TARA TESTER:
TARA TESTER:

Taras redaksjon tester påskeviner for 2020, med mange smaker og mye moro. Bak f.v. Siri Hass Gjermundsen og Lisbeth Skøelv. Foran f.v. Cecilie Espensen, Torunn Pettersen og Gunnhild Bjørnsti. 

© Aurora Leonor Jimenez Lorente

Redaksjonen tester påskeviner - se våre favoritter her

Mye smak, lite sukker – det er et tegn i tiden. Tara-redaksjonen smaker seg gjennom sesongens beste viner.

7. april 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Våre vinvalg

Cecilie: Cava 

Lisbeth: Chablis 

Aurora: Albariño 

Siri: Bourgogne 

Torunn: Zinfandel 

Vi gjør oppmerksomme på at saken er produsert forutfor utbrudd av Corona-virus i Norge. 

Hva skal vi velge for å kose oss i påsken? Det er tusenvis av viner å velge mellom. For å finne et passende utvalg, tok jeg med noen smaksprøver til Tarasredaksjon for å teste hva vi kunne like til den kommende sesongen. Det var en utrolig spennende seanse, fordi mange likte det samme, men vi fant også våre egne favoritter. 

Alle hadde forkjærlighet for chablis med friskhet og smaken av vår. Det gikk som et lettelsens sukk gjennom forsamlingen, chablis er så rent, så godt, så lettdrikkelig, samtidig som det er en kompleks smaksopplevelse. Vi påvirkes av naturen, sol som skinner, lys og varme. Vi ønsker lette og friske smaker, chablis passer til solveggen, på kafé – det er nytelse i hver dråpe.

– Jeg kan med hell drikke denne hele året, slår journalist Lisbeth fast etter å ha smakt. Når det er fest og vi skal ha bobler, prøv cava. Vi smakte på en nydelig utgave fra 2016, kun 11,5 prosent alkohol, knastørr, men med gode modne druer og lagring får den behagelig, utviklet smak og minimalt med kalorier. Dette er mange fordeler på en gang.

– Den smaker sikkert godt med litt skinke til, sier journalist Cecilie og tryller frem smaksprøver fra kjøleskapet.

Vi er enige, cava kan fint drikkes som aperitiff, og passer ypperlig til tapas og små- retter. En super vinstil til damelag og festlige kvelder hvor det gjerne kan bruse litt ekstra i glassene. 

Albariño er en hvitvinsdrue som er utrolig frisk og deilig, men som man av og til må minnes på. Druen vokser nordvest i Spania, i området Galicia, hvor det er kjøligere enn i resten av landet. Det klimaet passer druen perfekt og gir en helt topp vinsmak for den lyse årstiden. Vår entusiastiske fotograf Aurora kommer selv fra Spania, og hun falt pladask for vår albariño.

– Det er en stund siden jeg smakte på nettopp albariño, den er rett og slett nydelig, sier hun.

Påsken er også tid for rødvin, gjerne til lammestek, en klassiker til høytiden. Rødvin laget på pinot noir gir en delikat smak, drueskallet er tynt så fargen blir transparent og stilen er lettere enn i mange andre typer rødvin. Pinot noir er derfor en populær drue for damer som har tendens til rødvinshodepine.

Av vårt eminente vinutvalg fant vi frem til en variant fra Bourgogne – et område som er verdensberømt i vinverdenen. Vår påske-utgave har overraskende god pris for kvaliteten, et stort pluss. Og den passer som hånd i hanske til lammekjøtt og oksekjøtt. Liker dere å nyte et glass rødvin alene, er vår franske vinvenn også ypperlig. Deilig på smak, friske rødbærstoner og uten for mye garvestoffer. En balansert rødvin dere virkelig kan kose dere med. Art director Siri ble virkelig begeistret og valgte denne som sin favoritt.

HVILKE GLASS SKAL MAN VELGE?

Under påskevinsmakingen testet vi ut nye universalglass, som dere kan se på bildet til venstre, det er vinglass som kan passe til både musserende, hvit-, rosé- og rødvin. Litt skeptisk til at formen kunne fremheve alle vinstiler, snurret vi på glasset, luktet ordentlig og smakte bevisst. 

Konklusjonen var klar: Dette er sannelig universalglass, de passer alle vintypene! Glasset er utviklet av Jancis Robinson, en anerkjent engelsk vinekspert, for maksimal smaksopplevelse for alle typer vin. Glassene gir perfekt balanse i hånden og er munnblåste av blyfritt krystall. Koster 390 kr hos shop.symposiumwines.no

På fjellet kan det gjerne være snø og kaldt i påsken. Da smaker det med noe kraftig og fyldig. Som amerikansk rødvin laget på zinfandel-druen. Dette er en liten smaksbombe som står til grillmat, gryteretter, hamburgere og pølser – gjerne med både ketsjup, sennep, løk og det du ellers drømmer om av tilbehør. Smaksrikdommen kan være godt i seg selv på en kald dag, og den lar seg ikke skremme av krydderier. Et godt tips til grillvin hele året.

– Og etter jobb på en fredag hvor man bare skal slappe av etter en hektisk uke, sier redaktør Torunn.

Godt sagt. Vin skal passe til både anledning og humør. God påske! 

Vi tester de beste påske- og vårvinene 

11037001 Tutusaus Gran Reserva Brut Nature 2016, Catalonia, Spania, 175,90 kr (basis)

© Produsentene

Festpåske

Bobler med velutviklet smak og uten sukker er bare topp for oss damene! Denne kan vi nyte med god samvittighet hva angår formene. Den er laget på de spanske druene macabeo, xarel-lo, parel-lada og litt chardonnay. På duft har den tydelig preg av eple og sitrus, med florale noter. På smak kommer de deilige friske smakene av eple og sitrusfrukter fint frem, samt innslag av mineraler og kjeks, god lengde. Passer som aperitiff og til tapas/småretter. 

8017601 Brocard Pierre de Préhy Chablis, Bourgogne/Chablis, Frankrike, 194,90 kr (basis)

© Produsentene

I solveggen

Chablis er smaken av vår og den lyse årstid. Chardonnay-druen kommer perfekt til uttrykk i jordsmonnet og klimaet nord i Bourgogne i Frankrike. Denne har aroma og smak av modent eple, sitrus og litt svale urter, med innslag av mineraler. Vinstilen er helt tørr, ren, lettdrikkelig og likes av de aller fleste. Kan fint nytes alene og til salater, fisk og skalldyrsretter. 

9370006 Gnarly Head Old Vine Zinfandel 2018, California, USA, 469,90 kr (3 liter, basis)

© Produsentene

Hyttepåske (til de som har mulighet i år)

Etter en tur på fjellet på ski eller til fots, kan det smake med en vin som varmer. Denne rødvinen er laget på gamle vinstokker (opptil 80 år) av håndplukkede zinfandeldruer, som passer perfekt når du vil ha mer kraft på smak og samtidig tørr vin. Kjenn fruktig aroma av modne mørke bær og moreller, innslag av lakris og krydder. 

511901 Terras Gauda Abadía de San Campio Albariño 2018, Galicia, Spania, 169,90 kr (basis)

© Produsentene

Hjemmepåske

Er du svak for hvitvin og vil variere smakene, prøv denne spanske hvitvinen laget på alba- riño-druen. Det er samme friske drue som brukes til vinho verde i Portugal. Når du snurrer på glasset, utvikles aroma av pære, sitrus, blomst og svale urter. Smaken er frisk og saftig, sitruspreget, med ren og delikat frukt, hint av anis. Tørr stil med god friskhet. Passer alene, og kan nytes til sjømat, salte skinker, pølser og lyst kjøtt. 

1442201 Nuiton-Beaunoy Cave des Hautes-Côtes La Dalignière Hautes-Côtes de 2018, Bourgogne, Frankrike, 204,90 kr (basis)

© Produsentene

Til lammestek

Dette er rett og slett en deilig og elegant rødvin til en god pris, så ikke la deg skremme av det lange navnet! Den er laget på pinot noir og kan med hell serveres kjølig for ekstra struktur og friskhet. Den dufter av røde bær, svale urter og litt fat. Smaken er

lett utviklet, med noter av saftige røde bær med lett vaniljepreg. Fast ettersmak med god lengde. Passer til lammesteken, men også til svinekjøtt, hvit fisk og retter med lyst kjøtt. 


Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...