© Trude Westby

Dette er Bjørgs superkraft

Bjørg Sandkjær er statssekretær og leder for Oslo Senterparti. Hun har lang fartstid i Afrika og har jobbet med FNs økonomiske kommisjon for Afrika. 49-åringen har ikke så veldig sans for superhelter og ville heller vært kona til Fantomet.

20. juli 2022 av Lene Wikander

Bjørg Sandkjær

Statssekretær for utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og leder for Oslo Senterparti, med bakgrunn fra blant annet FN. Hun brenner for lokaldemokrati, menneskerettigheter og en grønn fremtid for hele verden. Er gift med kokk Jan Gunnar Campbell Gaasland, ingen barn. 

ENGASJERT: Urettferdig behandling opprører statssekretær Bjørg Sandkjær. Engasjementet hennes startet i Zambia da hun var barn.

© Trude Westby

Hva engasjerer deg og hvorfor? 

– Da jeg var 7–8 år gikk jeg på lokal skole øst i Zambia. Der så jeg hvordan klassekamerater som ikke hadde råd til ordentlig skoleuniform eller elektrisk lys til å gjøre lekser om kvelden, ble straffet for det. Uten at noen tok hensyn til hvorfor de brøt reglene om uniform eller ikke hadde gjort leksene. Det opprørte meg da, og den slags urettferdig behandling opprører meg fortsatt. 

Hva er det mest superheltinne-aktige du har gjort? 

– Kjøre med gass og gasskomfyr til en organisasjon som støttet foreldreløse tenåringsjenter i midten av Etiopia. Jeg bodde i Addis Abeba og kjørte med denne gassen i bagasjerommet på humpete veier i fem–seks timer. Vet ikke om det kvalifiserer til superheltinnestatus ettersom det ikke var min fortjeneste at ikke bil og alt gikk i luften, men at alt kom frem. Men jeg tar det med. Ti ungdommer og husmor i huset kunne lage mat på røykfri komfyr i stedet for med kull, røyk og os, så de var også glade for at vi kom helskinnet frem!

«Skru av den negative stemmen i hodet. Lett å si, vanskelig å gjøre»

Hva er det beste som har skjedd i livet ditt? 

– Det er så mye! Noen ganger tror jeg at jeg er verdens heldigste menneske. Men hvis jeg skal velge én ting, så må det kanskje bli noe så enkelt som alle menneskene jeg har møtt på helt tilfeldig, og som har blitt med videre, sånn som ham jeg nå er gift med. 

Hva er det verste som har skjedd i livet ditt? 

– Jeg kommer ikke på en enkelt hendelse, men jeg er ikke glad i utrygghet. En gang kom jeg hjem til en leilighet som noen hadde rotet rundt i på let etter noe verdifullt å stjele, en annen gang i London i 1999 gikk det av en bombe i nabolaget. Utrygghet ødelegger for alt annet. Hvordan jobber du deg gjennom motgang? 

Har du et konkret eksempel eller råd til andre? 

– Mitt beste råd er å ikke sammenligne seg med andre. Skru av den negative stemmen i hodet. Lett å si, vanskelig å gjøre. Mer praktisk: Blyant og papir ved sengen til å skrive ned ting etter hvert som de dukker opp. Be om hjelp. Og gå tur. Gå masse tur. 

Hvordan vil du beskrive deg selv som menneske? 

– Optimistisk. På alle måter. Også tidsoptimist. Søsknene mine synes jeg er sjefete. Det skulle bare mangle, jeg er jo storesøster. 

FORNØYD: – Noen ganger tror jeg at jeg er verdens heldigste menneske, sier Bjørg Sandkjær om livet hittil. 

© Trude Westby

Hva er din superkraft, det du henter energi fra når du virkelig trenger det? 

– Folk. Gjerne folk som kan fortelle en historie. Jeg får energi av å være sammen med andre. 

Hva er din kryptonitt, det som kan få deg til å miste motet og gnisten? 

– Konflikter på jobb som gjør at vi ikke får til det vi skal. Å bli holdt utenfor. 

Hvis du skulle valgt deg en superkraft fra Marvels univers, hvilken ville det vært og hvorfor? 

– Jeg er ikke så glad i Marvels univers. Min største superhelt er Sala Palmer, kona til Fantomet. Hun jobber i Verdens helseorganisasjon, og når Fantomets voldelige metoder kommer til kort, ringer FNs generalsekretær til henne for å få råd. Da ordner Sala Palmer opp gjennom dialog og diplomati. Men skal jeg velge en Marvel-superkraft, må det bli å kunne helbrede andre.

Hvis du skulle se tilbake på livet ditt som 90-åring, hvordan håper du det vil se ut da? 

– Jeg håper jeg vil se at jeg gjorde så godt jeg kunne. At jeg fikk være frisk og ha gode folk rundt meg. At jeg har bidratt til en litt mer rettferdig fordeling slik at alle som trenger legemidler og mat har tilgang. Og at de som kjenner meg synes at jeg har vært ganske grei, og at vi har ledd mye sammen.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...