Netflix serie «Grace and Frankie» Jane Fonda og Lily Tomlin
© Netflix

Jane Fonda & Lily Tomlin: – Ja, vi nyter livet – og alderen!

På Netflix er de «Grace and Frankie», i virkeligheten er de Jane Fonda og Lily Tomlin – og har veldig mange likhetstrekk med duoen de spiller. Hollywoodreporteren møtte stjernene face to face for Tara. Les videre for kvinnenes morsomme utsagn, innstilling til alderdom og vennskap.

5. september 2020 av Aud Berggren


Jane Fonda (82) vil ikke tilbake til den gang hun var i 40-årene. Hun er vel den eldste som fremdeles har en supertravel karriere, både med serien «Grace and Frankie» og filmer som fjorårets «Book Club». Både personlig og politisk er hun et ikon, og hun er kjent for å snakke uten å pakke budskapet inn i bomull. 82-åringen har to hofter i titan, et kunstig kne og en kunstig tommel.

– Rett etter at jeg fikk nytt kne, fikk jeg også ny kjæreste, så jeg var nødt til å trene, for man må jo være i stand til å knele, ler hun så jeg nesten rødmer over hennes åpenhet om geriatrisk sex. Hun skulle også bytte ut det andre kneet, men det er slutt med kjæresten.

– Det er over et år siden, og jeg tror jeg er ferdig med kjærester. Jeg er jo 82, sier hun forklarende.

Er 70 det nye 50 – eller 40, kanskje?

– Det liker jeg faktisk ikke, at 70 er det nye 40. Jeg ville ikke vært 40 igjen for noen pris! Hva er fint med 40? Du er sannsynligvis i fasen rett før overgangsalderen, og bare det er ganske miserabelt. Men nå lever vi mye lenger siden vi vet så mye mer om trening og helse. 

Netflix serie «Grace and Frankie» Jane Fonda og Lily Tomlin
© Wenn

«Kravene i denne businessen er store, og jeg lurer på hvor lenge jeg klarer å holde koken»

- Lily Tomlin

Lily Tomlin (80) som spiller Frankie mot Jane Fondas Grace i serien, har et annet syn på alder. 

– Jeg synes det er vanskelig når du stadig oppdager ting som skjer med kroppen din. Kravene i denne businessen er store, og jeg lurer på hvor lenge jeg klarer å holde koken! På den annen side føler jeg meg som Frankie, sunn og dynamisk. Det virker ikke som Frankie eldes i det hele tatt, så jeg kan heldigvis identifisere meg med henne. Men jeg synes kanskje det er lettere å ignorere hele aldringsprosessen og ta det som det kommer. 

– Jeg er helt det motsatte! Jeg vil vite alt, protesterer Jane som har skrevet to bøker om det å bli eldre. 

– Jeg har studert og gjort research og virkelig gått i dybden. Å bli eldre og dø er det som gir livet mening. Lys har ingen mening uten mørke. Jeg mener at vi må forberede oss på slutten av livet, hvordan vi ønsker at den delen blir. Hvis jeg er heldig har jeg et par tiår igjen, så jeg vil fortsette å stå rett, for holdning er veldig viktig både fysisk og psykisk, selv om det høres dumt ut, sier Jane Fonda som er rak i ryggen som et spett. 

Test deg selv: Matcher din styrke din alder? 

Netflix serie «Grace and Frankie» Jane Fonda og Lily Tomlin

I KJENT STIL: I seks sesonger har vi fulgt den aldri kjedelige hverdagen til Grace og Frankie. Ikke bare er de morsomme, de har også blitt kjent for å få utfordringer og tabuer for eldre frem i lyset. 

© Netflix

«Hvis jeg ser bra ut er det fordi jeg har har et optimistisk syn på livet og mye energi» 

- Jane Fonda

Hun tror innstillingen til alderdommen er like viktig. 

– Folk snakker om at jeg har tatt plastisk kirurgi, og jeg vil ikke benekte det. Men hvis jeg ser bra ut er det fordi jeg har et optimistisk syn på livet og mye energi. Det er viktig å fortsatt være nysgjerrig, interessert og engasjert. Lære nye ting. Ha venner, gjerne yngre enn deg selv. Jeg er fascinert av Lily. Hun vokste opp i arbeiderklassen i Detroit, og hun har fremdeles venner fra barneskolen der. Lily stiller ikke i noen eliteklasse. Venner som besøker henne på settet, er vanlige mennesker. 


Netflix serie «Grace and Frankie» Jane Fonda og Lily Tomlin
© Wenn

"Venner er bare mennesker du har i livet ditt, så enkelt er det." 

- Lily Tomlin

Netflix serie «Grace and Frankie» Jane Fonda og Lily Tomlin

PÅ BARRIKADENE: Lily Tomlin og Jane Fonda går ikke av veien for å si sin mening. Her sammen med 750 000 andre i «Women’s March» i 2017, blant dem Miley Cyrus. 

© Wenn

– Hun er så lojal og ikke snobbete i det hele tatt. Hun trenger ikke å henge med berømte rikfolk. Det er uvanlig her, utfyller Jane. 

– Jane er veldig uskyldig på mange måter. Som en 8-åring i ballettklassen. På den annen side prøver hun å gjøre alt bedre, enten det er for en god sak eller for noen hun kjenner. Hun gir råd helt uoppfordret og kan være altfor direkte, så det er faktisk pinlig noen ganger, røper Lily om Janes pågåenhet, men Jane bare ler. 

– Ja, jeg vet det, innrømmer Jane på sin side og åpner latterdøren. 

Vil du også få deg en god latter er det bare å nyte den sjette sesongen av «Grace and Frankie» på Netflix. Har du ikke sett denne serien, så oppforder vi deg til å gi den en sjanse. Fornøyelig handling og godt samspill! Har du allerede ledd deg gjennom sesong 6, så kan du trøste deg med at det kommer en sesong 7 – den siste om disse to herlige damene – med hele 16 episoder i januar 2021.

Les også: Hvordan få venner som voksen

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...