mia gundersen
© Thomas Qvale

Mia Gundersen: – Nå skjer det noe stort

Livet har vært opp- og nedturer for Mia Gundersen (57). Men nå har den nye tiden kommet. Tiden da hun skal stole helt og fullt på seg selv.

24. mars 2019 av Av Åshild Breian / Styling og makeup: Linda Wickmann/Stylemanagement/Max Factor / Hår: Lars Eitran/Stylemanagement/Aveda Styling og Makeupassistent: Lise Erlandsen

Fakta: Mia Gundersen (57)

Bor: Oslo. Familie: Fostersønnen Amente (23), sønnen Daniel (15) og bullterrieren Huldra. Yrke: Artist og programleder: Sosiale medier: Instagram: Miagundersen-official: 14 300 følgere.  Facebook: Mia Gundersen 3151 følgere. Aktuell med: Deltager i kjendisversjonen av «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis», på Discovery fra 18. februar. Dommer i «Norske Talenter» på TV 2 fra 

Hun ankommer på glamorøst vis noen minutter etter tiden vi har avtalt. Stillferdig står Mia med et stort smil ved inngangen til restauranten Miss Sophie i Oslo. Hun er kledd i en voluminøs, sølvfarget dunjakke med matchende iøynefallende veske som nærmest er pyntet med sølvnagler. Selv sminkepungen, som hun etter hvert trekker opp for å fukte leppene med litt lipgloss, glitrer i rosa. Men så gnistrer også øynene hennes når hun begynner å fortelle om det hun er mest opptatt av akkurat nå.

–Det er en ny tid som kommer. Det er en ny tid for bevissthet for mennesker. Hele verden florerer av det og jeg skal starte noe helt nytt. Det er en idé jeg har gått med i mange år. Men det er så ferskt at jeg ikke kan si mer – enda jeg verker etter å fortelle, sier hun hemmelighetsfullt og nyser gjentatte ganger av pepperen i gin tonicen.

© Thomas Qvale

Ønsket om å gjøre noe annet har vært der lenge. Mia har stått på scenen på kveldstid i mange, mange år.

– En venninne av meg påpekte hvor mye tv-erfaring jeg egentlig har. Hvor mye jeg har vært med på og lært.

Mer vil ikke Mia si, enda vi forsøker å fritte henne ut gjentatte ganger. Hun sier bare at hun møter mange nye mennesker og får masse ny inspirasjon. Og hun har fått en erfaren styreleder som har valgt å jobbe med akkurat henne. Det er hun svært stolt av.

Nå er sønnen Daniel tenåring og Mia har mer lyst til å være hjemme. Hun er så stolt av sønnene. Fostersønnen Amente studerer økonomi i London, har fått kjæreste, og har akkurat foretatt sitt første besøk alene i hjemlandet Etiopia. Daniel skal snart på videregående. Morsoppgaven er stor og viktig for Mia, og hun ler når vi ber henne om å beskrive seg selv med tre ord fra Daniel.

Da ville han nok sagt temperamentsfull, snill – og streng, sier Mia. Hun er ikke redd for å be om unnskyldning for temperamentet, og hun er utrettelig på jakt etter samtalene med sønnene.

Gode venner: Dommergjengen er den samme i Norske Talenter som i fjor. Her med Mia Gundersen, Mona Berntsen, Bjarne Brønmo og Janne Formoe

© TV2

Mia pirker i båndspagettien med nyrevet trøffel. Det er vanskelig å spise når hun har så mye å si. Hun ordlegger seg på en ærlig og ettertenksom måte. Det tar den tiden det tar – uten at hun mister fokus.

Våren blir travel. Hun går inn i sin tiende sesong som dommer i «Norske Talenter» på TV 2. Det gleder hun seg veldig til.

– Jeg er den kvinnelige dommeren som har vært med lengst på verdensbasis. Det er jeg veldig stolt av fordi det var ingen selvfølge at jeg ble valgt igjen, sier hun ydmykt.

Som dommer forsøker Mia bare å være seg selv. Hun er empatisk og tydelig, gir gode begrunnelser og oppmuntring. Men først og fremst forsøker hun å være ærlig.

– For barn og unge kan bare det å være med være en stor opplevelse i seg selv. De tar det med seg hjem som noe godt og går videre. Det er verre med voksne som ser dette som sin siste sjanse. Men min oppgave er å gi en konstruktiv tilbakemelding, sier Mia.

71 grader nord mia gundersen

Mia Gundersen er en av deltagerne i «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis». Her er alle deltagerne ved start på Lindesnes. Øverst fra venstre: Ola-Conny Wallgren (tv-personlighet), Thomas Alsgaard (tidligere langrennsløper), Yousef Hadaoui (komiker), Silje Norendal (snowboardkjører), Guro Fostervold Tvedten (journalist), Tom Stiansen (programleder).

© Bård Basberg

I disse dager kan du se Mia på Discovery som en av vårens deltagere i «71 grader nord – vårens tøffeste kjendis». Hun innrømmer med en gang at hun ikke er blant de sterkeste, men overrasket både seg selv og de andre deltagerne. Ikke fikk hun trent seg opp, slik hun gjerne ville heller. Hun har høydeskrekk og regner seg ikke som et friluftsmenneske. Opplevelsen ble en verdifull erfaring. Mia blir gjerne med på noe hun ikke kan.

–Jeg var på jobb i Bergen. Og så begynte opptakene, sier hun. Men likevel lærte hun noe viktig om egen styrke og kraften i gruppedynamikk i tv-serien.

– Etappene var overraskende harde, men jeg lærte at du alltid har mer å gå på enn du tror. Vi har uante reserver som hentes frem når vi trenger dem. Jeg lærte også at jeg stoler på den sterkeste parten når jeg er med på et lag. Og jeg var heldig med laget, sier Mia.

Henrykt: – Det er nå vi skal leve, jeg føler meg pokker meg i min beste alder, sier Mia.

© Thomas Qvale

Slik forsøker hun også å være som privatperson. De siste årene har vært en utviklingsprosess for henne. En prosess hun ikke så komme og som hun ikke ba om selv. For når noe går i stykker for Mia, så skjer det i full offentlighet.

Hun har ikke lagt skjul på at det kom brått på, da ekteskapet med fotograf Marcel Leliënhof var over etter 13 år i 2016. Siden den gang har hun gjennomlevd alle fasene etter en krise. Hun har vært sint, hun har sørget og hun har reorientert seg. Heldigvis hadde hun venninner som hadde gått foran henne i livets berg- og dalbane.

– De kunne si til meg: Jeg ligger to år foran deg i løypa. Du kommer til å overleve dette her. Du kommer til å greie det. Nå trives jeg alene. Det er forskjell på å være ensom og enslig. Livet går bare over i nye strukturer. Av og til kan jeg kjenne på det når ting ikke går min vei. Hverdagen tar jo sin vei, ikke sant. Da snakker jeg med folk, snakker med venner. Snakker ut og får råd. Det er det beste du kan gjøre.

Takknemligheten over de som sto der og de som kom til, kan leses i ansiktet hennes. Hun viser det med hele kroppen.

–Jeg gikk ikke til psykolog, men jeg hadde min manuellterapeut som også er ganske spirituell. Hun fortalte meg at jeg hadde kommet til et punkt i livet hvor jeg skulle lære. At det var tid for utvikling. Jeg greide å være i ro mens det pågikk. Jeg bærer ikke nag. Nå kan jeg se bruddet som en gave, og jeg føler meg bare fullstendig ferdig. 

Nå er det Mia som har kommet dit at hun gir råd til andre som opplever tap og sorg. Etter at hun begynte å blogge var det mange som tok kontakt for å fortelle sin historie. Det opplever hun som verdifullt.

– Det er om å gjøre å ikke bli bitter, fordi bitterheten er bare din.

Mia har tatt store avgjørelser i livet sitt etter at hun ble alene. Sommerhuset i Sverige er solgt og er nå bare gode minner. Og hun skal selge huset hun eier på Nordstrand. 

Sikker: Jeg er ikke så redd for det som måtte henge og slenge litt. Tenk så mye tid vi har brukt da vi var yngre på å ikke føle oss bra! Det er jeg ferdig med. Det er en ting jeg har lært – at mannfolk ser ikke detaljer. Jeg har jo døds-kjangs på gutta, sier Mia.

© Thomas Qvale

Nå brenner hun for voksne kvinners velvære og utvikling, og kjenner seg ikke igjen i all svartmalingen av overgangsalder og kvinneliv-50+.

–Jeg har mange venninner som har et strålende sexliv, og det er ikke riktig det som står om at voksne kvinner liksom tørker inn.

Det er også et annet tema hennes venninner minner henne på. Nemlig gleden over å ha en elsker. Gjerne en ung elsker – eller to.

– Jeg ser venninner blomstre opp i glede over egen kropp, over sin egen lekenhet og nytelse. Egentlig er det noe alle voksne kvinner burde oppleve. Det å utvikle seg selv, gå inn i et forhold med ny uavhengighet. De skal ikke stifte familie. De kan bare hengi seg helt, sier Mia lett.

Hun velger å være ubekymret på alderens vegne og mener voksne kvinner er godt rustet.

– Alder er bare et tall. Jeg har aldri vært opptatt av tiårsmarkeringer. Og jeg har slett ikke begynt å tenke på 60-års feiringen. For 60 år er liksom ganske mye, legger hun til og ler det bort.

Det er lett å høre at Mia har landet. Hun uttrykker seg med trygghet og sikkerhet. Dette er ikke noe hun bare sier.

– Når noe dramatisk skjer i livet ditt, så er det lett at flammene dine brer seg utover alt. Det er om å gjøre å samle flammen din og definere glørne. Glør kan smelte gull, sølv – ja de kan smelte alt. Det er her kraften din ligger. Bruk den, oppfordrer hun intenst.

Mia deler raust av seg selv både i intervjuer og i egne kanaler på sosiale medier. Hun får mange tilbakemeldinger, komplimenter og forespørsler til gjengjeld.

– Jeg kan bruke litt tid om morgenen og om kvelden til å svare. Det er utrolig hva menn kan få seg til å skrive. Jeg får mange tilbud. Jeg kan få litt vondt av dem, og det er pinadø vanskelig å gi avslag på en skikkelig måte. Jeg synes det er modig fordi jeg ville jo aldri tatt kontakt på denne måten, sier hun. Igjen er det ærligheten og oppriktigheten som får overtaket.

Mias mobil plopper diskré, men jevnt og trutt under hele intervjuet, og omsider avslører hun årsaken:

– Jeg har begynt å date igjen. Det er spennende og uvant. Foreløpig er det ikke noe alvorlig og det er på helt nye premisser. Det er ikke slik at jeg må ha det store, dype, fantastiske – jeg leter ikke lenger etter prinsen. Jeg var nylig på en date med en mann som jeg snakket veldig bra med. Og jeg skal på en date på lørdag. Han virker veldig spennende, sier hun hemmelighetsfullt.

Mia Gundersen velger å være åpen til livet.

– Jeg treffer så mange fantastiske personer. Fantastiske menn. Men vi kan jo møte hverandre som mennesker. Alle kan ikke være partnere. Vi kan også være venner. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...