Henriette Steenstrup
Likestilling:

– Rettigheter blir ikke vunnet en gang for alle, men må hele tiden forsvares og kjempes for, sier Henriette Steenstrup.

© Agnete Brun

Henriette Steenstrup: – Flere hoder må rulle!

– Det er ironisk at Norge får internasjonal skryt for å ha flest kvinnelige ledere i regjeringen, og så er det nesten ingen av dem som kaller seg feminister, sier skuespiller Henriette Steenstrup som er lei av brannslukking og fine ord. – Nå må vi ta likestillingen helt til topps!

21. februar 2018 av Lene Wikander

Jeg tror vi har levd i en tid som nå er forbi. Det føltes gammel­dags da Sylvi Listhaug satt på «Lindmo» og sa at hun ikke vil kalle seg feminist. Det var veldig sånn 2017, på en måte. Hvorfor vil hun ikke det? Vet hun hva det betyr? Jeg føler at begrepene feminist og feminisme er i ferd med å bli tatt tilbake nå, smiler Steenstrup fornøyd og slenger seg ned i en av de blodrøde fløyelssofaene på Chat Noir.

Aktuell med "Åpent forhold"

Salen er foreløpig tom, men senere i kveld skal den fylles med publikum som har kommet for å se henne og John Brungot i forestillingen «Åpent forhold». Hun og Brungot har vært bestevenner lenge, men dette er første gang de har laget en hel forestilling sammen. Når det gjelder tittelen «Åpent forhold» er imidlertid ikke den noe Steenstrup umiddelbart kan overføre til privaten, siden hun spøker med at 2017 ble det året hun utviklet seg til en slags elite-seriemonogamist ved først å bli nyskilt fra sin mangeårige ektemann Fridtjov Såheim og så bli nyforelsket i sin foreløpig hemmelige, nye kjæreste.

Henriette Steenstrup
Humor som våpen:

Henriette Steenstrup har ofte laget humor på vrengebildet av de kjønns-spesifikke mønstrene for å understreke et poeng.  

© Agnete Brun

Vanskelig for menn å forstå #metoo

Henriette Steenstrup er kanskje best kjent for sine mange komiske figurer og fantastiske gummifjes, en side hun også bruker til fulle i denne humorforestillingen, men det er først og fremst skuespiller hun er. Derfor var hun også med å signere oppropet #stilleforopptak, der norske skuespillere tok tak i overgrep og trakassering i egen bransje.

– Selv om jeg personlig ikke har en bråte grove #metoo-opplevelser å komme med, så skjønner jeg jo veldig godt greia. Jeg tror absolutt alle damer skjønner greia. Det er derimot vanskelig for menn – helt vanlige, hyggelige menn også – å sette seg inn i hvordan dette er. De har aldri måttet oppleve å bli redusert til kjønn i så stor grad som kvinner, mener Steenstrup.

Det handler om oppdragelse

– Menn ser det rett og slett ikke. Men da må de prøve å lytte og sette seg inn i det. Jeg tror veldig mange menn blir kvalme av å høre om dette, men det er kanskje ikke før gutta blir stilt kvinnespørsmål om hva de har på seg på rød løper og sånn, at de får kjent litt på hvordan det er. De trenger å få bildet snudd mot dem selv for å forstå. Så kanskje det er det som må til, spør hun retorisk og svarer selv:

– Vi må faktisk sette norske menn i leir der de kan læres og opplyses, ha-ha. Steenstrup ler så hele gummifjeset vrenger seg.

– En uke med bootcamp der norske menn får kjenne alle disse tingene på kroppen. Der de blir latterliggjort, redusert til kjønn, kropp og utseende, seksuelt trakassert og ydmyket, tiet i hjel og tafset på. Kanskje det er det som må til for at alle skal skjønne hvordan det er å være dame, sier hun spøkefullt, men blir fort alvorlig igjen:

– Dette handler om oppdragelse. Jeg kjenner ikke en eneste kvinne, bortsett fra rollefiguren min Edel, som går rundt og tar folk på rumpa og kommer med slibrige kommentarer. Men en sånn forskjell i kvinner og menns adferd er jo ikke biologisk heller. Det er ikke sånn at menn bare er sånn og kvinner ikke er det. Det handler rett og slett om oppdragelse. Det er ingen som har vist disse #metoo-gutta hvordan de skal oppføre seg. Vi må på en måte ta den jobben en gang til.

(...)

Denne teksten er et utdrag fra en større sak. Les resten av intervjuet med Henriette Steenstrup i Tara nr. 3, som er i butikkhyllene fra fredag 23. februar!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...