Bertine Zetlitz artist århundres stemme tv2 musikk
INGEN PRINSESSE:

– Jeg klippet av meg håret som niåring, fordi hår alltid har vært et søthetssymbol, sier Bertine.

© Agnete Brun

Bertine Zetlitz: – Jeg nekter å være søt!

«Bertine må lære seg å slippe de andre jentene til», sto det på melding med hjem da hun gikk på skolen. Det syntes hun ikke noe om. Bertine Zetlitz mener nemlig at jenter skal få lov til å ta plass.

20. juni 2018 av Lene Wikander

Feministen våknet 

Forskning har vist at jenter mye oftere får beskjed om å dempe seg enn gutter. Det var med melding hjem om å dempe seg at feministen i Bertine Zetlitz våknet for første gang. Da skjønte hun nemlig helt instinktivt at det var urettferdig at jenter og gutter ble behandlet forskjellig.

– Det var kjempesårt å få den meldingen. Jeg husker at det var første gangen jeg tenkte: hvorfor får ikke gutter sånne beskjeder?

De fikk liksom lov til å være mye, mens det ble forventet at jeg la bånd på meg og gikk inn i en omsorgsrolle fordi jeg var jente, sier 43-åringen.

Bertine Zetlitz artist århundres stemme TV2 musikk
AKTIV:

– Jeg satt jo ikke og skrek og bråket i timene, men jeg var nok veldig aktiv, ler Bertine i dag.

© Agnete Brun

Følte seg sveket

– Men når du går i andre klasse på barneskolen er jo læreren ditt største forbilde, så jeg husker det opplevdes som et utrolig svik fra henne. Gutta fikk aldri høre at de måtte slippe jentene til, forteller hun og sier at det var i årene etter dette at hun oppdaget at hun selv kunne velge hvilken jentetype hun ville være.

– Jeg skjønte for eksempel at jeg kunne klippe av meg håret. Da var jeg ikke lenger en sånn klassisk jentetype som måtte være stille. 

Jeg skjønte ganske tidlig at jeg ikke akkurat var prinsesse-materiale. Det var i utgangspunktet en sorg å ikke føle seg som de andre, men jeg så jo fort hvilken enorm frihet det ga meg. Å ikke bli låst i roller som veldig pene og tradisjonelt feminine jenter blir, sier Zetlitz som klippet av seg håret som niåring.

Lettelse å klippe håret

– Hår har alltid vært et typisk søthetssymbol. Jeg vet ikke hvorfor det ble så viktig for meg, men det føltes som en enorm lettelse å klippe av meg håret. Det er jo litt sprøtt hvordan man slipper mye tull bare på grunn av håret.

Jeg fikk høre av venninner at gutter ikke likte jenter med kort hår. De sier kanskje at de gjør det og at det ikke spiller noen rolle, men i virkeligheten er det ingen av guttene som liker jenter med kort hår. Godt å slippe å deale med alle de dustene da, tenkte jeg. 

Bertine Zetlitz artist århundres stemme tv2 musikk
NEKTER Å BLI SATT I BÅS:

– Å bli satt i bås etter noe så tåpelig som håret, er jo veldig fint å slippe, flirer Zetlitz og rister på de korte krøllene.

© Agnete Brun

– Elsker å leke med roller

– Det er noe med friheten det gir deg hvis du ikke låser deg selv, mener hun.

Opp igjennom karrieren min har jeg elsket å leke med roller, i stedet for å gå for det klassisk pene. Jeg kunne se ut som jeg ville, jeg kunne bleke øyenbrynene, klippe håret, jeg kunne være guttete, det er kult. Jeg klippet meg helt kjempekort og så ut som en alien, det er jo sånn jeg har lekt med uttrykk alltid.

Jeg håper virkelig at sånne begrensinger på kjønn, utseende og fremtoning blir helt borte i fremtiden, smiler hun og sier hun har stor tro på den kommende voksengenerasjonen. At de som er barn i dag virkelig vil forandre verden slik vi kjenner den.

Bertine Zetlitz Lene Wikander artist århundres stemme tv2 musikk
TARA TREFFER:

Taras reporter Lene Wikander har denne gang møtt Bertine Zetlitz i serien «Førtiårskrisa». 

© Agnete Brun

Kjønnsfluiditet

– Nå kommer det en generasjon som ikke trenger å ta de valgene på samme måte som vi måtte. De er komfortable med en utrolig kjønnsfluiditet. Det er til og med enkelte som er litt sånn «i dag er jeg gutt, i morgen er jeg jente» – og det synes jeg er veldig fint.

Jeg har en venninne som dirigerer et barnekor der guttene står til venstre og jentene til høyre. Så kom det fire smårollinger og bare: «Vi vet ikke helt hva vi er, vi.» Da svarte hun: «Ok, still dere i midten, dere, så kan dere velge side sånn etter hvert hvis dere vil.» Det er jo helt fantastisk. Bertine Zetliz stråler.

Bertine Zetlitz artist århundres stemme tv2 musikk
OPTIMIST:

– Jeg er veldig optimistisk med tanke på fremtiden til mine barn. Jeg har både en datter og en sønn.

© Agnete Brun

Sprengkraft

– Jeg tenker at noe av det mest interessante må være å få til et klima der man som kvinne ikke trenger å bruke krefter på kjønnsbegrensende situasjoner eller problemstillinger, men kan tillate seg å oppføre seg som om det ikke er noen forskjell på kjønnene. Hva skjer da? Det er veldig interessant. Det ligger mye sprengkraft i det. 

Når man er helt ung har man jo ingen tanker om at kjønn skal være en begrensning. Det blir man lært etter hvert. Så spørsmålet blir hvor langt samfunnet lar barna ta dette inn i voksenalderen. 

Livskraften er kjønnsløs. Det er den kreative kraften også. Jeg tror man bare blir hemmet som menneske hvis man henger seg for mye opp i begrensningene fremfor mulighetene, mener hun.

Denne teksten er et utdrag fra en større sak. Les resten av intervjuet med Bertine Zetlitz i Tara nr. 9, som er i butikkhyllene fra fredag 22. juni!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...