Piemonte i den nordvestlige delen av Italia regnes som landets gastronomiske høyborg. Her lages det tradisjonsrike matretter som vitello tonnato (kalv med tunfiskmajones), risotto og pasta rikelig overdrysset med trøfler. Restaurantene lager maten fra bunnen slik de har gjort i generasjoner. Mange spisesteder er familiedrevet og har sine egne varianter av kjente og kjære oppskrifter. Nivået er svært høyt, men prisene er fortsatt moderate. Vinene er av høy kvalitet og passer perfekt til de lokale råvarene. Så Piemonte med sin vakre natur bestående av kupert landskap med vinranker, skoger, småbyer og utsikt mot Alpene er et mekka for mat- og vinglade mennesker.
I Piemonte er smakene og opplevelsene autentiske, og stress er fraværende. La vita è bella!
Jeg var i Piemonte under drueinnhøstingen og smakte på solmodne nebbiolo, barbera og dolcetto, de tre mest kjente druene. Barolo er den mest berømte vinen, med tilnavnet «Kongenes vin – Vinens konge». Den er laget på nebbiolo-druen som gir en kraftfull rødvin som passer til mange kjøtt-typer. Barolo har godt med tanniner og trenger en del års lagring for å bli mykere i kantene.
Viner på barbera-druen har god syrlighet og anbefales til lettere matretter, kall den gjerne en hverdagsvin med fin fruktighet og lite garvestoffer. Du får ingen hodepine av denne vintypen! Dolcetto som betyr den «lille søte» på italiensk, lager tørre rødviner med lett kirsebær- og mandelpreg som passer utmerket til pasta i ulike varianter, gjerne tomatbaserte sauser. Det selges ikke så mye dolcetto i Norge, men stilen er på vei opp, så følg med!
Hvitvinene fra Piemonte er mindre velkjente enn de røde. Viner på arneis, en lokal drue med et aromatisk og fyldig preg, er et fint alternativ til italiensk mat for alle som foretrekker hvitt i glasset. Mer overraskende for meg under høstens reise, var å smake riesling fra Piemonte. Riesling-vinene herfra hadde en utrolig sjarmerende stil, og druen med høyt syrenivå fremsto rundere og mer moden på en kledelig måte.
Det er enkelt å smake vin på gårdene. Mange vinprodusenter har besøkssentre, som G.D. Vajra i Barolo. Sønnen i huset, Giuseppe, gir meg en prøvesmak på riesling og det var den som ble fulltrefferen.
Vinmaker Tiziana hos Aurelio Settimo disker opp med godt lagrede barolo-viner i sitt velkomstsenter i La Morra, og forteller at hun skaper en lettere, moderne rødvinsstil som mange kvinner liker. Hennes barolo kan også være en meditasjonsvin, ikke bare kjøttvin. – Jeg fermenterer en kortere tid med drueskallet, forklarer hun. – Jeg kaller meg en «Barolista», sier hun og ler hjertelig.
Det er flere kvinner i Piemontes vinverden. Hos produsenten Paolo Scavino møter jeg Enrica Scavino, barnebarn av grunnleggeren, som sammen med sin søster Elisa styrer vingården.
– Min far Enrico er fortsatt med og bestemmer, og han er ikke alltid lett å overbevise. Vinene er hans store lidenskap, sier Enrica med et stort smil og serverer flotte viner til prøvesmaking.
Hos Giuseppe Rosso smaker jeg vinene rett fra tønnene i ny kjeller før vi drar i helikopter over vinmarkene. Vinmaker Davide er pilot og arrangerer helikopterturer fra sin eiendom for besøkende. Det er en stor opplevelse å se alle vinrankene og de ulike sonene fra oven. Piemontes kuperte landskap ser imponerende vakkert ut fra luften.
Planlegger du en reise til Piemonte, legg inn en lunsj eller middag på restaurant La Ciau del Tornavento i Treiso. Her er en imponerende vinkjeller, muligens Italias beste, fantastisk service, nydelig mat og storslagen utsikt over vinmarkene.
Jeg kom dit samtidig med en gjeng blide kvinner fra Bergen som koste seg ved et langbord, så stedet er en innertier både for par og damer på tur. Start gjerne opplevelsen med et godt glass på terrassen og ta til deg Piemontes naturskjønne landskap. Overnatt gjerne i landsbyen La Morra, som ligger på en høyde, eller byen Alba med trøffelmarked. La sansene smile til alt det Piemonte har å by på. ●