© Getty Images og Aud Berggren

Gwyneth Paltrow: Jeg håper samfunnet er klar for en forandring

– Prinsesse Märtha Louise er helt fantastisk, sier filmstjernen Gwyneth Paltrow. Hun er på go’fot med store deler av det norske kongehuset. Selv driver hun det omstridte helseselskapet Goop, har høylydt fortalt sin Metoo-historie og nå er hun aktuell med Netflix-serien «The Politician».

29. november 2019 av Aud Berggren

Gwyneth Paltrow

Født: 27. september 1972.

Bor: I New York City, men hun har også hus i Los Angeles og i The Hamptons, der kjendisene ferierer. 

Familie: Moren, Blythe Danner, er en kjent skuespiller, og faren, avdøde Bruce Paltrow, var produsent. Skilt fra Coldplay-vokalisten Chris Martin som er far til barna Apple og Moses. Gift med Brad Falchuk som også har to tenåringer, gutt og jente. 

Aktuell med: Netflix-serien «The Politician», der den andre sesongen er under innspilling. Den første sesongen ble sluppet 27. september 2019. 

Jeg traff Gwyneth Paltrow for første gang i 1993 i forbindelse med filmen «Flesh and Bone» og senere over et dusin ganger, blant annet for «Shakespeare in Love» (1998) som hun vant Oscar for. Men møtene ble sjeldnere etter hvert som hun konsentrerte seg om helseselskapet Goop og ikke filmet like mye. 


VENNINNER: Gwyneth Paltrow ble begeistret da hun så at Tara hadde venninnen hennes, prinsesse Märtha Louise, på coveret 

© Aud Berggren

Selv om hun alltid har vært blid og imøtekommende, har hun aldri vært så åpen som nå. Heller aldri så vakker, men jeg tror det har like mye å gjøre med hvor hun befinner seg i livet. Nå stråler hun med naturlig utslått hår, kledd opp i klær fra sin egen G Label, mens hun avslører at hun alltid unner seg vin til middagen. Livet skal nytes!

I Norge har Gwyneth den siste tiden vært mest kjent for sitt nære vennskap med prinsesse Märtha Louise (48) og hennes kjæreste Shaman Durek (44). Den berømte skuespilleren og Goop-gründeren hadde besøk av det mye omtalte paret sist sommer i det celebre Hamptons, der hun har luksusbolig.

– Hva kan du si om vennskapet med prinsessen og hennes nye kjæreste?

– Jeg var allerede venn med Haakon og Mette-Marit, og nå møtte jeg prinsessen som jeg synes er en nydelig person. Det gjelder forresten hele kongefamilien. Shaman Durek er en nær venn som jeg traff for rundt fire år siden. Jeg beundrer hva han prøver å gjøre med å bringe lys og åndelighet inn i verden. Det er kult. Og jeg synes det er flott å se et par som er så forskjellige, svarer Gwyneth og spør hvordan de er blitt mottatt i Norge når hun ser prinsesse Märtha Louise på coveret av Tara. 

PREMIEREKVELD: – Brad er den eneste som kunne overtalt meg, sier Gwyneth om sitt comeback som skuespiller i tv-serien «The Politician» hvor hun spiller overklassekvinnnen Georgina. Her fra premieren med ektemannen Brad (t.v.) og hovedrolleinnehaver Ben Platt som spiller hennes ambisiøse adoptivsønn Payton. 

© Getty Images

I oktober var prinsessen og hennes kjæreste i Los Angeles for lanseringen av hans nye og omstridte bok «Spirit Hacking», som Paltrow sterkt anbefaler på Instagram der hun har 6,6 millioner følgere.

– Regner du med å se prinsessen igjen?

– Selvfølgelig! smiler hun. 

– De er begge gode mennesker, så jeg ønsker dem det aller beste.

Gwyneth Paltrow traff kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i London da hun giftet seg med britiske Chris Martin (42), vokalisten i bandet Coldplay, i 2003. Parene ble nære venner, og Gwyneth har også vært på konsert med dem i Oslo.

Ekteskapet med Chris Martin varte i 13 år. Gwyneth kalte det ikke skilsmisse, i stedet sa hun at de hadde valgt «bevisst frakobling» (conscious uncoupling). Mange lo av henne, men betegnelsen har gått inn i manges vokabular, og stadig flere liker ideen.

Les vårt store intervju med prinsesse Märtha Louise her

– Vi valgte å gjøre det slik så det ble minst mulig traumatisk for barna, og jeg tror det betalte seg, for eksen min og jeg er veldig nære i dag. Vi er fortsatt en familie selv om vi ikke er et par lenger. Og barna ser ut til å ha kommet gjennom det uten for mange skrammer. Men jeg har sikkert «fucked» dem opp på andre måter, ler hun.

Storfamilien har vært på ferie sammen, inkludert Dakota Johnson som er kjæreste med Chris Martin.

Datteren Apple er 15 år og sønnen Moses 13. I september 2018 giftet Gwyneth Paltrow seg på nytt med Brad Falchuk (48) som også er far til to tenåringer. Han er manusforfatter, regissør og produsent, og skaperen av tv-serier som «American Horror Story», «Glee» og «Pose» sammen med Ryan Murphy, som hittil har vært serienes ansikt utad.

Nok en gang valgte Gwyneth en ukonvensjonell måte å starte ekteskapet på.

– Vi bestemte oss for ikke å flytte sammen det første året, men bo hver for oss. Igjen var det av hensyn til barna så endringene skulle bli mykere siden alle er tenåringer. Det har fungert veldig bra og vi har endelig flyttet sammen. Selvfølgelig er det alltid noen problemer, men jeg synes det går veldig fint, smiler hun strålende. 

FORRETNINGSKVINNE: Gywyneths selskap Goop har fokus på naturlig helse. Etter lanseringen med nyhetsbrev i 2008 har selskapet utvidet virksomheten til netthandel, klessamarbeid, pop-up-butikker, magasin, podcast og en dokuserie på Netflix. På bildet er Gwyneth sammen med modellen Twiggy og skuespilleren Penélope Cruz, som begge har gjestet podcasten hennes. 

© Getty Images

Goop ble lansert i 2008 som «lifestyle brand» og har lyktes over all forventning. I 2017 tjente Goop mellom 45 og 60 millioner dollar.

– Det begynte som et nyhetsbrev i 2008, men jeg hadde tenkt på det lenge, for jeg elsker å reise og lage mat. Dessuten har helse og velvære alltid opptatt meg. 

Men Goop startet for alvor da jeg fikk barn og jeg tenkte at jeg ikke lenger kunne være borte i tre måneder for å spille inn film. Selv om jeg ikke hadde peiling på hvordan jeg skulle begynne da jeg sendte ut nyhetsbrevet fra kjøkkenet mitt i London. 

Nå har hun holdt på i snart 11 år og har 250 ansatte, der 80 prosent er kvinner.

– Hvilken type sjef er du?

– Jeg tror nok at jeg kan være krevende, og jeg liker ikke at man gjør feil mer enn en gang. Men jeg mener at vi har et godt arbeidsmiljø og at vi funker som et team. Og jeg har lært så mye om å kommunisere, spesielt når det gjelder å ta de vanskelige samtalene.

Gwyneth Paltrow har nesten gitt opp skuespillerkarrieren og savner den ikke. Men hun er likevel med i Netflix-serien «The Politician», der hun spiller mor til en adoptivsønn som alltid har ønsket å bli president. Hennes nye ektemann er forfatter og medskaper av serien.

– Hvorfor gikk du med på det?

– Fordi jeg har sex med manusforfatteren, svarer hun kontant med en glad latter.

– Først sa han at jeg var inspirasjonen til rollen og deretter at han skrev den for meg. Jeg innvendte at Goop er en heltidsjobb, men han lovet at de ville filme rundt den, og ikke gjøre rollen altfor stor, så nå er jeg altså i en tv-serie. Brad er den eneste som kunne overtalt meg. Han er en briljant forfatter, roser hun. 

DELER PRIVATLIVET: Gwyneth deler villig vekk fra privatlivet sitt – både om mann, bryllup, barn, julefeiring og mer – på Instagramkontoen sin. 

© Privat

Gwyneth var blant de første som kom ut under Metoo-bevegelsen og fortalte at Harvey Weinstein hadde prøvd seg på henne under filmingen av «Emma» i 1996, en film han produserte. Hun betrodde seg til Brad Pitt som hun hadde vært forlovet med. Pitt på sin side konfronterte Weinstein med at han visste om episoden. Først i 2017 gikk hun ut offentlig.

– Jeg er glad for at jeg bidro litt i Metoo-bevegelsen. Jeg følte at tiden var riktig, selv om jeg ikke var sikker på om det ville føre til noe. For ikke noe har forandret seg for kvinner gjennom historien, annet enn at de har blitt svertet hvis de sto frem. Jeg håper at samfunnet endelig er klar for en forandring.

Gwyneth er blitt 47 år og hun ønsker at hun hadde turt å synge ut mer da hun var yngre. 

– At jeg hadde sagt hva jeg mente. Men vi ble bare oppmuntret til å tie stille og ikke lage bråk. Jeg skulle ønske at jeg hadde lært tidligere hvor viktig det er, spesielt for kvinner, å ta bladet fra munnen.

– Hvordan føles det å bli eldre?

– Det fine med å bli eldre er at jeg funnet meg selv. Det beste med alderen er at jeg har blitt tryggere på meg selv og kan leve med integritet. At ord og handling kommer sammen. Det er en lang prosess å finne fred i sinnet, men det føles godt, sier Gwyneth.

– Hva blir det neste?

– Jeg har fremdeles så mye å lære bare med å være menneske, mor til tenåringer og nå gift på nytt, at jeg ikke er helt ferdig formet ennå. I karrieren håper jeg at selskapet mitt vokser og har en positiv innflytelse på menneskers liv. Dessuten er jeg ved det punktet hvor jeg føler at jeg kan være over halvveis i livet. Så jeg vil skvise så mye saft jeg kan i tiden som kommer, og jeg ser frem til å ha voksne barn, sier Gwyneth Paltrow til Tara. 

INSTA-HUMOR: @the_politician legger ut morsomme glimt og utsagn fra Netflix-serien. 

Netflix-suksess

Det var ektemann og manusforfatter Brad Falchuk som lokket Gwyneth tilbake til skjermen med rollen som Georgina i suksess-serien «The Politician» på Netflix. Her spiller hun den styrtrike, eklektiske og smått ulykkelige adoptivmoren til highschool-eleven Payton Hobart (Ben Platt), som nærmest går over lik for å oppfylle drømmen om å bli president i USA. Grunnarbeidet til verdens viktigste jobb gjøres tidlig, og med god støtte fra adoptivmor Georgina følger vi Paytons liv på high school der han lusker og tusker seg frem for å bli valgt til skolens elevrådsleder i dette visuelt vakre komediedramaet. Hele sesong 1 kan du se på Netflix nå – sesong 2 kommer i 2020. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...