STJERNEGALLERI: I sesong 2 av Big Little Lies har selveste Meryl Streep gjort sitt inntog. Svigermor fra helvete, kan hun muligens forbindes med. Her sammen med Nicole Kidman.

© Foto: HBO

Sommerens 10 beste TV-serier

TV-seriene vi ikke får nok av! Dette er våre 10 favoritter i sommer! Noen dager passer det fint å gjøre akkurat som du vil – som å slappe av med en av de utallige TV-seriene du kan strømme.

16. juli 2019 av Torunn Pettersen

Big Little Lies – intrigenes høyborg

Sesong 2 er godt i gang med nye episoder som lanseres hver mandag, og plutselig ser tusenvis av oss fram til mandagen. Som kjent porsjonerer HBO sine serier ukentlig, i motsetning til Netflix. Endel nekter å se HBO-serier før alle episodene i en sesong er lagt ut, mens andre elsker forventningen de har til neste uke og ny episode, slik vi så TV når TV var fjernsyn.

Big Little Lies har ihvertfall så langt tilfredsstilt mine forventninger. 

Vi møter igjen denne slags venninnegjengen som skal leve med at én av dem dyttet og drepte konemishandleren og voldtektsmannen Perry Wright (Alexander Skarsgård). De tar forsøksvis kollektivt ansvaret for ugjerningen, mens den som faktisk gjorde selve «dyttet», Bonnie Carlson, spilt av Zoe Kravitz, plages av enorm skyldfølelse for det hun gjorde. 

Det er sjelden man ser et kvinnelig skuespillergalleri på dette nivået sammen, med Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern, Zoe Kravitz (datter av Lisa Bonet og musikeren Lenny Kravitz), Shailene Woodley, og nå i sesong 2 legendariske Meryl Streep. 

Det ryktes at Streep selv kontaktet Nicole Kidman, som også er en av produsentene, og tryglet om å få en rolle i serien. 

Sesong 2 har ikke blitt mindre spennende ved hennes inntreden i dette amerikanske vestkyst-dramaet som spinner historier rundt hver av hovedkarakterenes kompliserte liv som underbygger tittelen på serien, livene med små og store løgner...

When They See Us – "True Crime"

IKKE FRUSTRERT: Linda Fairstein spilles av Felicity Huffman, kjent fra Frustrerte fruer. Farnstein fremstilles både uærlig og uten dømmekraft.

© Netflix

Netflix-serien i sjangeren «True Crime» har fått enorm oppmerksomhet, ikke bare i USA, men også i resten av verden. 

Dette er historien om «Central Park Five», som saken fikk betegnelsen som, basert på at det var fem antatte gjerningsmenn og voldtekten og drapsforsøket på en enslig, hvit, kvinnelig jogger skjedde nettopp i Central Park i New York City. 

De fem svarte ungdommene fra Harlem, var mellom 14 og 16 år da ugjerningen de ble anklaget og dømt for ble begått. Tunnelsyn ispedd masse fordommer hos etterforskerne, førte til at de ble dømt uten tilstrekkelig bevis. Aktoren Linda Fairstein (spilt av Felicity Huffman fra bl.a. Frustrerte fruer) blir ikke akkurat nådig framstilt i sin mangel på dømmekraft og ærlighet. Hun har i det virkelige liv etter tiden som aktor skrevet seg opp som en anerkjent krimforfatter, men selv om hun protesterer på framstillingen i tv-serien, er hun droppet av forlaget og kastet ut av diverse veldedige organisasjoner hun har deltatt i. Selv benekter hun realiteten i tv-serien. 

President Trump er også indirekte med i serien, da han som eiendomsmogul i New York for egne penger rykket inn en helsides annonse i New York Post hvor han krevde dødsstraff for de fem ungdommene. 

Til dags dato har Trump visstnok beholdt sin tro på at de var skyldige, til tross for innrømmelse og ny dom og utbetalt millionerstatning til de uskyldige som sonet opp mot 13 år. 

EGET OPRAH-SHOW: Sterke følelser da de virkelige personene som serien bygger på stilte opp i talk-showet Oprah produserte sammen med Netflix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

© Getty Images

Som en bonus til den fire episoder lange serien, har Netflix sammen med Oprah Winfrey produsert et talk-show hvor skaperne av serien, skuespillerne og ikke minst de frikjente stiller opp. Et virkelig gripende møte etter å ha fulgt selve serien med de sterke følelsene den historien vekker.

My Brilliant Friend – et fargerikt galleri

MY BRILLIANT FRIEND: Halvt norske Elisa del Genio (t.v.) er verdt å få med seg i denne TV-serien. Her sammen med Ludovica Nasti som har rollen som unge Raffaella.

© HBO

Dette er ikke en TV-serie du skal se bare fordi det er en halvt norsk skuespiller i en av hovedrollene, Elisa del Genio, med mor fra Stabekk utenfor Oslo. Du skal se den fordi Elisa er en del av et vanvittig, fargerikt galleri av italienske skuespillere som gjør denne serien til en av de beste og mest kritikerroste HBO-seriene gjennom tidene. 

Den er et glitrende eksempel på at selskaper som Netflix, Viaplay og HBO også bidrar sterkt til at det lages kvalitetsserier og -filmer også utenfor USA, i samarbeid med lokale produsenter, i dette tilfelle TV-selskapet RAI.

Settingen er en liten landsby utenfor Napoli, med trange leiligheter, voldelige ektemenn, lokal mafia, men først og fremst drømmer om å komme opp og fram i livet gjennom utdanning og kjærlighet. Serien er basert på boken ved samme navn, en moderne klassiker, skrevet av psedonymet Elena Ferrantes. 

Hennes litteraturstemme følger og kommenterer filmen og bidrar til at det blir en nostalgisk og historisk ramme ved fortellingen, som styrker kulisser, kostymer og igjen; utrolig bra skuespillere.

Samspillet mellom de to unge venninnene i hovedrollene er svært troverdig og flott formidlet. Du må ikke være «italia-fil» for å elske denne serien, men det hjelper.  

The Handmaid’s Tale – en forskrudd verden

JAKTER VIDERE: Elisabeth Moss fortsetter å imponere i rollen som Offred, tjenerinnen som kjemper for å overleve og stadig leter etter datteren sin.

© HBO

Tredje sesong av denne skrekkinngytende serien gjøres tilgjengelig hver torsdag sommeren igjennom, men har du ikke fått den med deg, er det bare å starte på sesong 1 og 2. Det er dystert TV, men like fullt en fascinerende fortelling basert på Margaret Atwoods roman, Tjenerinnens beretning

Serien skildrer livet i Gilead, et totalitært samfunn som har vokst fram etter en ny amerikansk borgerkrig. Samfunnet er preget av miljøforurensing, lave fødselstall og forskrudde og mektige fundamentalister som behandler kvinner som statens eiendom. En del kvinner blir derfor seksuelle slaver hvor mannen i familien voldtar tjenerinnene med konas aksept for at de skal få et barn inn i familien.

Offred, glimrende spilt av Elisabeth Moss, kjent fra West Wing og Mad Men, er en av disse tjenerinnene, som prøver å overleve mens hun manøvrer seg mellom ledere og andre tjenestefolk, hele tiden med et mål om å overleve og finne datteren som ble tatt fra henne.

Sesong 3 har en litt tregere framdrift enn de to første. Samtidig tar de seg tid til å et interresant tilbakeblikk på hvordan individer i serien ble slik de ble, før det totalitære regimet overtok. Forstanderinnen Lydia, glitrende spilt av Ann Dowd, er bl.a. en skikkelse som sesong 3 fokuserer på. 

The Good Fight / The Good Wife – storpolitikk og og kjærlighet

NÆRT: Christine Baranski spiller Diane Lockhart. Her i nært samspill med Gary Cole som har rollen som ektemannen hennes.

© HBO

Sesong 3 (HBO) ble avsluttet før sommeren og hvis du har interesse for amerikansk jus og rettstvister, politikk, maktkamp og relasjoner mellom fargerike personligheter, anbefales dette som god sommerunderholdning.

Du kan velge å se den isolert, men det kan også være en idé å starte med The Good Wife (Viaplay) som er forløperen til The Good Fight. 

Her spiller Julianne Margulies, kjent som kjæresten til George Cloney i Akutten, en advokat som blir tvunget tilbake til en yrkeskarriere da mannen hennes, statsadvokat, blir fengslet i en sex- og korrupsjonsskandale. Statsadvokaten Peter Florrick spilles forøvrig av Chris Noth, kjent som Mr Big i Sex og Singelliv. 

9 sesonger ble produsert av denne serien, før en del av persongalleriet ble med over i den nye serien, The Good Fight. Bl.a. er Christine Baranski, som vi husker fra Mamma Mia-filmene, sentral i begge seriene. Serien, og spesielt sesong 3, går svært langt i kritikk omkring temaer som Me Too, Donald Trump og det amerikanske rettsvesenet. 

Serien tar i bruk noen litt merkelige reklamesnutter, som det er delte meninger om, men vi har latt oss fascinere. Det ryktes at CBS som bestiller av serien, sensurerte én av disse plakatene, som handlet om China. Storpolitikken finner åpenbart sine veier inn i det meste. 

The Crown  – mens vi venter på høsten

SESONG 1 OG 2: Unn deg gjerne et gjensyn, eller gjør deg kjent med, sesong 1 og 2 av The Crown, mens vi venter på høstens sesong 3. Claire Foy og Matt Smith storspiller i den populære TV-serien fra Netflix.

Netflix har ikke satt eksakt dato for premieren på The Crown sesong 3, men basert på erfaringene fra tidligere sesonger, tør vi gjette på slutten av november eller begynnelsen av desember. Kanskje på tide å varme opp med å se sesong 1 og 2 igjen? 

Sesong 3 åpner det med et nytt persongalleri i de fremste rollene: Olivia Colman, kjent fra The Favourite som hun vant en Oscar for, og Broadchurch, Englands mest populære krimserie, overtar rollen som Dronning Elizabeth II fra Claire Foy. Matt Smith overlater rollen som Prins Phllip til den 8 år eldre Tobias Menzies, som vi kjenner fra bl.a. seriene Rome og Games of Thrones. 

Netflix-produsentene holder kortene tett, men det er relativt sikkert bekreftet at sesongen vil handle om årene 1964-76. 

Dronningen utvikler et godt forhold til statsministeren over en lengre del av denne perioden, Harold Wilson, Prince Philip er svært engasjert i Apollo 11s månelanding og den heroisme astronautene viste og Prince Charles studerer på Cambridge og møter for første gang hun som skal bli hans andre kone, Camilla Parker-Bowles.

NY ELISABETH: Olivia Colman, som tidligere i år fikk Oscar for sin rolle i The Favourite, fører oss videre i livet til Englands dronning. 

© Netflix

Olivia Colman skal som allerede nevnt, spille sin andre dronningrolle på kort tid. Hun fikk altså Oscar for den første, Dronning Anne, men har sagt at det å spille Dronning Elizabeth er en helt annen utfordring, da alle vet hvordan dronningen er, hvordan hun snakker og hvordan hun fører seg. Vi har en god følelse på at Colman igjen vil levere troverdighet og karakter også i denne rollen. 

Crashing – keitete stand-up

SKAPEREN OG HOVEDROLLEINNEHAVEREN: Pete Holmes er med andre ord sentral i Crashing.

© HBO

Trenger du noe å le av i sommer, anbefaler vi serien Crashing. Den er delvis selvbiografisk basert på Pete Holmes, skaper og hovedrolle, sitt eget forsøk på slå gjennom som stand-up komiker i det beinharde og konkurransedrevne miljøet i New York.

Pete spiller en keitete figur, uten den åpenbare selvtilliten man skulle tro komikere er utstyrt med, men på et litt merkelig og sjarmerende vis, klarer han å få til en ganske imponerende framgang i karrieren. 

Serien har en spesiell underholdningsverdi da den er full av gjester som spiller seg selv, bl.a. figurer som Ray Romano (Kongen av Queens, Alle Elsker Raymond, Vinyl) og Seth Meyer (Saturday Night Live). 

Mye av le av, men også mye «pute-TV» da det er en del scener hvor komikerne virkelig IKKE er morsomme, og noen av disse scenene er så pinefulle og godt produsert at du vil kjenne rødmen stige. Tre sesonger ligger ute på HBO. Flere sesonger blir det ikke, men det ryktes om en filmversjon. 

3 nye serier du bør holde øye med:

Gösta – den første HBO-finansierte serien på svensk, hvor den svenske regisøren Lukas Moodysson (Fucking Åmål, Tilsamans) boltrer seg i svensk samfunnsparodi. 

The Last Czars (Netflix), - et påkostet kostymedrama om Romanov-familiens fall fra makten i Russland

Years and Years, et samproduksjon mellom BBC og HBO med bl.a. Emma Thompson i en av hovedrollene. Plottet er å følge samfunnsutviklingen 15 år fram i tid med alvorlige og dype endringer i samfunn, politikk og natur. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...