Minken Fosheim Hanne Krogh vennskap
STORT TAP:

– At Minken er gått bort, er et stort tap for familien og vennene, men også for Kultur-Norge, sier venninnen Hanne Krogh. 

© Inger Marie Grini

Hanne Krogh om Minken Fosheims bortgang: – Vårt vennskap var unikt!

Hanne Krogh er i dyp sorg etter at bestevenninnen, skuespiller og barnebokforfatter Minken Fosheim, gikk bort. Men hun er takknemlig over 46 gode år med vennskap.

7. juni 2018 av Torunn Pettersen og Lisbeth Skøelv

Bestevenninner ved første blikk

– Vennskapet vårt var helt unikt – helt fra vi møttes første gang i skolegården på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo. Mens rektor holdt velkomsttalen, møttes blikkene våre for første gang. To veldig forskjellig jenter, som vi jo var, Minken og jeg, men likevel ble vi så nære. 

Og det hele startet med det blikket, for 46 år siden, og siden var vi bestevenninner, forteller sangeren Hanne Krogh (62). 

Hun er i dag i dyp sorg over tapet av sin beste venninne, skuespilleren og barnebokforfatteren Minken Fosheim (62), som døde på Lovisenberg sykehus av kreft.

Minken Fosheim Hanne Krogh vennskap
GODE VENNER:

– Da jeg så Minken inn i øynene den dagen var det som å komme hjem. Jeg hadde aldri tidligere møtt noen jeg følte et sånt fellesskap med, sa Hanne Krogh under coverintervjuet sammen med Minken Fosheim i Tara nr. 6 i 2008. 

© Johs Bøe

Sørger

– Sammen skulle vi drikke vin i solnedgangen, snakke om livet, om ungene våre, om alt vi har gjort – og alt vi kunne dele videre. Slik ble det ikke. 

Vi er mange som sørger i dag. Jeg føler bare dyp sorg, sorg, sorg. Jeg tenker på guttene hennes, sønnene Tobias og Lucas og ektemann André som har mistet Minken så altfor tidlig. 

– Minken hadde en svært stor vennekrets, og vi er mange som sørger. Hun var helt usedvanlig. Ingen som har møtt Minken noen gang glemmer det. Hun hadde evnen til å få alle til å føle seg sett og hun var dønn tilstede i alle situasjoner, sier Hanne Krogh.

Minken Fosheim Hanne Krogh vennskap
TAKKNEMLIG:

– Jeg er så ufattelig takknemlig for at jeg har hatt Minken i livet mitt. Jeg hadde aldri vært den jeg er i dag hvis jeg aldri hadde truffet henne, sier Hanne. På bildet har venninnene  det gøy under en reportasjetur til Nice med Tara i 2008. 

© Inger Marie Grini

Allsidig karriere

Den norske skuespilleren og barnebokforfatteren var kjent fra både teater, film, tv-serier og sitt eget Minkens Barne- og Ungdomsteater. I mange år var hun også en av landets viktigste litteraturformidlere for barn og voksne i ulike radioformater, og hun hadde også suksess med å gi ut barneplater med eventyr rundt klassiske komponister.

Minken har betydd så mye for så mange. Hun hadde en helt unik evne til å se mennesker. Hun fikk alle rundt deg til å føle seg vel. Hun har gjort en utrolig innsats for unge musikere, hun har fått barn og unge opptatt av klassisk musikk gjennom bøkene sine.

Hun har jobbet for å gjøre elevene sine trygge på seg selv i barne- og ungdomsteateret sitt, enten med tanke på å bli skuespillere eller rett og slett møte utfordringene i livet, sier artistvenninnen. 

Minken Fosheim
BEUNDRET:

– Jeg har alltid vært en stor beundrer av alt Minken fikk til, hun valgte bort sin egen skuespillerkarriere, som jeg mener ville blitt stor, sier Hanne.

© Johs Bøe

Ble syk

Minken ble diagnosert med kreft i bukspyttkjertelen for et drøyt halvår siden – en krefttype som ikke lot seg operere, derav den sørgelige utgangen.

– Også etter at hun ble syk viste hun denne enorme omsorgen for andre mennesker. Minken var sterk og full av kjærlighet og omsorg. Noen av de siste rådene hun ga meg, var da datteren min Amalie og jeg skulle reise på en tur sammen. Da sa hun: «Hanne, nå må du love meg å være fullt og helt til stede, tillat deg å være deg selv – fullt og helt».

Og akkurat da skjønte jeg at hun ga meg et råd som ikke bare gjaldt for den turen. «Mener du for resten av livet?», spurte jeg da og fikk et ja til svar. Jeg vet hva Minken mente, og det rådet, sammen med så mye annet, tar jeg med meg videre i hjertet mitt, sier en sorgpreget Hanne Krogh. 

Minken Fosheim ble bare 62 år gammel. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...