© Tore Fjeld

Åpner dørene på juleaften: - Mindre alene sammen

Julen handler om mer enn gaver, den handler først og fremst om samhold. Vi har møtt to familier som har åpnet dørene sine for fremmede på julaften.

15. november 2019 av Bjørnhild Fjeld

Her kan du feire jul sammen med andre

Ikke alle har en stor familie å feire jul med, men det betyr ikke at du må sitte alene på julaften. 

* Avisen VG har i samarbeid med Røde Kors laget nettsiden Julesentralen, der de viser en oversikt over organisasjoner og privatpersoner som inviterer til julefeiring. Her kan du også legge ut melding dersom du ønsker noen å feire jul med. 

* Kirkens bymisjon har flere tilbud i juletiden over hele landet, der du kan velge om du vil delta som gjest eller frivillig. Det samme gjelder Røde Kors, der lokallagene har både julaften-arrangementer og juletrefester som er åpne for alle. 

* Alternativ Jul, ledet av Henning Holstad, blir arrangert for 52. gang i år. I 2018 var det nesten 3000 gjester og over 1000 frivillige i Oslo Kongressenter.

NYTT LIV PÅ NYTT STED: Helge fra Oslo og Virginija fra Litauen flyttet til gården i Hurum – og fikk plass til både hund og hest

© Tore Fjeld

-Vi tror det er mange som oss, som ser på julen som vanskelig, tung, trist og ikke minst ensom – spesielt på julaften. 

Virginija Sinickiene fra Litauen og Helge T. Zimmer fra Oslo møttes i voksen alder, med barn på hver sin kant og familie i hvert sitt land. Etter tre år som kjærester bestemte de seg i 2017 for å satse på hverandre og flyttet sammen for å drive Grønsand Gjestegård i Hurum. 

Her driver de blant annet utleie av selskapslokaler, fredagspub og lørdagskafé for skigåere. Paret synes i det store og hele at livet på landet er helt topp, men i likhet med mange andre klarer de ikke å finne den perfekte julestemningen. 

– Vi er en sammensatt familie, og vi har ikke laget oss noen juletradisjoner ennå. Og vi har tenkt litt over hvordan vi vil ha det på julaften. Det er mange vi savner den kvelden. Familie som er langt unna, barn som feirer andre steder. Så selv om vi er fire personer sammen på julaften – føler vi oss også ensomme alle sammen, sier Helge. 

De to barna til Virginija bor fast på gården, Helges to barn bor der annenhver helg. Den første julen var alle barna hos dem på julaften. Det var hyggelig, veldig annerledes og litt vanskelig. 

© Tore Fjeld

Så i forkant av sin andre julaften, valgte paret heller å invitere til felles julefeiring i puben de driver på gjestegården. 

– Vi tenkte som så at vi kunne spise middag i puben, og så kunne de som hadde lyst, komme og feire sammen med oss. Paret la ut invitasjon på Facebook noen uker før jul, og responsen var overveldende. Mange ville komme, og mange ville bidra til at de fikk en fin kveld. En nabo kom med rådyrsteik, en annen leverte eplemost. Noen av gjestene hadde med egen julemat og andre hjalp til på kjøkkenet.

– Vi har noen fantastiske naboer som virkelig støtter opp om oss og det vi gjør her på gården, sier Helge. Til sammen var de 25 personer med bakgrunn fra 8 land som satt rundt langbordet og spiste julemåltidet. Selv om de vanligvis driver et serveringssted, var tilbudet gratis for alle. 

– Dette er ikke noe vi gjør for å tjene penger, men fordi vi ønsker å ha en fin julaften sammen med andre, understreker Helge og Virginija. 

– Hvorfor er det verre å være ensom på julaften enn en hvilken som helst annen dag på året? 

– Egentlig burde det jo ikke være noen forskjell, men det handler om forventningene og presset som blir skapt av omgivelsene. På julaften skal alt være perfekt, men som vi vet så blir det jo sjelden det, mener Helge. 

Han vokste selv opp med bare moren sin, og husker den litt kleine stemningen når de to skulle sette seg ned og spise julemiddagen. De gangene de var invitert bort til venner var utrolig mye bedre.

Helge T. Zimmer og Virginija Sinickiene fyrer gjerne opp i peisen for å gi varme og god stemning på Grønsand Gjestegård.

© Tore Fjeld

Virginija har både foreldre og annen familie i Litauen, og skulle gjerne feiret jul med dem. Samtidig vil hun være med sin nye familie. Annerledesheten kommer kanskje spesielt godt til syne i årets store høytid. 

– Julefeiring i Litauen er ikke så voldsom som i Norge. Det handler mest om å være sammen, og ikke så mye om gaver, forteller hun. Verken hun eller Helge er glad i fokuset på mange og dyre julegaver. Under julefeiringen på Grønsand kunne gjestene velge å ha med en liten gave hver, som de brukte i en gavelek. Paret ser ikke bort fra at de kommer til å gjenta arrangementet senere år. 

For det er jo flere måter å feire jul på enn den tradisjonelle kjernefamiliejulen. Det kan være ulike grunner til at folk ikke har noen å feire jul med. En nylig gjennomgått skilsmisse, at du bor langt borte fra familien, at du må jobbe et annet sted i landet, eller at du rett og slett ikke har nær familie.  

Helge og Virginija vil også i år åpne dørene på juleaften. Les mer på Grøndand Gjestegård sin Facebook-side.

PLASS TIL FLERE: Selv om det er fire barn i huset har Andrea og de fire barna plass til flere rundt langbordet på julaften.

© Tore Fjeld

En annen familie som har utvidet julefeiringen til å omfatte flere enn bare den nærmeste familien, er familien Bratt Mæhlum på Nordstrand i Oslo. Kristian og Andrea Johanna har fire små barn, og høsten 2018 foreslo Kristian at de skulle åpne dørene for mennesker som av ulike årsaker trengte noen å feire jul sammen med. 

– Til å begynne med var jeg litt skeptisk, jeg tenkte at julaften er barnas kveld og jeg vil at de skal være i fokus. Men så modnet tanken litt, og jeg kjente at dette var riktig å gjøre. Vi er jo mange fra før, men det er plass til flere rundt bordet. Jeg ønsker å skape gode verdier for barna, å vise dem at julen ikke bare handler om pakker, men også om samhold og ikke bare i familien, sier Andrea Johanna. 

Hun fikk selv en tøff start på livet. Hun er født på Costa Rica og kom til Norge som seksåring da hun ble adoptert av en familie fra Bærum. Som fireåring ble hun og to søsken sendt på barnehjem på grunn av grov omsorgssvikt. 

– Jeg var sju år før jeg fikk feire ordentlig jul. Men nå er jeg til gjengjeld veldig glad i julen. Vi har et skikkelig julehus med masse lys og pynt. Jeg er veldig takknemlig for det livet jeg lever nå, og jeg vil så gjerne spre litt av denne julegleden. Andrea Johanna la ut invitasjonen på Facebook, på bloggen sin Nordstrandfruen.blogg.no og lot seg intervjue i lokalavisen Nordstrands Blad. Responsen var stor. Mange sendte e-post der de delte sine bekymringer og tanker rundt det å feire jul. 

– I løpet av denne prosessen har jeg hørt om eldre som har vanskeligheter med å komme ut av huset, jeg har pratet med enslige kvinner med flere barn og jeg har mottatt flere e-poster hvor mennesker beskriver at de er ensomme, triste og alt de ønsker seg er at julen skal gå over så raskt som mulig.

Andrea Johanna Bratt Mæhlum (35) og de fire sjarmtrollene Maxim (2), Didrik (4), Felix (6) og Louise (8) gleder seg til å feire jul i det koselige hjemmet på Nordstrand.

© Tore Fjeld

I dagene før jul hadde Andrea Johanna flere møter med mennesker som ønsket å komme hjem til familien på julaften. 

– Jeg ville gjerne snakke med dem først, for å bli litt kjent, avtale tid og mat og sånt, sier hun. Hele familien var veldig spente på hvordan det ville bli å feire jul med noen fremmede mennesker rundt bordet i tillegg til den nærmeste familien. Datteren Louise som er åtte år hadde til og med laget julegaver som hun ville gi til julegjestene. Det gledet mammahjertet! 

– Jeg hadde kun ett ønske for kvelden, nemlig at gjestene skulle føle seg velkomne og at de skulle føle seg godt ivaretatt. Det er alltid litt skummelt å prøve nye ting, men dette føltes veldig riktig akkurat denne julen, forteller Andrea Johanna. Hun sier at det å dele julaften med noen som satte så stor pris på å spise julemiddagen sammen med hennes familie, var den beste julegaven hun fikk. 

Alt gikk bedre enn hun hadde drømt om. Julemiddagen var tradisjonen tro ribbe, grove medisterkaker, sosisser, glaserte epler, tyttebærsyltetøy, poteter, hjemmelaget surkål og rødkål og brun saus. Alle koste seg, og barna tok imot gjestene som den naturligste ting i verden. 

– Det å feire jul med noen du ikke kjenner er en høy terskel både for den som inviterer og den som er gjest. Men det er absolutt noe flere burde gjøre, mener Andrea Johanna, som ikke utelukker at de vil gjøre noe lignende flere ganger.

De lysende reinsdyrene har kommet på plass i hagen til familien.

© Tore Fjeld

Med sin bakgrunn som adoptivbarn vet hun også veldig godt at det ikke er en selvfølge å ha et godt og stabilt liv – selv om hun og familien har det nå. Gjennom bloggen sin forteller hun åpent om sin bakgrunn, og hun er blant annet styremedlem i Adopsjonsforum og holder foredrag på skoler. Hun brenner for adopsjonsfeltet, og vil gjerne vise andre at det er mulig å få et godt liv selv med en tøff start. 

– Jeg har vært flere ganger tilbake på besøk på barnehjemmet, så jeg vet godt at livet mitt kunne vært helt annerledes. I 2018 reiste Andrea Johanna tilbake til Costa Rica sammen med et tv-team for å oppsøke sin biologiske familie. Dette ble tidligere i år vist i et eget program i serien «Sporløs» på TV 2.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...