© Camilla Damgård / Maihaugen

Bli med inn i Dronningens barndomshjem: - Det er bare duften fra mors gryter som mangler

Ingen tvil om at dronning Sonjas barndomshjem huser mange gode minner for vårt kongepar. Dronningen selv var tilstede da huset hun vokste opp i på Vinderen i Oslo, ble gjenåpnet på Maihaugen på Lillehammer.

11. januar 2021 av Anne Stokke

NÅ OG DA: Stuen i villaen på Vinderen i Oslo er blitt historisk. Bildet over er tatt i 1968. Her er det samme paret på plass over 50 år senere, i stuen som er blitt gjenskapt ned til minste detalj. 

© NTB

Det er bare duften fra mors gryter som mangler. Det sa en beveget dronning Sonja da barndomshjemmet sto ferdig restaurert i høst. Da hadde det gått fire år siden funkisvillaen med adresse Tuengen allé 1B på Vinderen i Oslo ble demontert, fraktet til Lillehammer og gjenreist i byavdelingen på Maihaugen. 

Håndverkere og andre fagfolk fra museet hadde steg for steg, panel for panel, reist boligen på nytt, og tilbakeført den slik den var da Sonja Haraldsen vokste opp der i årene 1937–1968. Første etasje med kjøkken, spisestue og stue var ferdig i august 2018, og ble åpnet for publikum på kongeparets gullbryllupsdag 29. august. 

Andre etasje, som blant annet rommer dronningens barneværelse, sto ferdig høsten 2019. Arbeidet med kjelleretasjen med peisestuen ble avsluttet i høst. 

VENTET I NI ÅR: Endelig ga kong Olav sin tillatelse til daværende kronprins Harald slik at han kunne få sin Sonja. Her fra forlovelsen på slottet den 19. mars 1968. Til høyre Dagny Haraldsen, forlovedens mor.

© NTB

– Det er både underlig og rørende å vite at mitt eget kjære barndomshjem nå er ferdigstilt, sa dronningen i sin tale da boligen ble offisielt åpnet. 

– Men ferdigstillelse ... blir et hjem noen gang ferdigstilt? fortsatte hun. 

Kanskje tenkte dronningen på alle de timene hun selv hadde lagt ned sammen med Maihaugens fagfolk. Med sin førstehåndskunnskap har dronningen aktivt deltatt i arbeidet med å gjenskape hjemmet. Mange møbler og interiørdetaljer er de samme som var i huset opprinnelig. 

– Jeg håper jeg fortsatt kan bidra med tilleggsopplysninger, om eller når de dukker opp i hjernen, om plassering av lite og stort og hendelser som kan tilføre historien noe av verdi, uttalte dronningen. Hun beskrev videre hvordan det hadde vært å følge boligens reise fra Vinderen til Maihaugen.

– Det har vært en underlig opplevelse å få flyttet barndomshjemmet fra der det sto i Tuengen allé til helt andre omgivelser. Huset har fått utsikt – noe det ser ut til å trives med. Jeg også! Huset er plassert på boligfeltet i Byavdelingen, på en romslig tomt med opparbeidet hage med frukttrær og prydbusker, innrammet av et gjerde. Og det har altså fått utsikt!

Les også: Maud Angelica Behn: - Pappa ville vært stolt av meg! 

NYTT NABOLAG: Dronningens barndomshjem, villaen fra Oslos pene vestkant, har fått et litt annet naboskap på museet Maihaugen på Lillehammer. Huset ble delt opp i fire deler og fraktet fra Oslo til Lillehammer. Funkisboligen fra 1935 er blitt en del av et boligfelt som dokumenterer hjem fra forskjellige tiår fra 1900-tallet. 

© Camilla Damgård / Maihaugen

ET VANLIG SYN: Det unge paret ble ofte observert, enten på vei ut eller inn av boligen i Tuengen Allé 1B på Vinderen i Oslo. Dette bildet er tatt i 1968, etter at forlovelsen er kunngjort.

© NTB

Boligen på Oslos vestkant ble tegnet av arkitekt Ernst Motzfeldt og bygget for familien Haraldsen. Den ble tatt i bruk i 1935, to år før Sonja ble født. Her vokste den fremtidige dronningen opp. Det var også her hun bodde mesteparten av ungdomstiden, avbrutt av flere utenlandsopphold, frem til hun giftet seg med kronprins Harald i 1968. 

Hun møtte kronprinsen allerede i 1959, men det unge paret måtte vente i ni år før de fikk kong Olavs tillatelse til å gifte seg. Hjørneværelset i andre etasje betydde noe helt spesielt for den unge Sonja Haraldsen. Det var her hun kunne gå inn og være helt for seg selv. 

– Med mine egne tanker og drømmer, som hun beskrev det. Nå har dronningen egen nøkkel til barndomshjemmet, og det kommenterte hun slik: 

– Nå har jeg til og med egen nøkkel til huset og til rommet. Så om noen ser lys der inne på underlige tidspunkter, er det kanskje bare jeg som går igjen?

VAKKER STUE: Vindusrekkene som møtes i hjørnet og kjennetegner funkisboligene, har en bred vinduskarm som gir god plass for den tidens blomster og potteplanter. 

© Camilla Damgård / Maihaugen

PRESSEBESØK: Dagny Haraldsen tok imot pressen hjemme i stuen da det ble kjent at datteren hennes skulle inn i de kongelige rekker.

© NTB

Kongeparet har selv ved flere anledninger fortalt at Sonjas barndomshjem i Tuengen allé 1B var et fristed i de ni lange årene, et av de få stedene hvor de kunne møtes. Og der Dagny Haraldsen, dronningens kjære mor, tok imot dem. Kjell Marius Mathisen, leder for kulturhistorisk avdeling ved Maihaugen, har stått sentralt i arbeidet. Han skriver slik på museets sider om beveggrunnene for å gjenreise den borgerlig fødte dronningens barndomshjem på museet: 

– Kronprins Harald var den første europeiske tronarving som giftet seg borgerlig. Historien om forlovelsen er derfor også en historie om Norge og Europa i endring. Denne historien ønsker vi å fortelle i huset som nå er kommet på plass på Maihaugen. 

I kjellerstuen kunne paret være for seg selv, og i spisestuen var datterens kjæreste ofte gjest ved Dagny Haraldsens søndagsmiddag.

 – For familien kommer gode og spesielle minner tilbake. Og for den oppvoksende slekt blir huset et bilde på hvorledes forfedrene levde, sa dronningen. Dagny Haraldsen gikk bort 15. oktober 1994. 

SONJAS ROM: Dette rommet disponerte unge Sonja. På skrivebordet er det bilde av kjæresten Harald.

© Camilla Damgård / Maihaugen

STILIG INNGANGSPARTI: Den store hallen skaper et godt førsteinntrykk.

© Camilla Damgård / Maihaugen

POPULÆR KJELLERSTUE: Alle ungdommer elsker en kjellerstue, så også kongeparet da de var unge. I denne stuen tilbragte de mange timer sammen.

© NTB

BARNEVÆRELSE: Dronning Sonjas barneværelse er gjenskapt i husets annen etasje

© Camilla Damgård / Maihaugen

HØYTIDELIG UTNEVNELSE: Dronningen ble utnevnt til æresborger av Lillehammer og mottok nøkkelen til sitt barndomshjem av museets Torgeir Korpberget.

© NTB

Æresborger 

Dronningen har både en fritidsbolig og et barndomshjem på Lillehammer. Av de to er det naturlig nok barndomshjemmet som står dronningens hjerte nærmest. Men hun har fortalt at hun ofte benytter fritidsboligen kongeparet disponerer. De to boligene ligger noen minutters gange fra hverandre på det romslige museumsområdet på Maihaugen. Fritidsboligen Jørstad, som er hovedbygningen på gården med samme navn, ble stilt til disposisjon for kongeparet til OL i 1994, og har siden vært i flittig bruk. Dronningen er også æresborger av Lillehammer. Utnevnelsen skjedde i forbindelse med markeringen av den offisielle åpningen av Tuengen allé tidligere i høst. 

– Helt siden OL i 1994 har Lillehammer hatt en spesiell plass i mitt hjerte – i og med at vi så generøst ble tildelt vakre Jørstad som eget tilholdssted her i byen. Et hjem vi med stor glede stadig vender tilbake til. En av grunnene til at jeg føler meg så hjemme her, er nok at Lillehammer er en sann kulturby, uttalte dronningen ved utnevnelsen.

JØRSTAD: Dronning Sonja og kong Harald foran fritidsboligen de fikk til sin disposisjon i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994.

© NTB

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...