© Tore Fjeld

Karen-Marie Ellefsen: - Jeg trodde fullt og fast på julenissen da jeg var liten

Karen-Marie Ellefsen (70) la ønskelisten til julenissen på trammen – og da ønskene ble oppfylt var hun overbevist om at nissen virkelig eksisterte. NRK-nestoren har alltid elsket julen.

1. desember 2020 av Bjørnhild Fjeld

Jeg har alltid elsket jul, og alt den fører med seg av forberedelser, god mat, presanger og samvær. Og jeg trodde fullt og fast på julenissen da jeg var liten. 

En episode jeg husker godt, selv om jeg ikke var mer enn 3–4 år. Mamma hadde vært på nærmeste tettsted før jul og kjøpt støvletter til meg, som hun lot meg prøve. På julaften kom nissen, og ut av en av pakkene han hadde med, kom de samme lyse- og mørkebrune støvlettene, hvorpå lille meg sier: «Men de er jo akkurat maken til de mamma kjøpte på Bagn! Nå har jeg TO par støvletter som er HELT like, nå!»

Og da søsteren min og jeg ble så gamle at vi kunne skrive, la vi ønskeliste til nissen på trammen før jul. Når noen av ønskegavene dukket opp på julaften ble vi overbevist om at han eksisterte. Etter over 40 år i NRK, gikk Karen-Marie Ellefsen over i pensjonistenes rekker tidligere i høst. Med andre ord slipper hun å gå kveldsvakt i Sportsrevyen i år, men ellers går julefeiringen som normalt, sammen med søsteren Arna Oddveig.

– Mens vi hadde foreldre i live, feiret vi alltid jul med dem hjemme i Valdres, også i voksen alder. Etter at de ble borte har søsteren min og jeg feiret julen sammen, enten i barndomshjemmet, som vi har beholdt, eller i hos meg i Oslo. 

Psst... Her er 9 julefilmer du må se i julen!

MYE STRIKKING: Karen Marie elsker å strikke. På instagramkontoen hennes fant vi dette bildet med teksten «Hjemmearbeid i disse koronatider».

© Privat

Karen-Marie husker med glede tilbake til barndommens julefeiringer, som alle er hyggelige minner. Julen i Valdres ble feiret på tradisjonelt vis.

– Tak og vegger i hele huset ble vasket, gulvene ble malt. Mamma brygget øl og bakte mange sorter småkaker i tillegg til sjokoladekake. Vi spiste rakfisk til kvelds lille julaften. På julaften var det ribbe, medisterpølse og surkål, og multekrem til dessert. 1. dag jul spiste vi alltid lutefisk, forteller hun.

Det var far i huset som hentet juletreet og satte på lys, og søstrene fikk lov å pynte treet.

– Bestemor bodde sammen med oss, og det var ekstra stas at tante, som bodde i Oslo, nesten alltid kom på julebesøk. Da var vi NESTEN mange nok til å danne ring rundt juletreet. Og for å gjøre den komplett, tok vi med oss dukker og bamser, gikk flere ganger rundt treet og sang alle de kjente og kjære julesangene. I juledagene som fulgte koste vi oss med kortspill, kinasjakk og ludo, og med bøker, tegneseriehefter, byggeklosser og malerskrin vi hadde fått i julepresang.

Hun tror årets julefeiring blir enda viktigere enn før, nettopp fordi vi er inne i en vanskelig tid.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...