Ingrid Bolsø Berdal

KINOAKTUELL: Ingrid Bolsø Berdal kan du se på kino nå i rollen som Solvor i «alle hater Johan».

© Nordisk Film Distribusjon/Agnete Brun

Mona B. Riise om kinoaktuelle Ingrid Bolsø Berdal:

– Ingrid Bolsø Berdal har skrevet seg inn i norsk skuespillerhistorie, sier Taras kulturspaltist.

22. april 2022

I disse dager kan du se Ingrid Bolsø Berdal på kino i den underfundige bygdekomedien «Alle hater Johan».

Havgapet var noe av det som lokket da Ingrid fikk manuset til «Alle hater Johan» som skulle filmes på Titran på Frøya.

Ingrid spiller Solvor, Johans livslange kjærlighet i Hallvar Witzøs (han som vant Oscar for kortfilmen «Tuba Atlantic») første spillefilm. Johan kommer fra en familie som sprenger ting. Foreldrene hans sprengte broer for å stoppe tyskerne under krigen og nå sprenger også Johan. Dessverre sprenger han Solvor litt også, som gjør at forholdet deres ikke blir så enkelt.

Alle hater johan Pål Sverre Hagen

MORO PÅ LANDET: Pål Sverre Hagen spiller rollen som Johan i den nye filmen «Alle hater Johan».

© Nordisk Film Distribusjon

Det er Erlend Loe som har skrevet filmen «Alle hater Johan». Den er absurd, underfundig og hjerteskjærende.

– Johan er så full av varme og kjærlighet, men får det ikke til og Solvor hadde så mange planer, men har nå så mye inni seg som ikke kommer ut. Det at de ikke får sagt det de tenker eller føler er jo ikke et bygdefenomen. Sånn har mange det. Men i min familie er det motsatt, hver eneste stein skal snus. Det kan kanskje ha sine utfordringer det også, sier Ingrid Bolsø Berdal. Hun vokste opp med lærerforeldre og det ble snakket mye rundt kjøkkenbordet.

Ingrid Bolsø Berdal

HISTORISK: Ingrid Bolsø Berdal har skrevet seg inn i norsk skuespillerhistorie, skriver Taras kulturspaltist Mona B. Riise.

Spionen Ingrid Bolsø Berdal

TROVERDIG SPION: Ingrid som Sonja Wigert i storfilmen «Spionen».

– Jeg ville egentlig bli psykolog. For veldig tidlig ble jeg opptatt av spørsmålet: Hvorfor oppfører vi oss som vi gjør?

Men det ble ikke psykologi på Ingrid. Hun hadde vært med på et par amatørteaterforestillinger og tok mellomfag i musikk på NTNU da moren foreslo Teaterhøgskolen. I beskrivelsen av studiet stod det at det innebar sang, dikt, fekting, dans og rolleforståelse.

– Den innholdsrike fagplanen resonnerte i meg. Det var jo alt jeg var interessert i!

Nå har Ingrid Bolsø Berdal skrevet seg inn i norsk skuespillerhistorie. Etter flere år ved Det norske teateret ble hun kastet ut i verden etter suksessen med filmen «Fritt vilt». Ingrid er den første norske actionheltinnen med verdensserier som «Westworld», filmen «Hansel og Gretel» og «Hercules». Men det er ikke bare i de ytre kampene Ingrid Bolsø Berdal er god på lerretet.

I serien «Heksejakt» hvor hun spiller varsler i et finansmiljø, er det den indre kampen hun får frem og det samme i storfilmen «Spionen» som Sonja Wigert, den norske film - og teaterstjernen som ble spion under krigen.

– Det kjempende mennesket er det vi elsker å se. Jeg leter etter sårbarhetspunkter og ser etter hva karakteren må overkomme. Hva er krykken som må kastes og hvordan overvinner de sin frykt? Det er jo akkurat det spørsmålet jeg var opptatt av som ungdom. Hvorfor oppfører vi oss som vi gjør? Selvom «Alle hater Johan» også er en komedie, var spørsmålet jeg jobbet med da jeg skulle spille Solvor: Hva gjør en ulykke med et menneske og hva skal til for at hun kaster våpnene sine?

Hva som skal til for Solvor kan du se i filmen «Alle hater Johan» på kino nå.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...