© NTB

– Familien skal feire jul sammen uansett, det skal mye til for å stoppe oss

– Vi må tenke nytt og ta vare på hverandre, sier Sissel Kyrkjebø, som jobber med flere spennende juleprosjekter.

5. desember 2020

Sissel er glad i julen og har de siste årene turnert i ukevis med sine julekonserter. Dessverre blir det ingen turné i år. 

– Det er et spesielt år for meg uten den planlagte juleturneen. Vi skulle hatt 6 uker med julekonserter i fire land. Teamet mitt og jeg har hatt lange forberedelser, og vi prøvde alle mulige løsninger for gjennomføring, men det lot seg ikke gjøre med de pålagte restriksjonene. Selv ikke i Norge. Jeg har mange med meg, både de som står på scenen og de som publikum ikke ser. Så det er forferdelig å avlyse både for dem og publikum. Nå må vi bare se fremover igjen og prøve å finne nye løsninger. Det nytter ikke å sitte og tvinne tommeltotter. Sissel ler, og er samtidig ettertenksom. Hun har lært seg å gå nye veier og tenke nytt. Fra 5.–8. november synger hun på Britannia Hotel i Trondheim, som en del av arrangementet Artists in Residence. Det blir ikke julesanger da, de kommer senere. 

– Jeg gleder meg veldig til å ha noen få intimkonserter i år. Først i stemningsfylte Palmehaven på Britannia Hotel i begynnelsen av november, og så i julemåneden desember på to av Oslos mest ærverdige og historiske lokaler: Palmen på Grand Hotel 4. og 5.12. og tradisjonsrike Frognerseteren i Holmenkollen den 17.12. Det blir en fin måte for meg å gjøre konserter på. Og alle lokalene er historiske, flotte og vakre.

Hvor mange kan komme? 70? 120? 

– Vi må følge koronareglene og tilpasse til hvert arrangement. Sissel er vant til å synge for store forsamlinger, helt opp til 19 000 publikummere, som i Salt Lake City i Utah med The Tabernacle Choir and Orchestra at Temple Square i fjor sommer (2019). 

– Intimkonsert er et flott format! Jeg liker å komme så tett på publikum at jeg kan se hver enkelt. Det er veldig hyggelig. Jeg gleder meg til å bygge opp en konsert som passer til denne spesielle settingen, og jeg tenker at det skal bli en utrolig koselig førjulstid i år. 

Sammen med pianisten Tim Carmon fra Los Angeles, som hun traff da hun holdt på med sitt store Reflectionsprosjekt, har hun spilt inn to julesanger, slik at alle Sissels fans får noe nytt å glede seg til. 

– Jeg elsker måten Tim spiller på. Han er som en musikalsk soul-mate for meg. Vi har hva jeg kaller en musikalsk symbiose. – Utrolig nok ble disse julesangene spilt inn i februar i år da vi holdt på med et annet prosjekt. Jeg sa tilfeldig til Tim da vi ble tidligere ferdig i studio: «Kan vi ikke bare spille inn noen julesanger?» Jeg hadde lyst til det der og da. Det ble «Christmas Time Is Here» og «Glade Jul/ Silent Night» på norsk og engelsk. Jeg er så glad for at vi rakk å gjøre det før korona-perioden satte inn.

– Jeg hadde ikke et så sterkt forhold til «Christmas Time Is Here» før jeg gikk inn i teksten, og plutselig forsto jeg hva den handlet om: Et ønske om at alt det gode vi gir hverandre, skal vare hele året og ikke bare i julen.

© NTB

Yuma Sung, en filmkomponist fra New York, skrev arrangementet til strykerne, og julesangene ble spilt inn med strykeorkester i Budapest. 

– «Glade jul» er en sang som alle kan synge, og den setter deg i julestemning umiddelbart. Så enkel. Melodien er en kulturskatt, en rolig, meditativ sang. Den får deg også i en indre stemning. «Christmas Time Is Here» er som «White Christmas», en klassiker, men man hører den ikke så ofte på radioen. Jeg hadde ikke så sterkt forhold til den før jeg gikk inn i teksten, og plutselig forsto jeg hva den handlet om: Et ønske om at alt det gode vi gir hverandre, skal vare hele året og ikke bare i julen. Ta det med deg videre i livet. Det er budskapet i den sangen. Med Tims pianospill og de flotte strykearrangementene ... ja, det ble skikkelig julestemning. 

Julesangene kan strømmes fra 31. oktober med «Christmas Time Is Here» og fra 13. november med «Glade Jul» og «Silent Night». 

– Vi kommuniserer også utgivelsene via min nettside sisselmusic.com og i sosiale medier samt strømmetjenester som iTunes og Spotify. «Sissel Sunday» på viking.tv er et annet prosjekt hun har gitt seg i kast med i år. Hun er ikke redd for å prøve ut nye kanaler. 

– Hver søndag i 19 uker frem til nyttår har jeg en episode med sanger fra Reflections-prosjektet, satt sammen i ulike temaer. The Ultimate Love (den absolutte kjærligheten) og Betrayal (bedrag) er eksempler på ulike tematikker man kan oppleve gjennom et liv, og jeg snakker rundt det. Så følger talk- og musikkvideoene etterpå. Det er mest amerikanere som ser på, men alle kan gå inn og følge. Viking.tv er som Netflix, men uten betaling. 

– Responsen på innslagene har vært utrolig positive. I disse tider ser jeg hvordan jeg kunne bruke Reflectionsprosjektet med evergreens satt sammen på en annen måte for å nå bredere ut. Jeg har fått oppmerksomhet fra Argentina, Brasil, Irland, Sveits og Sør-Afrika i tillegg til USA. Det er gøy med responsen. Folk setter stor pris på nye versjoner av sanger som de kjenner. Det har vært stor etterspørsel etter å få musikken utgitt i fysisk format. 

– Vi har jobbet med å lage en «Special Edition» både på vinyl og CD, med alle Reflections I-V, stor booklet med bilder fra innspillingene gjennom årene og en bonus-dvd med «behind the scenes» filmet fra studio i LA og intervjuer. Det er en del utfordringer i disse tider med korona, men hele teamet har jobbet på spreng for å få det ferdig, og i disse dager sendes det til trykk. I de 19 episodene på viking.tv forteller Sissel også om forskjellige steder i Norge. Hun vil gjerne vise hvor flott landet vårt er. Hun har ikke filmteam med, men bruker mobiltelefonen og filmer selv med hjelp av familien. Som for eksempel i Kristiansand, ved Randsfjorden, på Frognerseteren og i Frognerparken. 

– Jeg er både glad i og stolt av den norske naturen og norsk kultur, og forteller litt om de ulike stedene jeg er. Alle kan få et innblikk i hva som inspirerer og har inspirert meg. 

– Mange musikere, arrangører og artister er frustrerte, det er så usikre tider, og det drøyer ut. Jeg prøver å se nye muligheter. Det har vært frustrerende, men samtidig tror jeg det er sunt å måtte tenke ut av boksen. Vi er utrolig heldige som bor i Norge. Det Sissel verdsetter med annerledesåret 2020, er at hun har hatt mer tid, ikke bare for seg selv og sine kreative ideer, men også til nær familie. 

– Jeg har vært på gården i Hov fra februar og hatt den som base. Det har vært fantastisk og har gitt oss mulighet til å ha min mor boende her. Vi har ikke vært så sosiale ellers, men året har vært givende med nærhet til familien. Det å ta seg tid er et viktig tema, og den 51. melodien i Reflections ble «Slow Down», en sang som Sissel inspirerte mennesker med over hele verden. 

– Under korona-tiden kan enkelte bli stresset av å ikke gjøre noe. Det å ikke vite hva som skjer, hvordan dagene fremover blir. Det kan skape uro, og krever enorm selvdisiplin. Hva med å bruke tiden på å roe seg ned og bare slappe av? Det ble en utrolig respons etter «Slow Down»- lanseringen. Jeg fikk mange fantastiske mailer fra hele verden med personlige historier. Hva hvis dette som kommer til meg, også kan komme andre til gode, tenkte jeg. Resultatet ble «Slow Down Movement», hvor jeg oppfordret folk til å sette ned tempoet, la pulsen få hvile, samle seg og fortelle hva som får dem til å «slow down». Hva som gir dem dette pustehullet og dermed fornyet energi. Vi har fått tilsendt masse bilder og flotte historier på mail som jeg har fått dele i mine sosiale medier. Folk liker å høre om og bli inspirert av andres positive ideer og se vakre bilder. Vi blir alle løftet opp av det! Det fortsetter å komme historier, og det er godt å se at folk vil dele noe av det som har gitt dem noe ekstra. 

OM ANNERLEDESÅRET: Sissel har oppholdt seg mye på gården der hun og ektemannen bor. – Det har vært fantastisk å kunne ha min mor boende hos meg, forteller Sissel. 

© Kristin & Vibeke

Hva har denne tiden gjort med deg som artist og menneske?

– Som artist er ingen dag lik. Det som jeg gjorde for et år siden eller i går, trenger ikke foregå på samme måte i dag. Det er det normale. Under korona-tiden ble hverdagen plutselig snudd på hodet. Hver dag var jeg på samme sted. Dagene lignet veldig på hverandre, og når konserter, turneer og reiser ble kansellert måtte jeg tenke nytt. Hvis jeg ønsket at det skulle skje noe, måtte jeg skape og gjøre det selv. Så da var det bare å sette i gang og se etter nye muligheter. Bruke øyeblikket og dagene. Så satte vi i gang med miks av julesangene samt Reflections på vinyl og CD. Livet består av ulike faser hvor man må tenke nytt. 

– Hvordan kan jeg bruke det jeg kan, hva kan jeg ta med meg videre og hva bør endres? Vi må snu alle steiner. Om ingenting skjer, så gå en tur i skogen. Nyt det som er rundt deg, der og da. Få med alt det positive for å bygge deg opp og komme videre. I Norge har vi sosial tankegang, og vi hjelper hverandre. Det kan nok komme noen etterdønninger av denne tiden, økonomisk og sosialt. Men – ikke alt trenger å være negativt. Da spanskesyken kom, levde man seg igjennom den også. I slike krevende tider er kultur utrolig viktig, med musikk og teater. Fantasien skiller oss mennesker fra andre levende vesener, vi har skapende evner. Vi kan bli inspirert via kunst, påvirke og løfte hverandre. Det er så viktig! Hver og en av oss har den kraften til å gå ut og berike et annet menneske, som bare et smil når du møter noen – dette handler også om de små tingene. Å gi det lille ekstra i menneskemøtene. Det er viktig å ha 1-metersregel, vaske hender og gå med munnbind, men det er også mange andre måter å stå sammen på. Hvem kan du glede i dag? Ved å sende en SMS, ringe noen og spørre hvordan de har det? Da får de den gode følelsen av at noen har tenkt på dem. 


– Det er et spesielt år uten den planlagte juleturneen, sier Sissel Kyrkjebø.

© NTB

Hvordan ser du for deg julefeiringen? 

– Det er et spesielt år fordi begge mine døtre er i Danmark rundt juletider. Så jeg håper at alt går greit med å komme seg til Norge og at vi helst unngår karantene. Alternativ julefeiring med avstand er vi uansett i gang med å planlegge. Heldigvis har vi god plass på gården der hvor vi bor nå. Min yngste datter Sarah snakket nylig om at vi kan ha et pyntet juletre ute, så får vi god avstand når vi går rundt juletreet. Kanskje det blir så vellykket at vi lager en ny tradisjon av det? Jeg ser for meg at vi pakker oss inn med masse tøy og danser rundt treet med snø og lys på. Karantene, avstand, håndvask og munnbind. Egne serviser og tallerkener. Oppdaterte regler som til enhver tid må følges. Det skal gå bra! 

– Familien skal feire jul sammen uansett, det skal mye til for å stoppe oss. Vi må bruke fantasien, forholde oss etter reglene og gjøre det beste ut av det. Leve som best, ta ansvar for at alle skal holde seg friske og gå sunne inn i det nye året.

Er det noen du tenker ekstra på i forbindelse med julen? 

– Jeg kan ikke la være å tenke på alle de som er på institusjoner og kanskje ikke får se sine nærmeste i julen. De er mye alene, og blir muligens også nødt til å være alene i julen grunnet situasjonen. Julen er en familiehøytid, så jeg håper virkelig at folk får en god jul i år. Det skjer mye rundt om i verden, det er vanskelig å sette seg inn i andres situasjon når man bor i Norge. 

– Selv om jeg er positiv, så revurderer jeg hvordan jeg bruker egen tid og mitt fokus. Denne julen blir nok veldig spesiell. Min innstilling er å være åpen for forandringene som skjer, og bare ta det som det kommer. Jeg er uansett ikke alene. Hva med å ta i bruk digitale muligheter? De unge kan kanskje lære oss noe der. 

– Den fysiske kontakten er viktig, jeg kan ikke bare se folk på skjerm. Det å spise middag via Facetime eller Zoom er ikke det samme som å sitte sammen rundt middagsbordet, men kanskje det blir sånn denne julen? Det vil kun tiden vise. Jul blir det uansett, med eller uten FaceTime. 

Hvilke juletradisjoner tar du med deg? 

– Vi spiser pinnekjøtt og torsk. Min mann Ernst er sørlending, og fersk torsk er utrolig godt, men jeg må også ha pinnekjøttlukten på julaften. I tillegg er forberedelsene med det å stå og lage maten, som rødkål og kålrabimos, halve moroen. Noen ganger har vi også en vegansk rett. Vi i familien tilpasser oss med litt tradisjonsrikt og plusser på med nye tradisjoner.

Når åpner dere julegavene? 

– Vi åpner pakkene etter middag, til kaffen, og etter dans rundt juletreet. Det kan bli litt sent, men det er bare hyggelig. Vi bruker tid til å se på hver enkelt gave. Alt foregår i rolig flyt. 

Hvilke julesanger må du lytte til? 

– Jeg må ha korsang! Sølvguttene, domkoret, Oslo Gospel Choir ... Jeg liker å høre på de sangene jeg har vokst opp med. Og så må jeg høre Mahalia Jackson og Bing Crosby. «Jingle Bells» med Barbra Streisand setter vi alltid på når vi danser rundt juletreet. Når Barbra synger blir det fri dans, vi slår oss løs, det er deilig etter julemiddagen. Vi blir i så godt humør! Kanskje det foregår utendørs i år, med høyttalere i snøen? Det høres så moro ut at jeg nesten tror vi må danse ute, inspirert av årets 1-metersregel, avrunder Sissel.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...