© Svein Finneide

Camilla Läckberg: -Jeg elsker å være litt rockstar

– Det er deilig å kle seg opp, få litt applaus og sitte på scenen, men det beste er å møte leserne ansikt til ansikt, sier en svenske krimdronningen Camilla Läckberg etter å ha møtt flere hundre lesere under Tara og Gyldendals krimkveld

30. november 2019

Det var stinn brakke under krimkvelden på Gyldendalhuset i Oslo med Camilla Läckberg og Kristine Storli Henningsen. Og det ble en underholdende kveld med to slagkraftige forfattere og en godt forberedt bokbader, Peter Bubresko, kjent som programleder fra «God morgen Norge», på scenen. Musikken var det artisten Kristian Torgalsen som sto for.

TØFF DAME: – Jeg elsker å pynte meg og jeg elsker oppmerksomhet. Hvorfor skulle jeg late som om jeg ikke gjør det, spør Sveriges mestselgende forfatter, Camilla Läckberg. 

© Svein Finneide

Camilla Läckberg er Sveriges mestselgende forfatter, hun har solgt 23 millioner bøker og er utgitt i 60 land. Hennes siste bok «Gullburet» ligger også an til å bli Sveriges mestselgende bok i 2019, med over 200 000 solgte eksemplarer før den kom i pocket. Nå lanseres den som pocket også i Norge.

– Jeg var litt nervøs som forlot Fjällbacka-serien, et konsept som så mange elsket, og gikk videre til noe helt nytt. Det var mange rundt meg som ikke syntes det var en så god idé, og det var absolutt mange som håpet at jeg skulle gå på trynet. Når kvinner gjør det bra, er det alltid mange som håper at de skal mislykkes. Og det kan jo fortsatt skje, jeg har vært heldig hittil som ikke har hatt den store floppen, men det kommer jo til å skje en gang. Men jeg gjør det jeg synes er gøy, så ser jeg hvordan det går. Det er viktig for meg at jeg har kreativ frihet, sier Camilla, og legger til:

– Jeg føler at leserne alltid heier på meg, men at etablissementet ikke gjør det.

Det er fjerde gang hun er trekkplaster på Tara og Gyldendals krimkveld med leserne.

– Det er fantastisk å være med på slike leserevents. Jeg hadde med min mann hit for fire år siden, og jeg tror aldri han hadde vært i et rom med nesten 500 damer før, i alle fall ikke der han var omtrent eneste mann. Han ble litt skrekkslagen, sier Camilla og ler. Denne gang hadde hun i stedet med eldstedatteren Meja (15) til Oslo. 

– Det morsomste med slike leserevents er at jeg får et ansikt på leseren. Når jeg sitter og skriver, ser jeg leserne jeg har møtt foran meg. Jeg får så mange spørsmål om all kritikken og hatet og mobbingen jeg blir utsatt for, men jeg får mest kjærlighet, spesielt fra leserne. Jeg synes man iblant glemmer det og bare prater om det negative. Men det er 95 prosent kjærlighet og 5 prosent negativt, slår hun fast.

LANG KØ: Det var lange køer foran signeringsbordet etter bokbadet. 

VELLYKKET KVELD: Krimforfatterne Kristine Storli Henningsen og Camilla Läckberg omkranset av Taras sjefredaktør Torunn Pettersen og bokbader Peter Bubresko kunne slå fast at kvelden hadde vært vellykket. 

MØTTE FANSEN: Laila Aarre (t.v.) og Irene Wiik var to av leserne som møtte krimdronningen Camilla Läckberg og fikk en personlig hilsen i bøkene sine. 

Et slikt leserevent er dessuten en fin anledning til å få pyntet seg litt, innrømmer hun.

– Det er gøy å få føle seg litt som en stjerne, litt rockstar, det liker jeg. Til vanlig er jeg jo hjemme og vasker gulv og rydder og styrer i joggebukse uten sminke, så det er deilig å få kle seg opp, få litt applaus og sitte på scenen. Jeg trives jo veldig godt på scenen, det bor nok en liten skuespiller i meg, jeg liker oppmerksomheten, sier hun ærlig. 

Da Camilla Läckberg kom til krimkvelden i Gyldendal-huset, hadde hun tatt karaoke-taxi i Oslo sammen med datteren.

– Hun ville dø. Hun er 15 år og innelåst med sin syngende mor. Stakkars Meja, fortalte hun de over 400 fremmøtte Tara-leserne.

Hun snakket også om datteren når hun kom inn på at likestillingen ikke er kommet langt nok.

– Datteren min skal ut i verden, men hun har færre fordeler enn sin to år eldre bror. Det blir jeg forbannet over.

Et av favorittemaene hennes er menn. Det raljerte hun litt over, til publikums store fornøyelse.

– Jeg hater ikke menn, jeg elsker menn. Jeg har jo vært gift med tre av dem. Jeg synes menn er en flott oppfinnelse, sa hun til stor latter fra salen.

FULL SAL: Over 400 Tara-lesere hadde tatt veien til Gyldendalhuset og den høstlige krimkvelden. 

Hun måtte selvfølgelig også snakke om hetsen mot forholdet til sin 13 år yngre ektemann, Simon Sköld.

– Da vi møttes var jeg 40 og han 27. Det vekte utrolig oppsikt, man skulle trodd jeg var blitt sammen med en 14-åring! «Å ta en Läckberg» i Sverige betyr for- resten å finne seg en yngre mann, avslørte hun. 

Suksessforfatterens nyeste prosjekt er såpeserien «Lyckoviken», som forventes på svenske tv-skjermer i 2020. Hun håper at norske seere også får tilgang til serien. 

– Serien består av 30 prosent krim og 70 prosent såpe. Hvorfor? Fordi jeg elsker såpeserier. Når jeg får en idé, greier jeg ikke å slippe den før den er realisert. Og denne ideen har jeg hatt i ti år, men det er fire år siden jeg satte meg ned og begynte å skrive på serien. Jeg savner de gamle såpeseriene, de som var store i Sverige på 90-tallet. Jeg tenkte at hvis ingen andre gjør det, så får jeg skrive en såpeserie selv. Jeg vet at såpeserier ikke har høy status, men jeg lengter ikke etter den finlitterære statusen – jeg synes ærlig talt det er morsomt å gå ut og tale den og etablissementet midt imot. Jeg savner ikke den typen bekreftelse – bekreftelsen jeg trenger får jeg fra leserne mine, sier 45-åringen. 

MUSIKALSK INNSLAG: Artisten Kristian Torgalsen fremførte låter fra sitt kritikerroste debutalbum «Infinity On My Mind». 

ÅPENHJERTIG: Camilla elsker å være humoristisk, åpen og småfrekk på scenen, noe også bokbader Peter Bubresko fikk erfare. 

MOR OG DATTER: Camilla hadde med seg datteren Meja til Oslo. 

Hun har reist rundt i hele Europa for å lansere «Gullburet» det siste halvåret. Og hun er veldig hem- melighetsfull rundt et tv-prosjekt hun jobber med i USA. Muligens også et film-prosjekt.

– Jeg kan fortelle deg det, men da må jeg drepe deg etterpå, sier krimforfatteren spøkefullt til Tara. Men USA står tydeligvis høyt i kurs hos henne for tiden.

Neste sommer lanseres nemlig «Gullburet» over dammen. Da tar Camilla med hele familien til Los Angeles.

– Vi blir der i fire måneder. Da blir det lettere for meg å være på plass når boken lanseres, for USA er et veldig viktig marked for meg. Alle i familien gleder seg veldig, det blir et lite eventyr for oss!

Hun jobber mye for tiden, men er ikke redd for å bli utbrent. 

– Oppfølgeren til «Gullburet» slippes i Sverige til våren, jeg er ferdig med grovmanuset. Deretter skal jeg jo også skrive neste bok fra Fjällbacka, jeg er ikke ferdig med den serien. Så lenge det jeg jobber med er så gøy, kan jeg gjerne utsette å ta ferie, sier Camilla.

Läckberg-fansen Laila Aarre (54) og Irene Wiik (59) var blant de over 400 som hadde tatt turen til krimkvelden.

– Vi har lest så godt som alle bøkene hennes. Dette lesereventet var utrolig moro, vi lo godt hele kvelden. Vi ble ikke mindre fans av Camilla etter dette, slår venninnene fra Lørenskog fast. 

BOSATT UTENLANDS: Kristine bor til vanlig med familien i Spania, men tok seg en tur til gamlelandet for å møte både Taras og sine egne lesere. 

KNIPS: Det ble god tid til å ta bilder med de to forfatterne etter krimkvelden. 

STOLT MAMMA: Kristine Storli Henningsen tok en fortjent skål med mamma Merete Holger Storli etter å ha blitt bokbadet på scenen. 

Skremmer leserne og seg selv!

Kristine Storli Henningsen, som til daglig bor i Spania, var den andre aktuelle forfatteren leserne fikk møte. Hun ga ut boken «Den som elsker deg høyt» tidligere i år, til strålende kritikker.

– Mottagelsen har vært fantastisk! Jeg fikk terningkast 5 i både VG og Dagbladet, så bedre kunne det neppe ha gått. Boken selger nå i annet opplag. Tilbakemeldingene fra leserne har vært fantastiske og motiverende til å fortsette på serien. En av leserne sa det var første gang hun hadde måttet sove med lyset på siden hun var barn. En bedre kompliment kan ikke en spenningsforfatter få! Jeg elsker å skrive så jeg skremmer meg selv, det er som regel et godt tegn. Da skremmer man andre også, sier 45-åringen som synes det var utrolig hyggelig å møte leserne.

– Det får jeg sjelden gjort ellers – og for en fantastisk gjeng med damer! Utrolig hyggelig at flere av dem har fulgt meg og lest bøkene mine og kunne stille gode spørsmål, sier Kristine og avslører at hun håper neste bok i serien kommer til påske.

– Jeg har nemlig skrevet om påsken i Panama, som jeg selv har opplevd. Det var en fascinerende og småskummel opplevelse, som ga grobunn for en spennende bok, forteller krimforfatteren. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...