"Hun er som vanlig verdt kinoturen alene"

Jeg må smile bare jeg ser ansiktet hennes. Olivia Colman må være min favorittskuespiller. Hennes ujålethet og nyanser, med en mimikk som kan skifte fra sorg til latter på et sekund, er utrolig.

15. februar 2023 av Mona B. Riise

I «Empire of light» spiller Olivia Hilary Small, som jobber i et stort kinoteater i en engelsk kystby. Året er 1980 og det går en hissig konservativ vind gjennom landet. Hun er mye alene, og selv om hun koser seg med kollegene på kinoen, så har hun et matt drag. 

Det viser seg at Hilary har en psykisk lidelse som hun for tiden har kontroll på med litium. I tilegg har hun en litt trist affære med den gifte sjefen på kinoen, spilt av Colin Firth.

Men en dag kommer det en ny, ung, svart vakker gutt, Stephen Murray (Michael Ward), som skal jobbe på kinoen, og Hilary får ansvaret for å lære ham opp.

Det utvikler seg til et forhold. Stephen er full av liv, entusiasme og ungdom, men lever farlig i et rasistisk England.

Empire of Light er filmet av fotograf Roger Deakins, som gjør filmen vindunderlig å se på og være i, og da jeg så at Olivia Colman hadde hovedrollen i Oscar-vinnende Sam Mendes’ første egenskrevne film, tenkte jeg at dette måte bli enestående. Men manuset har for mange elementer blandet sammen på en litt pussig måte.

Psykisk lidelse, rasisme, kinofilmenes magi og i tillegg dette forholdet mellom en svært ung mann og en langt eldre kvinne, blir for mye på en gang for meg. Likevel elsker jeg å se karakteren Hilary som Olivia Colman spiller briljant. Hun er som vanlig verdt kinoturen alene.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...