Jentetur Janne Formoe Line Verndal Ida Ursin-Holm Katarina Launing

IKKE BARE ZEN: Det er ikke en jentetur uten forviklinger Jeanett (Ida Ursin-Holm), Sigrid (Line Verndal) og Linda (Janne Formoe) drar på i komedien «Jentetur».

© Nordisk Film Distribusjon AS/74 Entertainment AS

Kinoaktuelle «Jentetur» – en komedie av og for voksne kvinner!

– Jeg leste filmmanuset og tenkte umiddelbart, dette er jo min historie!, forteller Katarina Launing som har regissert den elleville komedien «Jentetur».

13. oktober 2022 av Cecilie Espensen

Filmens tema, en ufrivillig skillsmisse og tumultene i kjølvannet av den, er noe regissør Katarina Launing selv har vært igjennom og hennes egen erfaring har selvfølgelig kommet til nytte når hun skulle regissere komedien «Jentetur» med Janne Formoe, Line Verndal og Ida Ursine-Holm i hovedrollene.

I «Jentetur» blir Linda (Janne Formoe) dumpet av mannen til fordel for en 15 år yngre blogger.

– Det var omtrent det samme som skjedde meg. Uten forvarsel dumpet min daværende samboer meg. Kvelden før han skulle på jobbreise sa at han skulle flytte ut når han kom tilbake. Som grunn oppgav han først at han ville finne seg selv. Men det viste seg ikke lenge etter at det var en 10 år yngre kvinne inne i bildet, forteller Katarina og fortsetter:

Katarina Launing

REGI: Katarina Launing har regissert komedien «Jentetur». Dette er hennes femte spillefilm på kino.

– Det er mange av oss som er 40+ som har vært gjennom et samlivsbrudd på et eller annet tidspunkt i livet og som fort vil kjenne seg igjen i tematikken i filmen. Og som man sier om komedie: «Tragedie pluss tid er lik komedie». Når det er ferskt er man i full reaksjon. Etter hvert skjønner man at det er flere årsaker til at det gikk til helvete. Man tar inn ting man selv bidro med. Og ikke minst går man videre.

AV OG FOR VOKSNE DAMER

«Jentetur» er en chick flick for voksne damer hvor jeg har ønsket å ta pulsen på oss jenter og hvordan vi reagerer på ulike utfordringer og kriser – med en humoristisk vinkel. Det er mange rare ting som kan skje når egoet blir skadet og vi plutselig står på egne ben og på nytt må utforske egen markedsverdi – på alle felt i livet.

Å lage komedie, en filmsjanger som jeg er stor fan av, har vært fantastisk. Filmer som «Bridesmaids», «Legally Blonde» og «Bridget Jones» er komedier innen denne genren som jeg elsker og som jeg har latt meg inspirere av da jeg mener at de virkelig kommuniserer med hjerte og finesse til publikum.

Og stemningen på filmsettet har vært upåklagelig, i følge Katarina.

– Det har vært en stor glede å jobbe med Janne, Line og Ida og alle de andre. Det har vært en fin dynamikk og et enormt overskudd som har preget filmsettet og det håper jeg skinner gjennom filmlerretet ut til publikum, sier regissøren.

– Jeg og skuespillerne brukte mye av oss selv i materialet og arbeidet med filmen. Janne Formoe som spiller hovedrollen imponerte meg stort med å med humor, hjerte og sårbarhet bruke sine erfaringer. Når du er en offentlig person blir jo dessuten privatlivet ditt gjerne interessant i pressen, og enda mer når du er sammen med en annen «kjendis». Det krever mye profesjonalitet, mot, styrke og raushet for å snu de turene. Og det Janne ga til karakteren Linda i filmen er bare nydelig å oppleve.

Filmen «Jentetur» beskrives slik i pressemeldingen:

«Forbered deg på å bli flau når en jentetrio legger ut på en tur full av sjalusi, utroskap, kreative familiekonstellasjoner og en begynnende midtlivskrise. En ufrivillig skilsmisse tvinger fram nye og kompliserte livssvalg for Linda (Janne Formoe). Eksmannen har funnet seg en nydelig, yngre modell (Ida Ursin-Holm) som ikke bare har tatt mannen fra henne, men også gradvis overtatt mammarollen for Lindas 10 år gamle datter. Samtidig er den nye kvinnen i gang med totalrenovering av det koselige hjemmet Linda en gang la sjela si i. Ikke nok med det – bestevenninnen (Line Verndal) er i ferd med å bli den unge kvinnens nye yndling. Desperate situasjoner krever desperate løsninger, og da tilbudet om en jentetur plutselig slenges på bordet, innser Linda at hun må handle raskt for ikke å miste bestevenninnen også …»

Som regissør er Katarina en stor fan av den taiwanske filmregissøren Ang Lee som evner å hoppe fra en sjanger til en annen med eleganse. Han står bak såpass forskjellige filmer som «The Ice Storm» som er satt til 70-tallet og følger to dysfunksjonelle velbemidlede familier med blant annet Sigourney Weaver, Kevin Kline, Christina Ricci, Tobey Maguire og Elijah Wood, og «Hulk» fra Marvel-universet med Eric Bana som den grønne superhelten.

Hva slags film blir din neste?

– Som regissør liker jeg å gjøre forskjellige ting, og nå vil jeg helst lage actionfilm.

– Det hadde vært spennende å lage en skikkelig «dude-film» – både innholdsmessig og det vi vanligvis forbinder med «mannlig» rent uttrykksmessig.

«Det er på høy tid at vi får også denne type fortellinger fortalt fra et kvinnelig perspektiv, fra en kvinnelig forteller. 

Jentetur Janne Formoe Line Verndal Ida Ursin-Holm Katarina Launing

«Jentetur» med Janne Formoe, Line Verndal og Ida Ursin-Holm har kinopremiere fredag 14. oktober.

© Nordisk Film Distribusjon AS/74 Entertainment AS

Katarina Launing (50)

Født i Sverige, bosatt i Oslo og Norge siden utdannelsen som filmregissør ved Den Norske Filmskolen på Lillehammer. Jentetur er hennes femte spillefilm på kino. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...