bunadskake
© Birthe Bell Gravendeel

Martha kan bruke opp til 15 timer på å lage spesialkaker på bestilling

Langt oppe i en idyllisk dal, et stykke utenfor Knarvik i Hordaland, har polske Martha Kubasinska (32) etablert sin egen helt spesielle kakebedrift. Trolig er hun den eneste i verden som baker bunadskaker. Nå er kakene så populære at hun ikke har tid til alle som vil ha.

16. mai 2023 av Anne Buset Vassbotn

Bunadskaker med søljer og broderier er Marthas viktigste varemerke. Og de bestilles særlig til konfirmasjoner. Men når Tara kommer på besøk, holder hun på med en veskekake til et 40-årslag. Tilfeldigvis er hun som skal ha kaken en svoren Tara-fan, så Martha holder derfor på med å lage en veske med to hanker og gull-lås – med to Tara-magasiner stikkende ut. For Martha kan lage hva som helst, og forespørslene hagler inn fra hele Hordaland.

Tok av via Facebook 

Martha bor i en hvit enebolig sammen med sin polske mann og sine to barn på 7 og 8 år. Kakebedriften opptar to av rommene i huset. Hun stiller i forkle, og viser oss rundt i verkstedet. I skapene har hun mye artig kakebakeutstyr, kjøpt inn på nettet. 

– Alt jeg trenger, finner jeg på nettet. Så selv om vi bor landlig til, kan jeg likevel shoppe utstyr fra hele verden, smiler den prisvinnende gründeren fornøyd. 

Kakebakingen begynte Martha med da sønnen fylte ett år. Da laget hun en utrolig fancy kake, som mannen hennes straks så et potensial i. Til å begynne med bakte hun kun for venner og kjente. Men etter at hun la ut bilder på Facebook-siden sin, fikk hun stadig flere spørsmål, også fra folk hun ikke kjente, om hun kunne tenke seg å bake mot betaling. 

bunadskake

RIKTIG UTSTYR ER HALVE JOBBEN: Som profesjonell kakebaker har Martha mye utstyr. Det utstyret hun ikke hadde klart seg uten, er en liten pinne – som hun lager all dekorasjonen med.

© Birthe Bell Gravendeel

Og i 2019 gjorde hun alvor av planen om å starte sin egen bedrift. Hun gikk grundig til verks og skaffet seg logo, organisasjonsnummer og alt som trengs. Bedriftsnavnet ble Martha’s Fancy Kaker. 

Martha er egentlig utdannet førskolelærer, men er på et sted i livet der hun heller vil jobbe med kakebaking, da hun vil være mest mulig hjemme med sine to mindreårige barn.

– Hva er den vanligste feilen folk flest gjør når de selv skal bake kaker? 

– Det er kjempeviktig at fyllet er stabilt. Det må stabiliseres i kjøleskapet, svarer Martha, som selv ikke har trengt å kaste så mange kaker, fordi hun vet at det er viktig å ha stålkontroll på nettopp dette.

Fire timer i bil for å hente 

– Hvordan begynte interessen for kakebaking? 

– Jeg elsker å lage ting med hendene! Og når jeg baker, glemmer jeg alt annet. Det jeg liker best, er selvsagt å pynte. Noe som absolutt tar lengst tid. Jeg legger hjertet mitt i alle kakene mine! 

For Martha tar det stort sett tre dager å lage en kake. Først bakes bunnen. Neste dag står fyllet for tur. Så bør kaken stå i kjøleskapet i åtte til ti timer. Kremen utenpå tar hun på i tre omganger for å få kaken så glatt som mulig. 

På en god uke kan Martha komme opp i så mange som 15 kaker. Og hun lager også kaker med to etasjer. Noen av Marthas kunder kommer langveis fra, for eksempel fra Voss, for å hente, og har bak seg en fire timers biltur. 

Det viktigste med all kakebaking er at proporsjonene er gode, hevder Martha. 

– Og det gøyeste er når barn som skal ha bursdagskake, kommer løpende inn, ser kaken og roper begeistret: «Wow! Er DET en kake? Det er den kuleste elefanten jeg har sett!» 

Slike hverdagsopplevelser … Da smelter hele meg, smiler hun fornøyd. 

Flesteparten av kakene som Martha lager, er dåpskaker – og også til dette bruket er elefantdekorasjon populært.

bunadskake

KAKEBAKING SOM LEVEBRØD: Egentlig er Martha Kubasinska utdannet førskolelærer, men mens de to barna hennes er små, ønsker hun å holde på med det kjekkeste hun vet: Lage kunstferdige kaker på bestilling.

© Birthe Bell Gravendeel

Konkurrerer på internett 

Kunstneriske kaker tar minimum åtte timer i effektiv arbeidstid. Kompliserte dekorasjoner, hvor en må forme for eksempel bamser, kan gjøre at det nesten tar dobbelt så mye tid – 15 timer. Og prisen ligger selvsagt noe over det som bakeriene tar. 

– Tror du at folk forstår hvor mye tid kakebakingen tar? 

– Nei, stort sett så gjør de vel ikke det. 

Men kunder som kommer tilbake hvert år, får en forståelse når jeg forteller dem om hvor komplisert dekoreringen er. 

Hovedtyngden av tilbakemeldingene fra kjøperne er at de ikke kan få lovprist kakene de har fått nok. Og kundene er forskjellige. Noen stiller strenge krav, mens andre er begeistret uansett. 

– Jeg husker en mor som fortalte at et av barna, som hadde fått en fantastisk bursdagskake, begynte å grine da hun satte kakespaden i. Han ville ta vare på kaken for alltid! Og først spise den når han hadde blitt en gammel mann, ler hun. 

Selv sender hun inn bilder til kake-konkurranser på internett – og har diplom på at hun for eksempel har vunnet en konkurranse arrangert av Spar. Men YouTube benytter hun seg ikke så mye av. 

– Jeg foretrekker å snakke med folk jeg møter på messer, forteller hun, som har deltatt på kakemesser både i hjemlandet Polen, i England og i Knarvik.

bunadskake

DET NORSKESTE AV ALT: En mer treffende kake til kakebordet på 17. mai finner man trolig ikke. Alle de vakre bunadskakene som polske Martha lager på bestilling, legger hun på sin Instagramkonto: @marthas.fancy.kaker.

© Birthe Bell Gravendeel

Kjekt å treffe andre pasjonsbakere 

– Hva svarer du når folk prøver å få deg til å avsløre alle dine hemmelige triks? 

– Det er bare koselig. Det er herlig å treffe folk som er like opptatte av kakebaking som det jeg er. 

Og det er på messene hun får bryllupskakebestillingene. 

Til tider kan det være svært ensomt å bake kaker opptil seks dager i uken. Men Martha står på, og synes det er fint å kunne jobbe når barna er på skolen. Av og til hender det at hun også må bake om natten, hvis hun har fått mange bestillinger. Særlig i forkant av konfirmasjonshelger kan det være utrolig mye, vedgår hun, som selv har bygget virksomheten systematisk opp fra bunnen av. 

– Jeg lytter nøye til hva kundene sier, og lager kaken ut fra de teknikkene jeg vet vil funke for nettopp den kaketypen som kunden ber meg om å lage. For eksempel benytter jeg kakaosmør, eksklusiv belgisk sjokolade, og dekorerer med håndlagde figurer, sukkerblomster og sukkerpasta. Også vaffelpapir er gøy å holde på med. Mye forskjellig utstyr må til, smiler kakebakersken hemmelighetsfullt

bunadskake
© Privat

Bunadskakene er under stadig utvikling 

Martha lager alt fyllet og dekoren selv. 

– Så du rekker ikke å kjede deg på jobb? 

– Nei, jeg har mye å stå i med, og det hender at jeg ønsker at jeg får råd til en assistent. En som kunne ha laget bunnene, og noe av fyllet. 

Selv liker jeg best å lage dekoren, for det er i dekoren jeg får vist mine kunstneriske evner. Selv har ikke Martha noen favorittkake, men hun har laget både bokstavkaker og kaker med bilder av mennesker på. 

– Men bildekaker kan også bakeriene lage, så derfor satser jeg heller på dekorkaker som det ikke er noen tvil om er en ekte Martha-kake. Utfordringen er å lage de spesielle kakene. De som er spesialdesignet. Det er det som er gøy, avslutter Martha – som synes hun har verdens kjekkeste jobb. 

– Det er smilene jeg får fra kundene som får meg til å fortsette.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...