Esben Esther Pirelli Benestad trans
© Trude Westby

Esben Esther sto frem som transperson i 1993 - dette er hens superkraft

Esben Esther Pirelli Benestad sto frem som transperson i 1993 og har siden vært med å endre det norske samfunnet som sexolog. Gjennom offentlig debatt, bøker, undervisning, forskning og i kraft av å være seg selv, er hen en bauta i norsk likestillingskamp.

5. mai 2022 av Lene Wikander

Hva engasjerer deg og hvorfor? 

– Jeg engasjeres av urett og kanskje spesielt av den typen urett som i konsekvens gjør noen mennesker eller grupper av mennesker mindre verdt enn for eksempel majoritetene. 

Jeg engasjeres av skjønnhet, det være seg den vi ser i all natur, eller den som vi mennesker skaper. 

Alt som kan bedre klimaprognosene engasjerer meg også veldig. Jeg tror nok drivkraften min er kjærlighet til det menneskelige, til naturen og til alt som lever. 

Hva er det mest superheltinne-aktige du har gjort? 

– Jeg har innsett at intet i meg er annet enn menneskelig. Jeg har forkastet psykiatriens skam-induserende merkelapper av typen «feil», «mental forstyrrelse», «lidelse» – og erstattet disse skadelige begrepene med ord som transtalent, transbegavelse og homoseksuell begavelse. 

Hva er det beste som har skjedd i livet ditt?

– Å møte min elskede Elsa den 16. oktober 1986 klokken 11.13 i Bergen. Uten henne ville det blitt langt færre heltedåder. 

Hva er det verste som har skjedd i livet ditt? 

– Å se hvordan det norske helsevesen og noen trange ideologier bidrar til å ta verdigheten fra mennesker med uvanlige talent som transtalent, aspergers talent, homoseksuelt talent og flere andre. 

Dette blir særlig ille fordi det er vedvarende og fordi det opprettholdes av såkalte «eksperter» som ikke er utdannet til den ekspert- og maktposisjonen de har fått i vårt samfunn.

Esben Esther Pirelli Benestad

TAKKNEMLIG: Esben Esther Pirelli Benestad er dypt takknemlig for at hen er transbegavet. 

© Trude Westby

Hvordan jobber du deg gjennom motgang? Har du et konkret eksempel eller råd til andre? 

– Min far lærte meg dette ordspråket: «Dråpen uthuler stenen, ikke gjennom sin kraft, men ved stadig å dryppe.» Det har inspirert meg til aldri å gi opp, men fortsette å dryppe innsikt og medmenneskelighet inn der hvor dette er mangelvare. 

Jeg henvender meg også til Gud eller universets gode krefter for å hente ekstra styrke og inspirasjon når det trengs. Samtidig søker jeg støtte der jeg har erfart at støtte er å finne. I mars 2020 fikk jeg påvist tykktarmskreft med spredning til leveren og måtte gjennom flere store operasjoner og behandling før jeg nylig ble friskmeldt. Jeg gikk ikke inn i «kampen» mot den kreften, men snarere søkte jeg støtte i å elske god helse frem. Samtidig som jeg selvfølgelig har benyttet meg av alt hva medisinsk teknologi har å tilby. 

Det er min erfaring og også mitt råd å stole på dem som gjennom kjærlighet og profesjonalitet ønsker å gjøre det beste for oss. 

Hvordan vil du beskrive deg selv som menneske? 

– Jeg er transbegavet og begavet med mange andre talent også. Det er jeg dypt takknemlig og glad for. 

Jeg vil si jeg er kunstnerisk, leken, åpen, tidvis fjern, ettertenksom, delende, lyttende og en masse andre gode greier som folk sier om meg. 

Hva er din superkraft, det du henter energi fra når du virkelig trenger det? 

– Kjærligheten til alt som lever og en vilje som bare bøyer av når jeg forstår at jeg har tatt feil. 

Jeg henter energi gjennom min form for meditasjon. Noen ville sikkert kalle det bønn, og det synes jeg er greit. 

Jeg henter også mye kraft i mitt parforhold. Ingen ord eller hender gir meg mer enn Elsa sine. Det ligger en superkraft i at jeg kom til erkjennelse av at jeg er på jorden for å hjelpe mennesker til å se sin indre skjønnhet.

«Jeg kom til erkjennelse av at jeg er på jorden for å hjelpe mennesker til å se sin indre skjønnhet»

Hva er din kryptonitt, det som kan få deg til å miste motet og gnisten? 

– Håpløst byråkrati og den store fordårligheten. Dette møter jeg i mange sammenhenger. Men det jeg først og fremst tenker på, er dem som settes til noe de ikke kan og som ikke innser at så er tilfelle. 

Hvis du skulle valgt deg en superkraft fra Marvels univers, hvilken ville det vært og hvorfor? 

– Vet du hva, jeg ønsker meg ikke noen av dem. Det betyr ikke at jeg mener meg i besittelse av all kraft jeg kunne tenke meg, snarere betyr det at jeg ikke blir så engasjert av forestillinger om det som ikke er mulig. 

 Jeg tror at vi ved å bruke de kjærligste kreftene i oss selv og hverandre, kan oppnå supermye.

Hvis du skulle se tilbake på livet ditt som 90-åring, hvordan håper du det vil se ut da? 

– At det jeg har kjempet for, har blitt virkelighet. At kulturene klarer å omfavne og ønske velkommen alt det som er menneskelig. At jeg ser at mine barnebarns barn har en god klode å føre livet videre på. Og at jeg dypt i min sjel kan kjenne at min jobb er gjort.

Esben Esther transperson

KJÆRLIGE KREFTER: – Jeg tror at vi ved å bruke de kjærligste kreftene i oss selv og hverandre kan oppnå supermye, sier Esben Esther.

© Trude Westby

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...