kristin clemet
Kvinner i Norge:

– Jeg tror #metoo har bevisstgjort særlig yngre kvinner på hvilken rett de har til å si nei og sette grenser, sier Kristin Clemet (61).

© Agnete Brun

– Det er blitt helt vanlig med spydigheter, latterliggjøring og personangrep. Vi må si ifra!

Og si ifra har Clemet gjort mange ganger. Det er noe av det som driver samfunnsengasjementet hennes: Å si ifra og forsøke å reparere det som går galt.

2. august 2018 av Lene Wikander

Kristin Clemet og Twitter

Når vi møter Kristin Clemet i tankesmien Civitas kontorer rett bak Stortinget, har hun akkurat fått så øra flagrer på Twitter. 

På bloggen sin har hun nemlig tatt til orde for at det offentlige ordskiftet i sosiale medier er i ferd med å bli litt vel hardt, noe som resulterte i rimelig hardt vær på Twitter. Men Clemet er vant til å stå i stormen etter et langt liv som politiker og samfunnsengasjert debattant. 

Og hun vil ikke høre noe om at det skal være farligere eller verre for kvinner enn for menn å delta i den offentlige debatten.

kristin clemet og Michael Tetzschner
MAKTPAR:

Kristin er gift med Høyres stortingsrepresentant Michael Tetzschner. Her er ekteparet under en gallamiddag på Slottet.

© Scanpix

Drapstrusler som en del av jobben

– Den typen alvorlige trusler som det snakkes mye om i dag, har vært der til alle tider. Både mot kvinner og menn. Både mannen min og jeg har fått drapstrusler opp gjennom livet, forteller hun om ekteskapet med Høyre-politiker og stortingsrepresentant Michael Tetzschner.

– Går man langt nok tilbake, husker jeg at de første stygge brevene jeg fikk var sånne der folk hadde sittet og klippet ut bokstavene i Donald og limt dem på et papir. I dag går det selvfølgelig fortere og omfanget er blitt mye større på grunn av sosiale medier og den enorme rekkevidden de har nå.

Det er riktig at kvinnelige samfunnsdebattanter får mer seksualiserte trusler, men der har jeg protestert litt på at det skal være verre for kvinner enn for menn. Det er kanskje annerledes, ja, men selv om jeg har fått mer sexistiske ting opp gjennom årene, har mannen min fått flere drapstrusler. Så jeg protesterer mot at det er farligere for kvinner enn menn å delta i samfunnsdebatten.

Kristin Clemet

Alder: 61. 

Familie: Gift med Høyre-politiker Michael Tetzschner som hun har to felles voksne barn med. Tetzschner har også to eldre sønner. 

Bakgrunn: Har vært minister i to regjeringer, første gang som arbeids- og administrasjonsminister i Syse-regjeringen, andre gang som utdannings- og forskningsminister i Bondevik II-regjeringen. I perioden imellom var hun først redaktør for Høyre-tidsskriftet Tidens Tegn og senere viseadministrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). 

Aktuell med: I 2017 fikk hun Fritt Ords Honnør-pris for sin mange­årige innsats for en kunnskapsbasert og saklig offentlig debatt, og for å gjøre tankesmier til en viktig del av denne. I dag er hun leder for Tankesmien Civita.

Civita kristin clemet
JAGER IKKE DET PERFEKTE:

– Jeg tror ikke så mye på visjoner og det perfekte samfunn. Jeg synes vi lever i et ganske godt samfunn allerede, sier Kristin.

© Agnete Brun

Kristin Clemet snakker fort, veldig fort

Det hagler med innskutte bisetninger og tanke­tråder som spinner ut fra temaet hun snakker om, men hun henter seg alltid sømløst inn igjen og blir aldri svar skyldig.

– Hvis vi tar vekk det som er alvorlige trusler som alltid har vært der, synes jeg likevel det er noe med den generelle tonen i den offentlige debatten som er blitt mye tøffere, og det er ikke bra, fortsetter hun resonnementet sitt ufortrødent.

– Det er blitt helt vanlig med spydigheter, latterliggjøring og personangrep. Det tror jeg gjør at flere kan trekke seg fra det offentlige ordskiftet, og det er uheldig. I tillegg øker et slikt hardt debattklima polariseringen i samfunnet, noe som er skadelig. Derfor er det viktig at vi sier ifra.

Og å si ifra har Kristin Clemet gjort mange ganger. Det er noe av det som driver samfunnsengasjementet hennes: Å kunne si ifra og forsøke å reparere det som går galt.

Jan P. Syse og Kristin Clemet
FERSK STATSRÅD:

Kristin ble statsråd for første gang i 1989 i regjeringen til Jan P. Syse.

© Scanpix

Litt som å sitte i fengsel

– Jeg er veldig politisk engasjert og har jobbet mye med partipolitikk i min tid. Men selv om det er gøy, har det også sine helt klare begrensninger, sier hun om hvorfor hun begynte å engasjere seg mer utenfor partipolitiske kretser.

– For en tid tilbake skrev Torbjørn Røe Isaksen i Morgenbladet at det å være partipolitiker er litt som å sitte i fengsel fordi det ikke er alt du mener du kan snakke om, og det synes jeg er godt sagt. Som partipolitiker er frihetsgraden mindre fordi du må være mest «klakør» for partilinjen. Så for meg har det vært veldig morsomt å drive med politikk utenfor partiene. Jeg har vært redaktør, skrevet fritt, vært i NHO og nå altså Civita.

Men noe perfekt samfunn har ikke Kristin Clemet troen på.

– Mange som er i politikken sier de har visjoner om et fremtidssamfunn, jeg har ikke det. Jeg tror ikke så mye på visjoner og det perfekte samfunn. Jeg synes vi lever i et ganske godt samfunn allerede.

– Jeg tror på pluralisme, mangfold og at ideer kan brytes. Likevel tror jeg alle som engasjerer seg i politikk gjerne vil reparere det som ikke er bra. Der er også mitt fokus. Det å ta vare på samfunnet vårt, være obs når noe går galt og bidra til å forebygge og reparere det. Men jeg tenker ikke at vi skal til et slags fremtidig Nirvana. Det er mer en sosialistisk visjon, og det er jo ikke helt meg.

Kristin Clemet ler og retter litt på den marineblå jakken. 

Du kan lese resten av intervjuet med Kristin Clemet i Tara nr.11 2018.

Ønsker du å abonnere på Tara? Klikk her for gode tilbud!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...