© Trude Westby

Dette er Beates superkraft

Brita Møystad Engseth har kalt henne «silkeramp», det er miljø-gründer Beate Nossum godt fornøyd med. Hun sluttet i en trygg jobb som journalist for å starte klimabyrået Fo°tprint Consulting på kjøkkenbenken hjemme. I dag er de 20 ansatte og en viktig pådriver i det grønne skiftet.

1. september 2022 av Lene Wikander

Hva engasjerer deg og hvorfor? 

– Jeg er en av disse folkene som altfor lett lar seg engasjere. I oppveksten var jeg en typisk elevrådsleder, selv om jeg ellers var bøllete nok. Tidlig på 2000-tallet begynte jeg å følge klimasaken. Mens klimaengasjementet vokste i alle deler av samfunnet, skled mitt engasjement over i en form for galopperende klimaangst. Til slutt kjente jeg at det ikke var nok å følge bekymret med. Engasjementet var blitt noe mer. En sak jeg aktivt ville bidra til og jobbe med på heltid. Det har jeg aldri angret på. Klimasaken er vår tids utfordring. Men det grønne skiftet åpner også et hav av muligheter. Å få jobbe og gå «all in» i det som engasjerer aller mest, er en gave i livet. Jeg føler meg ekstremt privilegert som får bruke tiden min på det jeg oppfatter som en av vår generasjons viktigste oppgaver.

Beate Nossum

Mor til Jesper (17) og tvillingene Hennie og Martha (16). Kjæreste med Harriet og grunnlegger av klimabyrået Fo°tprint Consulting, som i dag har 20 ansatte. Beate er tidligere journalist, politisk redaktør og har bidratt til flere bøker. «Klimapraten», en kunnskapsbasert generasjonsbok om klimaløsninger, kom ut i 2019 og fikk strålende anmeldelser. 

© Trude Westby

Hva er det mest superheltinne-aktige du har gjort?

– Å våge å slutte i en trygg, godt betalt jobb for å starte et nytt selskap hjemme på kjøkkenbenken mellom kaffetrakteren og brødristeren, uten verken kapital i banken eller erfaring med bedriftsøkonomi, krevde superkrefter. Jeg var alene med tre barn, hele familien var sterkt imot og de fleste mente det var galskap. Men jeg var 45 år og tenkte at om jeg skal følge drømmen om å bygge opp noe eget, måtte det skje nå. Og det rare er at jeg fikk superkrefter av å gå i gang. Plutselig mestret jeg ting jeg aldri hadde kunnet Superkreftene sitter i kroppen ennå. De dukker opp når jeg minst venter det. Følelsen av å få noe til å fly, det er magisk.

Hva er det beste som har skjedd i livet ditt?

– En rekke med sammenfallende tilfeldigheter og noen tøffe valg gjør at jeg i dag har stor frihet. Misforstå meg rett: jeg jobber 50–60 timer i uka, er alene med tre barn og har lån til over pipa, men hver eneste dag kjenner jeg på en enorm frihetsfølelse. Jeg tenker ofte på hvor ekstremt heldige vi er, vi kvinner som er født på denne fredelige lille flekken på jorda, i en tid med velstand og fred. Jeg bor under mitt eget tak og ingen bestemmer hva jeg skal gjøre. Det er livets lykke. Som Sverre Asmervik ville sagt: Men selvstendigheten min får du aldri!

Hva er det verste som har skjedd i livet ditt? 

– Å miste de umistelige, de som står deg nærmest, er det vondeste jeg har opplevd. Men indre smerter kan komme fra så mange steder. Jeg har opplevd mobbing og vet hvor hardt det setter seg, både fysisk og psykisk. Å bli utsatt for mobbing er noe av det verste jeg har opplevd, selv om det ikke fikk vedvare. What doesn’t kill you, makes you stronger.

HELDIGE: – Jeg tenker ofte på hvor ekstremt heldige vi er, vi kvinner som er født på denne fredelige lille flekken på jorda. 

© Trude Westby

Hvordan jobber du deg gjennom motgang? Har du et konkret eksempel eller råd til andre? 

– Mitt råd er å fokusere på små ting. Enten det er små gleder eller utfordringer. Dersom man klarer å ta tak i små problemer, så løsner de store utfordringene og motgangen etter hvert. Derfor er det så viktig å få ting gjort. En og en oppgave av gangen, og innkassere ørsmå seiere gjennom det. Enten det gjelder jobben eller kjærligheten. 

Hvordan vil du beskrive deg selv som menneske?

– Brita Møystad Engseth kalte meg en gang «silkeramp». Det tok jeg som en kompliment. Samtidig er jeg løsningsorientert og dedikert i det jeg gjør. Men jeg sliter med å skille mellom arbeidstid og privatliv, er litt distré og har tendenser til støvete sosiale antenner.

Hva er din superkraft, det du henter energi fra når du virkelig trenger det? 

– Jeg er kraftoptimist. Jeg henter store krefter fra troen på at det er mulig å få ting gjort, skape en endring. Det gir en slags superkraft, fornybar energi som gjør at jeg får stor arbeidskapasitet og kan håndtere mye samtidig.

«Jeg hater intriger og misliker maktspill. Et godt arbeidsmiljø gjør folk gode. Miljøer preget av intriger får frem det verste i alle»

Hva er din kryptonitt, det som kan få deg til å miste motet og gnisten? 

– Intriger. Jeg hater intriger og misliker maktspill. Et godt arbeidsmiljø gjør folk gode. Miljøer preget av intriger får frem det verste i alle. 

Hvis du skulle valgt deg en superkraft fra Marvels univers, hvilken ville det vært og hvorfor? 

– Teleportering. Å kunne forflytte seg i tid og rom ved hjelp av tankens kraft, er min store drøm. Da skulle jeg reist bakover i historien for å bli klok, inn i fremtiden for å bli rik og deretter brukt alle ressursene på å sikre raskere, grønn omstilling i 2022. 

Hvis du skulle se tilbake på livet ditt som 90-åring, hvordan håper du det vil se ut da? 

– Det var et blodslit, men jeg nøt hvert sekund.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...