Marit har vært en stabiliserende faktor for Kongehuset. Mange trodde kanskje ikke at hun skulle bli så dronningaktig som det har vist seg at hun har vært. Både i sin væremåte og fremtoning.

Anne B. Ragde, forfatter 

 ABSOLUTT TIL STEDE: Kronprinsesse Mette-Marit er til stede ved åpningen av Mental Helse-konferansen på Gardermoen. På bildet (f.v) Sofie Frøysaa, komiker, Selma Moren, kommentator og journalist i VG, kronprinsesse Mette-Marit, Ole Marius Minde Johansen og Linda-Berg Hegglund. Helse er en medlemsorganisasjon for alle mennesker med psykiske helseproblemer, pårørende og andre interesserte.

© NTB

"Vi gratulerer Mette Marit, Norges kronprinsesse med 50 årsdagen den 19. august 2023":

Hvordan vil dere beskrive Mette Marits betydning for Kongehuset?

–Hun har vist hvor inkluderende og rause Kongehuset er. Hun har bidratt til å åpne Kongehuset enda mer, og gjennom arbeidet sitt vist at hun har et ekte engasjement for mennesker som sliter med psykiske helseutfordringer.

Hvilken betydning har Mette-Marit hatt på åpenhet om mental helse og livets utfordringer?

–H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit har vært en fantastisk ambassadør for oss i Mental Helse. Hun har vært åpen om livets opp- og nedturer og ikke minst om egne psykiske helseutfordringer. Hun har gitt oss drahjelp gjennom bl.a. å åpne vår konferanse om ungdom og psykisk helse tidligere i år. Da ble hun igjen på overtid fordi hun ble så engasjert, berørt og imponert over våre tjenester og tilbud. Spesielt dro hun frem vår satsing på lavterskeltilbudet Ung Arena Headspace. Hun ville komme tilbake for å åpne vårt neste senter.


HUN LYTTER:  – Vi trenger en som kronprinsesse Mette-Marit i kampen for et bedre psykisk helsetilbud, sier landsleder i Mental Helse Ole Marius Minde i Mental Helse.

© Emilie Gjengedal/Mental Helse

Hun er ekte, varm og lyttende. Det trenger vi i kampen for et bedre psykisk helsetilbud i Norge.

Vi i Mental Helse gratulerer H.K.H. Kronprinsesse Mette Marit masse med dagen og gleder oss til neste møte med henne.

Ole Marius Minde Johnsen, landsleder i Mental helse

© NTB

"Mette Marit er en solstråle. Kongehuset vil bestå, uten tvil, mye takket være henne.»

Mari Maurstad, skuespiller

© Esten Borgos/Tara

– Kronprinsessen er en strålende representant for Norge og kongefamilien vår. Jeg tror hun er til stor inspirasjon og et forbilde for mange, på grunn av måten hun fyller og har utviklet rollen sin på. 

Det første jeg tenker på er det viktige arbeidet Mette-Marit har gjort og fortsatt gjør for å fremme leselyst til nye generasjoner. Det har hun vist et oppriktig og beundringsverdig engasjement for. Hun har også bidratt til økt oppmerksomhet rundt psykisk helse, særlig hos ungdom. Og til mer åpenhet rundt det temaet. Hun er dessuten en av de aller fremste ambassadørene vi har for både norsk design og gjenbruk.

Erna Solberg, leder av Høyre

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...