– Materielle ting vi omgir oss med er vårt tause språk. Så bokhylla er med i dette skaperverket – og er på plass i dagens trendbilde fordi tenkning og lesning får større og større plass i våre liv. Jeg ser mennesker som leser overalt, unge sitter med nesen i papirbøker på trikker, busser, parker og mens de går. Jeg undrer om det bare er 50+ som leser på Kindle-brett?
Romantiker eller kontrollfrik?
– Hva forteller den? Det sanne bildet: Ja – jeg har lest alle disse bøkene. Det skapte bildet: Se meg slik jeg vil at du skal se meg. Er du sterk nok, holder det første. Har du bare dameromaner i hyllen? Eller filosofibøker, eller kanskje romfartsbøker? Det forteller noe om deg. Og alfabetiserer du dem, tematiserer dem eller setter du dem etter farge? Det sier i alle fall mye om ditt behov for systematikk og kontroll, sier Øye.

Gunn-Helen Øye, trendspotter i Eye.watch, mener bokhyllen og bøkene vi leser eller omgir oss med, er en del av vårt tause språk.
© Marianne Otterdahl JensenØye tror ikke at elektroniske lesebrett kommer til å utkonkurrere bøker og gjøre bokhyllen overflødig i fremtiden.
– Det er ingen konkurranse i det hele tatt. Jeg har en del fagbøker på Kindle, men bøker jeg skal nyte – også fag – kjøper jeg på papir.
Men har bokhyllen nytteverdi eller er den bare show-off?
– Det er nok en blanding. Show-off er kanskje den sterkeste driveren for bokhyllens comeback, mener Øye.
Personlige valg
Flere og flere ønsker seg imidlertid spesialtilpassede bokhyller. Øye tror at små leiligheter og små uttrykk gjør at tingene man bringer inn i sitt hjem skal være veldig «meg».
– Men det gjelder også i større hus – vi mennesker elsker «made by me» og den store historien som ligger i forkant av det endelige resultatet. «Jo, nå skal du høre at …»
Hun peker ut naturlig håndlaget treverk som det hotteste materialet nå.
– Og så er jo de kule boksene – à la Montana – i sterke farger helt ekstremt tøffe – og trendy, sier sosialantropologen.
Og det er nettopp en Montana-hylle trendforskeren selv har hjemme i sitt town house sentralt i Oslo. Men den er ikke like stor og dominerende som den en gang var. Hun har nemlig kuttet ned på antall bøker de siste årene og hatt en ordentlig opprydning hjemme.

Selv om boksamlingen er halvert, var det ikke snakk om å kvitte seg med bokhyllen: – Jeg elsker min i kobolt-blå fra Montana, sier Gunn-Helen Øye.
© PrivatOg hva forteller din bokhylle om deg?
– Bøkene forteller veldig tydelig at jeg er en akademiker, og ser du nøyere på dem er det ikke vanskelig å tolke at jeg er en samfunnsviter – nemlig en sosialantropolog. Men også at jeg er veldig opptatt av det åndelige. Dette er meg! Og at jeg i det hele tatt har en Montana-hylle, sier at jeg setter pris på estetikk og design, spesielt dansk design, men også at jeg er en liten merkesnobb, avslutter Gunn-Helen Øye.
Skreddersydd løsning med Ikea-hylle
– Jeg er veldig fornøyd med Billy-hyllene fra Ikea som jeg og mannen min har oppgradert. Noen hyller hadde vi fra før og noen har vi kjøpt brukt på finn.no. De er blitt mye finere av at mannen min har satt på listverk og lagt til noen ekstra hyller, mens jeg har malt dem inni. Jeg tror ikke jeg kommer til å bli lei denne bokhyllen. Jeg er veldig fornøyd, jeg synes den er både pen og praktisk. Dessuten er bokhyllene både klassiske og tidløse, så de må ikke byttes ut hver gang trendene endrer seg, forteller forfatter Helene Uri.

Gamle og nye Billy-bokhyller har fått et nytt liv sammen hjemme hos Helene Uri. Listverk, noen ekstra hyller og litt grå maling inni i bokhyllene var alt som skulle til for at forfatteren skulle få plass til NESTEN alle bøkene. Hunden Calvin sitter gjerne ved matmors side når hun leser.
© Sveinung Bråthen– Hvor mange bøker jeg har? Nei, det har jeg ikke tenkt på i det hele tatt. Det blir jo veldig mange, for jeg er jo gift med en forlegger. Det går ikke en uke uten at det kommer nye bøker inn i huset vårt, forteller forfatteren og språkprofessoren.
Det hender at det også går noen bøker ut. Ekteparet har fått bygget en bokhylle på hytta der de har flyttet ganske mange bøker, og de har i tillegg et trau hjemme der folk kan forsyne seg med bøker.
– Da vi to – begge med store boksamlinger – flyttet sammen, måtte vi kvitte oss med en god del bøker, men fortsatt har vi nok mange tusen igjen. Da vi var på husjakt, var det viktig å finne et sted med god plass til alle bøkene, innrømmer hun, og legger til:
– Jeg leser masse digitalt, men jeg kunne aldri tenke meg å ikke ha fysiske bøker hjemme. Lukten og følelsen av en bok betyr for mye for meg – og ikke minst minnene!
Alfabetiserer og tematiserer
– Jeg har tematisert etter kunst, ordbøker, skjønnlitteratur, bøker om bøker, generell sakprosa, biografi og har en egen bokhylle med språkbøker. Og mine egne bøker oversatt til andre språk har jeg også i en egen hylle – det er litt stas. Jeg er blitt gjort narr av både barn, stebarn og ektemann for at kokebøkene på kjøkkenet er fargesortert!
Innholdet i bokhyllen er viktigst for Uri, selv om hun også er opptatt av estetikken i rommet.
– Tanken på å skulle snu bokryggene inn som jeg ser at noen gjør, hadde aldri gått hos meg, jeg ville ikke funnet igjen noen bøker. Jeg liker dessuten fargespillet i bøkene, sier Uri.
Hun «sniktitter» ofte på bokhyllene når hun er på besøk hos andre.
– Forfatteren legger merke til innholdet, og den interiørinteresserte delen av meg legger merke til selve møbelet, sier hun med en liten latter.
At bokhyllene nå er tilbake i trendbildet, fryder hun seg over.
– Det gleder et forfatterhjerte, men på vegne av forfatterstanden må jeg jo si at det viktigste for oss er at bøkene faktisk blir lest, ikke bare er en interiørdetalj i hjemmet.
Les også: Helene Uris bokfavoritter
Bakvendt boktrend
Martine Hagens selvlagde og nyoppussede bokhylle er på over 10 m2, men titlene er ikke synlige på bøkene hennes og gjør at hun neppe kommer til å finne boken hun leter etter. Det er et bevisst interiørvalg.

– Jeg synes det er noe vakkert og fredelig over bøker. Bøkene i hyllen er nok mest for dekorasjon, sier Martine Hagen bak Instagram-kontoen @huset_paa_yttersiden.
© Privat«Backwards books» er en kontroversiell trend, hvor noen elsker det harmoniske, stilfulle uttrykket det gir, mens andre synes det er komplett idioti. Man vil jo aldri finne den boken man leter etter! Nå er det heldigvis ikke noe stort problem for oss, fordi vi har noen andre hyller med den litteraturen vi bruker mest, og i disse hyllene er det mer system – og bokryggen er vendt utover, sier Martine, som har skaffet de rundt 600 bøkene til veie via loppemarked, bruktbutikker, fra bestemor og ellers snille folk i Bø som har gitt henne de gamle bøkene sine.
Ryddig uttrykk
– Jeg liker harmonien i at man ser papiret i bøkene fremfor bokryggene i alle slags farger og utforminger. Det skaper et unisont, helhetlig og mer ryddig uttrykk når man vender bokryggen inn. Dessuten er det jo litt spennende å bare trekke ut en bok og la seg overraske.
Hun mener det beste med bokhyllen er at den rommer mye historie, ofte fra en svunnen tid.
– Jeg elsker å bla i bøkene, plutselig faller det ut et lite avisutklipp eller en dåpsinvitasjon, som sikkert er brukt som bokmerke. Det verste er definitivt å tørke støv, avslutter Martine Hagen.