Cate Blanchett
Født: 14. mai 1969 i Melbourne,
Australia
Bor: I England. Har også hus i Australia
Familie: Gift med australske Andrew
Upton (54) siden 1997. De har fire
barn, sønnene Dashiell (18), Roman (16),
Ignatius (12) og datteren Edith som de
adopterte i 2015 som baby. Cates far var
amerikansk. Hun har en yngre søster
Yrke: Skuespiller og produsent
Aktuell med: «Mrs. America», tv-serie
om konservative Phyllis Schlafly som
torpederte likestillingsloven (ERA: The
Equal Rights Amendment) i 1970-årene
Den australske Oscar-vinneren sitter i karantene i sin herskapsbolig i England, så vi treffes på videokonferanse. Cate Blanchett har fire barn, tre sønner og en adoptivdatter, med manusforfatteren Andrew Upton. – Vi er i isolasjon som alle andre, og det er vanskelig. Men vi er alle i samme båt og viruset bryr seg ikke om landegrenser. Nå kan vi virkelig se sprekkene i sikkerhetssystemene vi lever under. Det ligger i den menneskelige natur å oppleve ting sammen, enten det er på restauranter og barer eller å samles med kunst og kultur.
Med karantene blir det mye tv-titting hjemme. Familien har en storskjerm som alle kan samles foran. Å se på mobil eller iPad blir for smått og stusslig, synes Blanchett. – Vi har begynt å se eldre tv-serier, så jeg går heller tilbake i tiden enn fremover.
Nå har vi nettopp pløyd oss igjennom «The Sopranos», som min yngste sønn var for ung til å se tidligere. I min barndom var tv noe vi så på i fellesskap. Med så få programmer den gang, var det et høydepunkt man opplevde sammen. Jeg håper at mange vil se «Mrs. America» mens de er i karantene, og erfare noe av det deres mødre og bestemødre kanskje opplevde i sin tid, sier hun med et smil på skjermen jeg følger med på.

DEN EKTE PHYLLIS: Phyllis Schlafly vekket oppsikt med sine konservative holdninger på 70-tallet. Hun døde i 2016 – 92 år gammel.
© Getty ImagesVeldig lite har forandret seg siden den gang
Erkekonservative Phyllis Schlafly raste mot kvinnekampen i USA på 1970-tallet. Hun var imot abort og likestilling og fikk med seg mange medsøstre. På den andre siden kriget Gloria Steinem, Betty Friedan og Bella Abzug for kvinnefrigjøring og rett til selvbestemt abort. Nå har kampen blitt en mini-serie på ni episoder med navnet «Mrs. America», med Cate Blanchett (51) i rollen som Phyllis Schlafly.
Hva visste du om Phyllis Schlafly før du spilte henne?
– Jeg hadde egentlig ikke hørt om henne før denne lille damen i 90-årene ble trukket opp på scenen på slutten av Trumps valgkampanje. Det var stående applaus for henne, og jeg skjønte at hun var viktig siden hun ble behandlet med så stor respekt av republikanerne. Jeg fikk vite at hun het Phyllis Schlafly, og senere så jeg at president Trump deltok i begravelsen hennes.
– Jeg lurte på hvorfor hun var så stor for republikanerne, men så lite kjent utenfor deres sirkel. Hun er grunnen til at likestillingsloven (ERA) ikke ble godkjent. Hun var abortmotstander, men for familie og fedreland. Dette er det republikanske partiets verdier den dag i dag. Jeg måtte strekke meg langt for å forstå hvorfor hun og hennes medsøstre var så redde for likestilling, og det er grunnen til at jeg ville spille henne i denne serien

BETTY FRIEDAN: Aktivist og forfatter som skrev boken The Feminine Mystique i 1963 og var ledende i kvinnebevegelsen i USA. Hun døde 85 år gammel i 2006.
© Getty ImagesHvor relevant er det i dag?
– Det er først og fremst et tidsdrama som vi ikke har lært noe særlig av. Mye av dialogen føles som om det kunne vært i dag eller noe vi snakket om i fjor og ikke helt tilbake i 1974. Det har ikke skjedd så mye i mellomtiden. En undersøkelse fra 2001 viste at 72 prosent av amerikanerne trodde det var likestilling mellom kjønn ifølge grunnloven. Men det er ikke tilfelle.
Kvinner er fremdeles ikke likestilt med menn, og kanskje er det et sjokk for mange at veldig lite har forandret seg siden den gang. Jeg tror det er en avgrunn fremdeles mellom feminister og mer konservative kvinner. De konservative følte seg marginalisert og presset av feministene på 70-tallet, og jeg tror det henger litt igjen i dag, mener Cate Blanchett

HOVEDROLLEN: Cate Blanchett som Phyllis Schlafly i «Mrs. America».
© Getty ImagesVokste opp med ideen om at feminisme var familiefiendtlig
Da hun gikk på high school var det veldig viktig å definere seg som feminist. Faren hennes døde plutselig av hjerteslag da Cate var ti år, og moren måtte ut i arbeidslivet, så Cate vokste opp med moren og bestemoren og en yngre søster.
– Mor måtte jobbe, men hun kalte seg ikke feminist. Hun vokste opp med ideen om at feminisme var familiefiendtlig. Feminisme ble kalt anti-amerikansk siden det bare var i kommunistiske land at staten hadde en høyere rang enn familien. Sangeren Anita Bryant (80) var en annen konservativ figur på den tiden. Hun jobbet for at homofile ikke skulle få like rettigheter. En gang fikk hun en kake rett i fleisen av en aktivist på den andre siden.
– Hun begynte å gråte og be til Gud, men da det samme skjedde med Schlafly, tørket hun bare av ansiktet og bemerket at heldigvis var det ikke en kirsebærpai – som ville satt flekker på kjolen hennes. Når folk var rasende og aggressive mot henne, tok hun det som et tegn på at hun hadde rett.
En av sønnene hennes var homofil. Hvordan taklet hun det?
– Jeg tror hun var for den omstridte terapien som ville forandre en persons seksuelle legning. Hun så på det nærmest som en sinnslidelse, men at det var hans personlige problem som ikke skulle politiseres.
Hun sa i et intervju at homofile skulle ha samme rettigheter som alle andre, bortsett fra at de ikke kunne gifte seg. At ekteskapet var mellom en mann og en kvinne og gudbenådet. Så jeg tror at det må ha vært forvirrende at nettopp denne sønnen var den av barna som sto henne mest nær mot slutten av livet

VANLIG FAMILIE: Cate og mannen Andrew med barna på gaten i New York.
© Getty ImagesIngen premieredato foreløpig
Foruten «Mrs. America» har Cate Blanchett også gjort en annen tv-serie, «Stateless», for Netflix. Den handler om immigrasjon og grensekontroll. Hun skal også spille Lucille Ball i «Lucy and Desi» for Amazon, om komikerparets 20 år lange ekteskap. Hun har også fullført filmen «Nightmare Alley» for den meksikanske regissøren Guillermo Del Toro, men med stengte kinosaler har den ingen premieredato foreløpig.
Under karantenetiden bekymrer hun seg for de unge. Hennes eldste sønn har ikke fått tatt eksamen, og livet som nå skulle ligge foran dem med store muligheter, har blitt redusert til en veldig usikker og skremmende fremtid.
Kan du si litt mer om hvordan dagene går i isolasjon?
– Jeg tenker mye, og hver morgen har jeg gode forsetter om å trene, om å lese mer. Men jeg ender stort sett opp med å lage enhjørninger av folie sammen med datteren min. Jeg lager også mat. Men i dag støvsuget jeg, og det føltes som om jeg virkelig hadde fått utrettet noe, smiler Cate Blanchett fra pc-skjermen.