Nicole Kidman skuespiller på rød løper

HOLLYWOOD-STJERNE MED KOMPLEKS: – Du kan forandre ansiktet ditt på film. Du kan forandre på fasongen din. Men du kan ikke endre på høyden, sier Nicole Kidman om høyden som hun alltid har hatt kompleks for.

© Getty Images

Nicole Kidman: – Jeg ble kalt for storken!

Trass suksess og berømmelse, er det én ting Nicole Kidman alltid har slitt med. Hollywood-stjernen er 180 cm høy på strømpelesten og det har bydd på utfordringer både som skuespiller og i privatlivet.

26. november 2020 av Aud Berggren og Cecilie Espensen

Nicole Kidman har slitt med høyden helt siden hun var liten. Det var ikke bare moro å være 180 cm høy som barn: 

– På skolefester ville ingen danse med meg fordi jeg var en fot høyere enn alle guttene. Jeg ble kalt for storken, forteller Hollywood-stjernen til Taras reporter Aud Berggren som har møtt Hollywood-stjernen i forbindelse med HBO-serien «The Undoing».

– Jeg har hatt et komplisert forhold til høyden min. Da jeg var ung, forelsket jeg meg alltid i gutter som var kortere. 

Mye tyder på at hun i voksen alder har prøvd å skjule høyden. Tom Cruise, som Nicole var gift med fra 1990 til 2001, var også lavere enn henne. Etter skilsmissen bemerket hun at nå kunne hun iføre seg hæler igjen.

Tom Cruise Nicole Kidman på rød løper

PRØVDE Å SKJULE HØYDEN: I løpet av de 11 årene Nicole Kidman var gift med Tom Cruise, som er 10 cm lavere enn henne, prøvde hun å skjule høyden.

© Getty Images

Du har sikkert fått med deg HBO-serien «Big Little Lies» hvor Nicole spiller sammen med bla. Reece Witherspoon, Zöe Kravitz, Laura Dern og Stellan Skarsgård sønn, Alexander Skarsgård – sistnevnte er riktignok høyere enn Nicole, men også her var høyden hennes et problem:

– I «Big Little Lies» var det viktig for meg å virke mindre, slik at at Alexander Skarsgård skulle se større ut, avslører Nicole.

– Det har gått seg til senere, forteller Nicole om kompleksene for høyden og avslutter: – Du er nødt til å eie høyden din, så rett deg i ryggen og ta på høye hæler!

Nicole er i dag lykkelig gift med den australske countrysangeren Keith Urban, som også er lavere enn henne, men det bryr hun seg ikke om. Nå stiller hun alltid med stiletter på den røde løperen!

Nicole Kidman Keith Urban på rød løper CMA Awards

PÅ HØYE HÆLER: Skuespiller Nicole Kidman er nå komfortable med høyden sin og stiller alltid opp på rød løper med høye hæler. Her er hun sammen med ektemannen Keith Urban på Country Music Association Awards.

© Getty Images

187 cm høy og elsker høyden sin!

Norske Anne Marie Guldahl Jernquist (37) var 183 cm høy allerede som 12-åring, men til tross for mobbing på grunn av høyden på barne- og ungdomsskolen, omfavner hun sin langt over gjennomsnittlige høyde:

– Nå er jeg 186 cm (187 cm på en god dag) og jeg elsker høyden min, kunne gjerne vært enda høyere og derfor har jeg gått i høye hæler siden jeg var 15 år. Jeg har flere sko med hæl, enn flate, forteller Anne Marie som har en mor på 179 cm som har vært til stor inspirasjon:

– Mamma gikk alltid med høye hæler når hun pyntet seg og hun lærte meg raskt at høyden er et privilegium og den bærer vi med stolthet.

– Så når noen kommenterer høyden min, svarer jeg alltid: Er jeg ikke heldig? Da svarer de alltid ja, sier Anne Marie. 

Anne Marie Guldahl Jernquist Høye Damer i Høye Hæler bok

BOKAKTUELL: Anne Marie Guldahl Jernquist har skrevet bok om det å være over gjennomsnittlig høy som kvinne. «Høye Damer i Høye Hæler» handler lite om sko og desto mer om blant annet annerledeshet og identitet. 

Høyden har både fordeler og ulemper

– Det er flest fordeler med å være høy, man blir husket på et jobbintervju, svært mange har sagt at de ønsker seg de lange bena mine, man når opp til steder og det fører ofte med seg en naturlig myndighet som gjør at jeg lettere blir tatt på alvor, sier hun.

Anne Marie forteller videre at hun ikke har så mange utfordringer, men noen er det:

– I hovedsak er samfunnet dårlig tilpasset oss som er høye. Dette gjelder blant annet klær, sko og offentlig transport. Det er en skam at det ikke finnes en eneste klesbutikk i Norge tilpasset høye jenter og kvinner. Jeg må dessverre alltid kjøpe bukser på nett eller i spesialbutikker i utlandet. Jeg har ikke tall på hvor mange kvinner på 175–179 cm som tar kontakt og tar opp samme utfordring, så markedet er der.

Også menn kan være utfordrende:

– Jeg har hatt kjæreste på 170 cm så jeg er nok mer opptatt av personlighet og utstråling enn høyden. Ufordringene kommer ofte når jeg treffer på små menn, de kommer i alle størrelser og skal ofte prøve å knekke meg. Lave menn er ikke noe problem. Det er en stor forskjell på å være lav og liten!

Anne Marie Guldahl Jernquist ungdom høye hæler

UREDD 15-ÅRING: Anne Marie, godt over 180 cm på strømpelesten, med 10 cm hæler på. –Jeg tror dette er det første paret jeg kjøpte selv.

Facebook-gruppe ble til bok

I 2012 startet Anne Marie en lukket Facebook-gruppe og klubb for høye jenter og damer med mottoet «The sky is the limit». Den teller i dag 4484 medlemmer fra 13 til 80 år. Høydekravet er minimum 180 cm på strømpelesten.

– Gruppen har hjulpet mange – her er det stor takhøyde og du kan få tips til hvor man kan få lange nok bukser, kjoler eller rett og slett til å akspetere høyden din, forteller Anne Marie. 

Høye damer i høye hæler treff

15 FLOTTE DAMER: Høye damer i høye hæler-klubben treffes 1–3 ganger i året. – Mange har funnet nye vennskap til tross for kun høyden som fellesnevner, forteller grunnlegger Anne Marie som er nr. 3 fra høyre. 

I år ga Anne Marie ut boken «Høye Damer i Høye Hæler» som er hennes historie i tillegg til utdrag fra 15 andre medlemmer i klubben.

– Det er en bok nettopp om å være litt annerledes, altså utenfor gjennomsnittet, identitet og hormonbehandling med mer. Den handler svært lite om sko, som mange tror.

Høye damer i høye hæler har blitt så mye mer enn kun et forum for høye kvinner. Der har mange funnet nye vennskap til tross for kun høyden som fellesnevner, forteller Anne Marie og fortsetter:

– Det vakreste er samholdet og hvordan vi som elsker høyden vår, er der for de som ikke har kommet dit enda. For det er målet. Vi skal eie oss selv, alle sammen. Jeg visste ikke at når jeg hadde det første treffet i 2012 med 11 damer at jeg traff en nerve, at denne smale klubben kunne dekke et behov. Det er flere som kommer til meg og sier: «Nå er jeg glad for å være høy». Og så har vi dem som regner livet før og etter de ble medlem. Jeg kunne ønske det ikke var behov for en slik klubb, men når det først er det, er jeg glad for at den kan være der for så mange, avslutter Anne Marie. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...