© Nora WA Ristvedt

Katrine Wessel-Aas: lever ut mormorens drøm

Mormoren til Katrine Wessel-Aas drømte om å skrive bok. I stedet ble det barnebarnet som fikk suksess som forfatter, med 100 000 solgte eksemplarer av de fem første bøkene om overklassefamilien Winther.

19. juli 2020 av Lisbeth Skøelv

Katrine Wessel-Aas

Alder: 49 år. 
Bor: I Bærum.
Familie: Gift med Morten, har døtrene Nora (19) og Karoline (17), mopsen Sophie og whippeten Elsa. 
Yrke: Forfatter.
Sosiale medier: Katrine Wessel-Aas – Forfatter (Facebook) og k_wesselaas_ristvedt (Instagram).
Aktuell: Ga i februar ut bok 5 i serien om familien Winther, «Når alt kommer for en dag» og er i begynnelsen av august klar med 6. bok, «Sommeren på Oaktree Manor».

Katrine Wessel-Aas er kvinnen bak den historiske suksesserien om familien Winther fra Trondheim. Forfatteren, som i dag bor i Bærum, vokste selv opp i Trondheim – en by med mye historie.

– Jeg liker å si at bøkene om familien Winther er min kjærlighetserklæring til byen jeg vokste opp i. Deler av historien er også lagt til England, som også står meg nær. Vi bodde der i noen år da barna var yngre, forteller hun.

Etter å ha gitt ut hele 18 bøker i romanserien«Kristiania», ga 49-åringen ut første bok om overklassefamilien Winther fra Trondheim i 2018. Det ble en umiddelbar salgssuksess. Hittil har de fem bøkene der handlingen er lagt til 1800-tallet, solgt over 100 000 eksemplarer, og rettighetene er solgt til Danmark. I løpet av korona-krisen har forlaget Pitch måttet trykke opp flere av bøkene.

– Jeg tror de har fylt et behov – et viktig pusterom, en virkelighetsflukt fra alt det vanskelige, sier Katrine, som gir ut sjette bok i serien, «Sommeren på Oaktree Manor», i begynnelsen av august.

Katrine har alltid vært interessert i historie, og hun vokste opp i en villa fra begynnelsen av 1900-tallet i trønderhovedstaden. 

– Men det var nok ikke før jeg begynte å jobbe som redaktør for andres romanserier, og etter hvert også begynte å leke med tanken om å skrive en serie selv, at interessen virkelig skjøt fart. Som så mange andre elsker jeg kostymedrama på film og på tv. Det finnes ikke noe bedre enn å drømme seg tilbake til svunne tider, mener hun.

Katrines mormor var også en viktig inspirator for unge Katrine og det fremtidige karrierevalget.

– Mommo, som vi kalte henne, var absolutt en inspirasjonskilde. Jeg kommer fra en slekt med mange skrivende på morssiden, både oldefar og morfar var pressemenn og forfattere. Mommo var også journalist som ung, og hun hadde alltid mange historier å fortelle, ikke minst fra krigen. Dessuten bodde hun i en herskapelig leilighet på Frogner i Oslo, med knirk i trappen og spøkelser på loftet, og med både tjenerinngang og pikeværelse og gamle frøken Hanssen i første etasje. Det blir historier av slikt! Mommo bodde i Oslo, jeg i Trondheim. Vi pleide å skrive brev til hverandre – på skrivemaskin. Mommo sa ofte at hun hadde en drøm om å skrive en bok en dag. Dessverre ble det med drømmen, og jeg har ofte tenkt at jeg burde ha skrevet ned alle historiene hun fortalte, før det var for sent. Jeg liker å tenke at hennes drøm ble min drøm også, og at jeg levde den ut for oss begge. Det er synd at hun aldri fikk lese noe av det jeg har skrevet. Hun døde i 2001, da jeg gikk gravid med min førstefødte, sier Katrine.

I mange år jobbet Katrine Wessel-Aas som frilansjournalist. Overgangen til forfattertilværelsen ble ganske stor.

– Den største overgangen er muligens alene-tilværelsen. Det kan være ensomt å være forfatter, og det er derfor avgjørende å kunne trives i eget selskap. Skjønt eget selskap… jeg har jo et helt univers av spennende, morsomme og til dels uregjerlige mennesker rundt meg hele tiden – dog inne i mitt eget i hode…

SERIE: Sjette bok om familien Winther utgis i begynnelsen av august. Pitch, 369 kr.

© Pitch

Katrines fortellerglede kan vokse seg stor ut av en liten inspirasjon.

– Det kan være alt fra en detalj i en historiebok, en hendelse i eget eller andres liv, et maleri, eller gjerne et fotografi. Det siste er viktig. Gamle fotografier kan fortelle så mye! Fra hvordan folk gikk kledd, til frisyrer, interiør og gatebilder. Jeg kan studere et fotografi lenge, og likevel oppdager jeg stadig noe nytt. Det er mye inspirasjon å hente bare ved å studere et ansikt, et blikk, et smil … Det er her fantasien kommer inn! 

49-åringen mener at hun er blitt modigere og tøffere av å måtte stikke hodet frem.

– Jeg har aldri hatt spesielt stor eller god selvtillit, men jeg har vært heldig som har hatt folk rundt meg som har hatt troen på meg – og heiet meg frem. Nå tør jeg mer. Det er en av fordelene med å bli eldre, mener hun.

Forfatteren har brukt seks–sju år på å skrive de totalt 24 bøkene om Kristiania og familien Winther. Rundt 2 bøker utgis i året om den populære overklassefamilien.

– Det hadde selvfølgelig ikke gått uten en stor skrive- og fortellerglede – og dyktige folk i ryggen! Som frilansjournalist er jeg vant til korte frister, og har måttet være effektiv, men også grundig. Dessuten elsker jeg å drive research. Fortellerglede er en ting, men å skrive så mange bøker krever en stor porsjon selvdisiplin også. Å skrive er min jobb – som en hvilken som helst annen jobb, selv om jeg flere ganger har fått spørsmålet: «Jobber du nå? Eller bare skriver du …?» Jeg setter alarmen på 06.45, slipper ut hundene, lager kaffe og to ristede skiver med bringebærsyltetøy, og så er jeg i gang. Jeg skriver best frem til 12. Da trenger jeg en pause, og den består som oftest i å gå tur med hundene. Det gir meg påfyll og energi til dagens andre skriveøkt. Er du forfatter, har du sjelden fri. Jeg skriver så å si hver eneste dag, og grunnen til det skyldes ikke utelukkende tidspress – men at skrivingen er en slags hobby også. Noen strikker – jeg skriver, sier suksessforfatteren, og legger til:

– Det ironiske er at jeg ofte skriver best i ferier – når alle andre slapper av rundt meg!

Katrine Wessel-Aas kan røpe at det kommer en liten bonusbok fra henne i oktober – en julespesial om familien Winther. Hun er klar over at feelgood-sjangeren hun tilhører, blir ansett som en lettvekter i litterære kretser. Det bryr hun seg lite om. 

– Mitt ønske og formål er å underholde leseren. Jeg bedriver en sjanger som kalles feelgood, og i det ligger det at du som leser forhåpentlig vil sitte igjen med en god følelse etter at du har lest boken. Til og med bedre enn den du hadde før du begynte. Dette er ikke bøker som må analyseres eller som endrer verden på noen som helst måte. Om bøkene gir den som leser et etterlengtet pusterom i hverdagen, har i hvert fall jeg nådd målet mitt!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...