cecilia Samartin ny bok
Vil opplyse folk:

–Jeg liker å skrive om samfunnsaktuelle temaer, at ikke bøkene bare skal underholde, men også opplyse, sier bokaktuelle Cecilia Samartin. 

© Svein Finneide

Cecilia Samartin: – Jeg ble kvalm mens jeg skrev

Hun ble fysisk syk da hun skrev om menneskehandel og barneprostitusjon i sin siste bok. – Du finner det overalt, også i Oslo. Våkne opp! sier den kubansk-amerikanske forfatteren.

21. januar 2018 av Lisbeth Skøelv

«Mange hadde barn på Inesas alder. De fortalte henne om dem og barnebarna sine med faderlig stolthet. Men når det ble tid for sex, glemte de alt som hadde med familien å gjøre, og spradet omkring med sine kjemisk fremkalte ereksjoner som geriatriske pornostjerner.»

Fra romanen «Skjønnhet for aske»


Hvorfor valgte du menneskehandel og barneprostitusjon som tema i din nyeste bok?

– Jeg føler heller at temaet valgte meg. Jeg var på jakt etter tema til en ny bok, og var litt tom for ideer da jeg hørte en radiodokumentar om menneskehandel. Det gjorde sånn inntrykk på meg at jeg måtte undersøke det nærmere. Jo mer jeg gjorde det, jo mer bevisst ble jeg på slavehandelen som foregår rundt oss. Jeg var bare nødt til å skrive boken.

Hvordan var det å gjøre research?

– Det var forferdelig. Jeg ble sjokkert og nummen, og jeg satt hele tiden med tanken på hvordan dette kan skje rett foran nesen på oss i en sivilisert verden i dag. Jeg leste alt som var skrevet om temaet, jeg så alle videointervjuer av ofre for menneskehandel, og det gjorde meg nesten syk. Det tok lang tid å venne seg til å skrive om barneprostitusjon, og jeg har tonet inntrykkene i boken kraftig ned. Likevel har jeg lurt på om de er for sterke.

Hva er dine tanker rundt menneske­handel, spesielt sexindustrien?

– Dette er moderne menneskelig slaveri – av verste sort. Og du finner det overalt. Også her i Oslo, det er masse unge jenter som prostituerer seg som ikke har noe annet valg. Det er slaveri, men vi nekter å ta det inn over oss, for det blir for brutalt. Vi lukker litt øynene for realitetene. Det er lett å tenke at det er «dem» det skjer mot, «vi» ville aldri havnet ut for noe sånt. I boken ser du at tilfeldigheter og misforståelser er nok til at du havner i klørne på feil personer. Vi er alle sårbare. Jeg ønsket å gi disse barna og disse kvinnene en stemme.

Du hevder å ha funnet mye skjønnhet i verdens ondskap. Forklar.

– Etter hvert som jeg er blitt eldre, står det stadig klarere for meg at midt blant all verdens ondskap er det også mye skjønnhet. Det har vært min ledestjerne under arbeidet med denne romanen. I historien er det når de tre unge jentene møtes og utvikler et dypt vennskap, at de finner styrke og mot som de ikke ville hatt på egenhånd. I hverandre fant de noen som forsto dem, som så dem som hele mennesker og som de kunne stole på. Til tross for tragiske omstendigheter oppdager disse jentene kjærlighetens styrke. Det er den alltid tilstedeværende menneskelige realiteten de valgte å tro på, og det gjør jeg også. Hvis bare én leser i etterkant vil betrakte de som har fått livet ødelagt av den grusomme forbrytelsen som human trafficking er, ikke bare som ofre, men som søstre og brødre, så er hensikten min oppnådd.

Cecilia Samartin ny bok
Suksessforfatteren:

– Jeg vet ikke hvorfor jeg treffer spesielt bra hos nordmenn, men jeg føler vi er veldig på bølgelengde, sier Cecila Samartin, som har solgt over en million bøker her til lands. 

© Svein Finneide

Du er jo utdannet psykolog, og jeg har lest at du bruker anonymiserte pasienters historier i bøkene dine. Fant du disse historiene der?

– Jeg har jobbet som psykoterapeut, og er blitt veldig inspirert som forfatter av noen av historiene jeg har hørt. Hver gang en klient har fortalt meg noe som er blitt et springbrett til en historie, har det alltid vært underordnet i mitt forhold til klienten, der det viktige var å ha et trygt terapeutisk miljø for ham eller henne. Jeg har ikke selv intervjuet noen ofre for menneskehandel under forarbeidet til denne boken, for da ville det vært helt motsatt. Da ville det primære målet være å hjelpe historien min, og det føltes ikke etisk riktig.

Stemmer det likevel at de tre skjebnene i boken er inspirert av sanne historier?

– De tre jentene jeg skriver om her, blir styrtet ned i en mørk underverden de færreste av oss er i stand til å forestille oss. Deres reise ble inspirert av sanne historier så grufulle at det innimellom var vanskelig å tro at noen menneskelige skapninger kunne holde ut noe sånt og overleve. Det er forbausende mange som blir kidnappet til et slikt liv, spesielt i Øst-Europa, slik som Ines. Så har du Romeo-situasjonen til Karla, de som blir forført av feil mann og plutselig er manipulert inn i en situasjon de ikke kommer seg ut av. Og så har du de som rømmer hjemmefra, som Sammy.  

Du hevder også at mirakler skjer. Hva mener du med det?

– Jeg tror at mirakler skjer hele tiden – selv i slike miljø. Under forarbeidet leste jeg mange historier om unge kvinner som ble reddet fra grusomme omstendigheter – i en tid da de trodde alt håp var ute. Og det finnes en del mennesker rundt om i verden som jobber mot menneskehandel og som virkelig gjør en forskjell for dem det gjelder. De går inn i bordeller og på virkelig fæle steder og sprer budskap om håp. Selv om det er et budskap enkelte av jentene må høre om igjen og om igjen før de tror på det – så tror de på det til slutt. Jeg tror på at selv de verste lidelsene i livet kan bli forvandlet til håp og noe vakkert. Man må bare ikke gi opp.

I boken lar du alminnelige menn være horekunder, som gifte tannleger, advokater og revisorer. Det er en skremmende tanke at vi kan alle ha en horekunde hjemme?

– Det får deg absolutt til å tenke deg om og kanskje kikke nærmere på partneren din. Ut fra alt jeg har lest og hørt kan jeg si at de fleste menn ikke er horekunder, de fleste menn kjøper ikke sex, men et urovekkende høyt antall gjør faktisk det. Noe av det verste var å skrive om disse mennene. De var frarøvet noe menneskelig, det må du være hvis du kan tvinge deg seksuelt på en unge. Og de levde såkalte «normale» liv, de var selv fedre. Jeg synes de er monstre.

Hvorfor tror du problemet har vokst seg så stort?

– Globaliseringen, selv hvor positiv den er, kommer med noen alvorlige baksider. Den har bl.a. gjort menneskehandel mye lettere, som for eksempel å eksportere østeuropeiske jenter som sexslaver. Mens politikerne snakker og snakker, er det ofre av menneskehandel som lider hver dag. Problemet er verre nå enn noen gang, til tross for at vi aldri har vært mer opplyst eller bevisst problemet. Jeg vet ikke hva løsningen er. Jeg kan bare sette fokus på problemet, gi disse jentene en stemme, og prøve å nå inn til leserne. Folk greier å gjøre mye mer når de har både hodet og hjertet med seg i kampen.

Er dette en av de vanskeligste bøkene du har skrevet?

– Definitivt. Og den viktigste. Jeg har skrevet bøker tidligere som har vært mer personlig for meg, men dette var en bok jeg var nødt til å skrive. Jeg visste det ville bli tøft, men jeg visste også at jeg kom til å vokse og utvikle meg med denne boken.

Du har selv en ung bonusdatter og unge nieser. Tenker du noen gang «hva om det hadde vært dem»?

– Det er klart at slike tanker har gått gjennom hodet mitt i arbeidet med denne boken, og jeg har snakket spesielt mye med niesene mine om temaet. Da har jeg også forstått at det ikke er uvanlig for unge kvinner, og i noen tilfeller menn, å finne seg en «Sugar Daddy» eller «Sugar Mommy» og bytte sex mot at vedkommende betaler alt for dem. Helt vanlige ungdommer. Det skremmer meg.

Da du var i Norge i 2012 protesterte den kubanske ambassaden og advarte regjeringen mot deg, som førte til at du måtte ha sikkerhetsvakter med deg under besøket. Hvordan opplevdes det?

– Jeg ble veldig overrasket, jeg forventet ikke det i det hele tatt. Foreldrene mine, som flyktet fra Cuba til USA da jeg var ett år, ble veldig opprørt, for de har selv opplevd hva dårlige regimer kan gjøre med folk. Og på grunn av deres eget traume, tenkte de at den kubanske regjeringen kan ta hvem som helst hvor som helst. Og det kan de trolig også.

Men de greide ikke å true deg til taushet?

– Selvfølgelig ikke. Det var som å kaste bensin på bålet. Jeg er ikke redd dem. Men kanskje jeg burde være det? Jeg ville vært redd dersom jeg skulle dratt til Cuba. Nå er det jo åpnet opp for at man kan reise dit, men det kommer jeg aldri til å gjøre under dagens regime. Det er et lovløst land og hva som
helst kan skje. Det gjør det jo også.

Norge er landet der du har hatt aller mest suksess. Hvorfor tror du det?

– Jeg vet ikke svaret på det. Men jeg føler en nærhet og synergi mellom norske lesere og meg selv. Jeg liker nordmenn, dere er en blanding av sofistikerte og jordnære. Det tiltaler meg. Dere setter pris på naturen og det enkle i livet, samtidig som dere er velstående nok til å gjøre hva dere vil. Jeg har Facebook-venner fra hele verden, og det er interessant å se mine norske venners statusoppdateringer sammenlignet med andre, for de fleste norske oppdateringene er om natur eller bål eller hytteliv eller blomster. Jeg tror ikke nordmenn ser skjønnhet i gull og diamanter, dere ser skjønnhet i det enkle og naturlige, en sol­nedgang eller en snøkledd fjelltopp. Det synes jeg er vakkert! 

Cecilia Samartin:

Alder: 56. 

Bor: Los Angeles i California, USA. 

Familie: Gift, to bonusbarn og en hund. 

Yrke: Forfatter. 

Sosiale medier:
Cecilia Samartin (Facebook), @ceciliasamartin (Instagram) og @CeciliaSamartin (Twitter). 

Aktuell: Med sin åttende roman, «Skjønnhet for aske». Er oversatt til 26 språk, og har solgt over en million bøker bare i Norge.

Cecilia Samartin, bok "Skjønnhet for aske"
Om boken "Skjønnhet for aske":

«På landsbygda i Moldova er 19 år gamle Inesa i ferd med å forberede bryllupet sitt når hun brutalt blir kidnappet og revet bort fra sin elskede familie. I en meksikansk småby opplever
15 år gamle Karla at moren forlater henne og hun blir forført av en farlig sjarmerende mann. Lille Sammy fra Ohio i USA drømmer om et par rosa tøysko og mat til katten sin. Når stefaren misbruker henne, flykter hun – og barndommen er brått revet bort. Alene og redde møtes disse tre jentene i neonbyen Las Vegas, hvor de kastes inn i en mørk og uhyggelig verden. De har nesten gått til grunne når de finner sammen i tro, håp og kjærlighet. Fellesskapet gir dem mot og styrke til å flykte mot frihet og et eget liv.»

Juritzen, 369 kr

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...