GIKK BORT:
GIKK BORT:

Lesere verden over er i sorg etter nyheten om at bestselgerforfatteren Lucinda Riley måtte gi tapt for kreften. 

© Svein Finneide

Lucindas eventyrlige liv

Den nylig avdøde forfatteren Lucinda Rileys liv var som hennes bestselgende bøker – et eventyr!

15. juni 2021 av Lisbeth Skøelv

Fredag kom den triste beskjeden om at den irske suksessforfatteren Lucinda Riley var gått bort, bare 55 år gammel. I fire år kjempet hun mot kreften, samtidig som hun skrev den ene bestselgeren etter den andre i romanserien «De syv søstre».

I fjor var romanen hennes «Solsøsteren» Norges mest solgte bok – uansett sjanger. Tidligere i år ga hun ut «Den savnede søsteren». Hun har solgt imponerende 1,5 millioner bøker her til lands. Så var hun også en sann norgesvenn. Hun var flere ganger på besøk for å lansere bøkene sine, og da møtte hun også Taras lesere i eksklusive events sammen med hennes norske forlag, Cappelen Damm. 

Drømte om Norge

I en av bøkene i «Syv søstre»-serien var sågar handlingen lagt til Norge.  

 – Fordi Lucinda hadde lyst til å dra til Norge, ha-ha. Da jeg bestemte meg for å skrive serien, var Norge et av de første landene jeg plottet inn i handlingen. Jeg hadde drømt om å besøke Norge siden jeg var liten jente, så å få bo i Oslo og Bergen i perioder mens jeg skrev «Stormens søster», var stort for meg, fortalte hun til Tara i 2016.

Lucinda Riley forfatter De syv søstre
MØTTE LESERNE:

Lucinda tok seg god tid til å møte de norske leserne sine. Her er det Wenche Sollien, Ann-Christin Veseth og Linda Nygård som fikk møte den litterære superstjernen under norgesbesøket i 2016. 

© Lisbeth Skøelv

Tårene rant 

Hun var bare fire år da faren kom hjem fra en av sine mange reiser og fortalte om et helt spesielt land han hadde vært i.

– Han var blitt forelsket i et land som het Norge, det vakreste stedet på jord, og han sa at hvis jeg fikk sjansen, så måtte jeg reise til landet med de mange fjordene. Så det var rent egoistiske grunner til at jeg skrev Norge inn i boken. Men da jeg satt på flyet hit for første gang, rant tårene da jeg nærmet meg landet pappa hadde kalt «toppen av verden». Dessverre var pappa gått bort da jeg besøkte Norge første gang, det hadde vært spesielt å få dele dette med ham, sa hun den gangen.

Visste ikke hva hun tjente

– Det morer meg at folk sier at jeg bor i et herskapshus. Ha! Huset skaffet vi oss gjennom familien, og det var et totalrenoveringsprosjekt. De fleste av pengene jeg har tjent, har gått med til å fikse opp huset. Jeg vet ikke engang hva jeg tjener, selv om jeg vet at det er ganske mye. Jeg handler fortsatt på salg, denne kasjmir-jakken jeg har på meg, kjøpte jeg på halv pris i en butikk som lå vegg-i-vegg med legen min. For jeg har aldri tid til å gå i butikker lenger, det meste kjøper jeg på netthandel. Hvordan skal jeg få tid til det? Jeg har jo sju barn, for svarte! Ha-ha, lo hun da Tara spurte henne om alle pengene hun etter hvert tjente på bøkene sine.

Solgte dopapir

Lucindas eget liv ble altfor kort. Men firebarnsmoren, som også har tre bonusbarn, rakk å oppleve mye på den korte tiden. Hun har nemlig ikke alltid vært rik og berømt. En av hennes tidligere jobber var å selge dopapir, hun var så blakk at hun fikk avstengt telefonen, komfyren hennes ble konfiskert, og hun måtte selge brudekjolen for å få råd til sin første pc. 

 – Det stemmer, jeg solgte brudekjolen min for 16 pund. Jeg har i perioder vært veldig blakk, også da jeg giftet meg med min første ektemann, som var en fattig skuespiller. Jeg har aldri vært materialistisk, jeg har aldri gjort noe i livet for penger, heller ikke valg av yrke. Sjansen for at jeg kom til å forbli en fattig, ukjent forfatter var mye større enn at jeg skulle tjene meg rik på skrivingen. 

Lucinda Riley forfatter De syv søstre
FAMILIEKJÆR:

Lucinda hadde fire barn i alderen 18-28 sammen med ektemannen Stephen. I tillegg hadde hun tre bonusbarn.  

© Privat

Sceneskrekk

Det var skuespiller, ikke forfatter hun drømte om å bli som ung.

– Jeg jobbet som skuespiller, men fikk så voldsom sceneskrekk at jeg måtte slutte. Jeg begynte i stedet å skrive bøker, giftet meg med Stephen, og fikk masse babyer. Nå som jeg er blitt en såkalt «kjent forfatter», må jeg stadig stå på scenen. Er ikke det ironisk? Og jeg, som har hatt sceneskrekk i over 15 år, ble faktisk kurert for noen år siden under en opptreden i Den norske operaen da jeg bare bestemte meg for å nyte sceneopptredenen i stedet for å frykte den. Er det rart jeg elsker Norge? sa hun da hun gjestet Norge i 2016.

Lucinda Riley forfatter De syv søstre Lisbeth Skøelv
INTERVJUET LUCINDA:

Lisbeth Skøelv intervjuet Lucinda flere ganger. – Hun var humoristisk, varm og åpenhjertig, og ga mye av seg selv, sier Tara-journalisten. 

© Svein Finneide

Kontaktannonse

Hennes nåværende ektemann Stephen, som også var manageren hennes, møtte hun på litt utadisjonelt vis gjennom en kontaktannonse.

– Moren min var bekymret for meg som var nyskilt og med to små barn, så hun utfordret meg til å kontakte en av mennene i kontaktannonsene i søndagsavisen. Litt på fleip aksepterte jeg utfordringen, og valgte meg ut én mann som jeg avtalte å snakke med på telefonen. Han het Stephen, og vi snakket sammen fra klokken 23 på kvelden til kl. 6 om morgenen. Jeg forelsket meg i ham under den samtalen – uten å ha sett ham. Seks måneder senere giftet vi oss, avslørte hun overfor Tara. 

Lucinda Riley forfatter De syv søstre
LANGT EKTESKAP:

Lucinda Riley og ektemannen Stephen møttes gjennom en kontaktannonse og var gift i 21 år.

© Lucindas Instagram

Skremt av berømmelse

– Jeg er ingen kjendis, jeg er en forfatter som bor langt utpå landet i England, langt fra rød løper-fester. Jeg får gå i fred, det er ingen som kjenner meg igjen. Det er bøkene mine og navnet som er kjent, ikke ansiktet mitt. Og det passer meg i grunnen fint. Berømmelse skremmer meg faktisk. Da jeg var ung skuespiller, opplevde jeg å være i rampelyset, og jeg har en rekke nære venner som er berømte innen sitt felt eller gift med noen som er det, så jeg har sett på nært hold hvordan berømmelse kan påvirke folk. 

– Jeg skjønner ikke hvorfor noen streber etter berømmelse bare for berømmelsens skyld, slik som dagens reality-tv-stjerner ser ut til å gjøre. Jeg verdsetter og beskytter privatlivet og familien min – det er de som holder meg fra å bli gal, slo hun fast.


– Trist nyhet

Taras sjefredaktør, Torunn Pettersen, har selv møtt Lucinda Riley, og synes det var trist å høre at forfatteren var gått bort.

– Hun gjorde et uslettelig inntrykk på oss alle, både vi som møtte henne i virkeligheten og leserne gjennom bøkene hennes. Den formidable suksessen hun har hatt, er få forunt å få  oppleve. Og det var fint at hun fikk føle kjærligheten fra leserne så sterkt mens hun ennå var i live, sier Torunn Pettersen.

Lucinda Riley forfatter De syv søstre Torunn Pettersen
STJERNEMØTE:

Taras sjefredaktør, Torunn Pettersen, sammen med Lucinda Riley i 2016. 

– Å finne seg selv

Den enorme suksessen til romanserien sin hadde forfatteren selv en forklaring på.

– Reisen som søstrene legger ut på, handler i utgangspunktet om å prøve å finne seg selv og sin plass i verden. Temaene familie, kjærlighet og arv er alle universelle, så selv om søstrene er fra forskjellige land og kulturer, er leserne mine i stand til å føle med dem og finne inspirasjon i hvordan de emosjonelt takler vanskelige omstendigheter, sa hun til Tara da vi intervjuet henne i fjor.

Lucinda Riley forfatter De syv søstre
BESTSELGERFORFATTER:

– Jeg er helt overveldet og satt ut av at jeg har så mange lesere i Norge, sa Lucinda da det ble kjent at hun hadde solgt halvannen millioner bøker her til lands. 

© Svein Finneide

Livet etter døden

Lucinda Riley uttalte til Tara i fjor at hun tror på engler og ånder.

– Jeg er egentlig ikke en religiøs person, men jeg tror at det er noe i universet som er større enn oss mennesker. Det ville være veldig arrogant av oss å tenke at vi vet svarene på alt, eller at alt kan forklares med fakta og vitenskap. Så jeg er åpen for ideen om at en persons ånd eller sjel eller essens fortsetter etter døden, på en måte som vi ennå ikke helt forstår.

Lucinda Riley forfatter De syv søstre
BOKAKTUELL:

Tidligere i år kom Lucinda Rileys sjuende bok i serien «De syv søstre» ut. Det vil vise seg om «Den savnede søsteren» selger like mye som fjorårets «Solsøsteren», som ble den mestselgende boken her til lands. 

© Cappelen Damm

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...