
NYHETSANKER: Jennifer har rollen som nyhetsankeret Alex Levy på den fiktive TV-stasjonen TMS.
© Foto: Apple TV+The Morning Show
Apple TV+ ble lansert 1. november og er Apple-konsernets satsing på strømmetjenester i konkurranse med blant annet Netflix og HBO. Og som konkurrentene betyr dette også produksjon av egne TV-serier på et høyt kvalitetsnivå. Serien som har fått mest oppmerksomhet ved lanseringen er The Morning Show, med Jennifer Aniston i ledende rolle, godt supplert av Reese Witherspoon.
Handlingen foregår i den fiktive TV-stasjonen TMS som produserer den mest populære morgen-sendingen. Aniston spiller en kjent ankerkvinne i par med Steve Carell (kjent fra The Office) som får sparken på grunn av anklager om seksuell trakassering og overgrep. Vi er med andre ord i en verden hvor virkelighetens Metoo-historier får sin plass i en underholdningsserie. Det er i seg selv et krevende tema hvor man skal balansere forholdet mellom fremstillingen av overgriperen og ofrene. Men første sesong, med sine 10 episoder imponerer i forhold til dette.
Konfliktfylt og underholdende
Reese Witherspoons rolle ender opp med å erstatte Carell i stolen ved siden av Jennifer Aniston. Samspillet mellom to så sterke og begavede skuespillere er virkelig godt og underholdende, det simpelthen gnistrer mellom dem, ettersom rollene i serien utvikles mot alvorlige konflikter og menneskelige dramaer.
Både Jennifer og Reese har også sentrale roller som medvirkende produsenter i serien. Hvor mye påvirkning de har på manus skal vi ikke spekulere i, men det er en tydelig trend at sterke, attraktive kvinnelige skuespillere tar grep for å kreve påvirkning i egne roller. Reese Witherspoon har jo en tilsvarende rolle i serien Big Little Lies, hvor hun både spiller en hovedrolle, samtidig som hun er med som aktiv produsent.

IMPONERER: Russel Crowe imponerer stort i rollen som den maktsyke og overvektige Roger Ailes i TV-serien The Loudest Voice.
© Foto: HBOThe Loudest Voice
TV-serie på HBO om Fox News-grunnleggeren Roger Ailes.
Vi mistenker at denne kvalitetserien kan ha passert under ferierende nordmenns tv-radar, da den ble sendt i sommer, men alle de syv episodene er fortsatt tilgjengelig på HBO.
Det hjelper hvis du har interesse for amerikansk politikk og medienes påvirkning på verden og motsatt, for dette handler mye om hvordan FOX News ble til den største, kabel-tvnyhetskanalen i USA. Om hvordan mannen bak, Roger Ailes, nærmest fikk frie tøyler av eieren Robert Murdoch, til å bruke makt, løgner og forbindelser for å vinne kampen mot de liberale kreftene i USA. Nesten besatt av at Obama var ikke-amerikaner og muslim, som én av mange konspirasjonsteorier han praktiserte sin makt på.
Men på det menneskelige plan gir serien også en god framstilling av hvordan kvinner blir behandlet i sterke mannsdominerte miljøer, og da selvfølgelig med seksuelt press og faktiske overgrep.
Russell Crowe (54) har rollen som Roger Ailes. På slutten av serien er han kraftig overvektig, dårlig til bens, 76 år gammel, i ferd med å miste grepet og makten, grunnet beskyldninger om seksuell trakassering og overgrep fra flere og flere kvinner. Han gjør rollen i den mest troverdige tjukkasdressen man kan tenke seg.
Kvinnerollene imponerer mest
Men kvinnerollene i filmen imponerer likevel mest. Britisk-amerikanske Sienna Miller (37) spiller Roger Ailes sin trofaste og lojale kone, Beth Tilson, og er nærmest ugjenkjennelig fra tidligere filmer. Mye kan krediteres god sminke, inkludert kinn-proteser, men dette er skuespillerkunst på høyt nivå.
Naomi Watts i rollen som Gretchen Karlson framstilles også med troverdighet og innlevelse. Karlson er den som starter flommen av beskyldninger om seksuelle overgrep. Hun kompenseres selvfølgelig, slik de ofte gjør det i USA, med millioner av dollar, men karrieren og muligheten for å utøve journalistikk, er over. I det virkelige liv har Gretchen Karlson nylig stått fram i amerikanske medier og stilt krav om Fox fritar henne fra taushetserklæringen hun i desperasjon signerte på. Det gjenstår se om Fox vil imøtekomme dette kravet.
Roger Ailes skapte på mange måter Donald Trump og hans måte å presentere sin politikk på. TV-serien blir derfor et manifest på ikke bare én, men to kvinnehatende menn, hvor makten er viktigere enn sannheten og hvor respekten for kvinner, og andre menn som taler imot, er fraværende.
Roger Ailes døde i 2017 ett år etter han måtte gå av som toppsjef med en sluttpakke på ca 360 millioner kr. Resten av verden lever fortsatt med den presidenten han skapte.

STJERNE: Charlize Theron setter sitt preg på filmen Bombshell som kommer på kino i januar.
© Foto: Getty ImagesBombshell – på kino i januar
Mer Metoo-dramatikk
Stjerneskuespillerne Charlize Theron og Nicole Kidman fronter denne kommende filmen om de samme hendelsene som TV-serien The Loudest Voice er basert på, om overgrepene som grunnleggeren av Fox News, Roger Ailes, gjorde ovenfor profilerte, kvinnelige programledere i FOX-redaksjonen. John Lithgow, som vi husker fra den fantastiske tolkningen av Winston Churchill i The Crown, gjør her nok en karakterrolle som Roger Ailes.
Filmen kommer på kino i Norge i januar, men ble lansert i USA i desember. Mottagelsen har stort sett vært positiv, spesielt til skuespillernes prestasjoner. Noen kritikere har vært opptatt av at filmen ikke er nøyaktig nok i forhold til de virkelige hendelsene, noe som vel mer er regelen enn unntaket når det gjelder underholdningsfilmer fra det virkelige liv.
Lithgow er forøvrig svært allsidig og talentfull, som skuespiller, tegner, forfatter og musiker. Nylig ga han ut en liten humoristisk diktbok med egne illustrasjoner. Med tittelen «Dumpty» er det ikke vanskelig å gjette hvem karakteren i boka er basert på. Vi tror neppe at President Trump hadde denne boken øverst på ønskelisten til jul.

TIL RETTEN: Harvey Weinstein mener han er uskyldig, og er besatt av tanken på å vende tilbake til Hollywood.
© Foto: Getty ImagesMetoo-symbol nr. 1 i retten
Og mens det lages filmer og tv-serier om Metoo, rapporterer CNN i en lengre artikkel om livet til den falne og tidligere mektigste Hollywood-mogulen, Harvey Weinstein. De beskriver en nærmest apatisk, blek, ille-kledd mann som med følge går korte turer på Manhattan i New York, men ellers gjemmer seg i sin leilighet omgitt av en liten, indre kjerne.
Weinstein er visstnok besatt av å google seg selv og sine anklagere. Han mener seg uskyldig anklaget og at Hollywood skylder han en unnskyldning. Han mener at kvinnene som har anklaget han for overgrep og voldtekter har lett etter sin mulighet for de ofte omtalte «15 minutes of famousnes». Han forventer å bli frikjent og har da konkrete planer om å vende tilbake til Hollywood som før samt etablere et filmselskap i Europa. D
Rettssaken starter 6. januar.