Det 2000 år gamle Roman Baths er et av de flotteste gamle monumenter i Europa.
Det 2000 år gamle Roman Baths er et av de flotteste gamle monumenter i Europa.© Tara

Reiseguide: Spa og shopping i Bath

Bath er en av Europas vakreste byer, på Unescos verdensarvliste, og byen har Englands best bevarte georgianske arkitektur.

20. november 2010 av Marit Lien

Bad

Bath byr på stille skjønnhet med flotte fasader av gulhvit sandstein, et 2000 år gammelt romersk bad, antikkshopping og kulturelle høyepunkter i kø. Det er en perle av en by, og ingen andre byer i Storbritannia har hatt flere gjenvisitter.

Bad i Bath

Det 2000 år gamle Roman Baths er et av de flotteste gamle monumenter i Europa. Her ligger ruinene av et av de fineste religiøse spa-anlegg fra antikken med 46 graders naturlig kildevann, samt Minerva-tempelet som er en hyllest til gudinnen for kildevann.

Utendørsbassenget, omkranset av søyler, er et pust fra fortiden med små rom rundt for sauna, massasje og hvile. Kom gjerne sent på ettermiddagen og få med deg solnedgangen - da bades himmelen over bassenget i gull og rosa.

Man må selvfølgelig unne seg et bad i Bath, og mulighetene er mange. Flere store hoteller har moderne spa-anlegg. Hotel Royal Crescent med The Bath House kan anbefales. Her kan du nyte godt av basseng, jacuzzi, tørr og fuktig sauna, og spa-behandlinger.
Hotellet har vidt utsyn til det særpregede landskapet som omkranser byen. Ikke rart at Jane Austen hentet inspirasjon til mange bøker herfra.

Shopping

Bath har noen av landets beste designforretninger, smykke-, interiør-, mat- og antikvitetsforretninger.
Start i gågaten Milsom Street som tidligere i år ble kåret til Storbritannias beste fashiongate - og med tanke på alle konkurrerende gater i London så sier jo det en hel del.

I Milsom Street finner du kjedebutikkene, men også spennende Nitya med indiskinspirerte plagg i florlette stoffer, Square med kjente designmerker, og Emma Sommerseth med et stort utvalg selskapskjoler.

Shire's Yard er et shoppingsenter med mange interessante butikker; f.eks. Quadri som selger designsmykker, og Ah Moda som selger designklær. Eieren av Ah Moda er en personlighet og kjent blant motefolket i England.

Forsetter du gjennom Shire's Yard kommer du til Green Street og New Bond Street som også har et godt utvalg av motebutikker.

Sidegatene til Milsom Street har artige antikvitetsutsalg. Prøv Bartlett Street for antikviteter og spesialbutikker, Brock Street og Margareth Buildings for antikvitetbutikker, gallerier og motebutikker, og Walcot Street og Broad Street for interiør og mat.

Overnatting

På ærverdige The Royal Crescent bor du prakfullt. Her får du mengder av britisk sjarm, lune tepper, tunge gardiner, tykke håndklær, badekåpe og tøfler. Du får kaffe og te på sengen om morgenen, frokost og afternoon tea.

Champagnefrokosten er å anbefale: Start dagen med stivede duker, ferskpresset juice, kald champagne i høye glass, røkelaks, oster, marmelade og varmt brød. Kan det bli bedre?

Ellers kan du forsøke fantastiske Milsom Hotel i Milsom Street.

Kultur

Bath er en kulturby. Her arrangeres det et vell av utstillinger og teateroppsetninger. Følg med i lokalavisen for underholdningstips, eller sjekk Baths hjemmeside på nettet. Bath har 4 årlige internasjonale kulturfestivaler, og teateroppsetninger som er blant de beste utenfor London.

Ikke gå glipp av Assembly Rooms og Museum of Costume - de ligger i samme bygning med inngang fra Bennett Street. Assembly Rooms var sentrum for den georgianske sosieteten, og har noen av Europas flotteste lysekroner. Museum of Costume er et av verdens beste motemuseer med bl.a. en rikholdig bokhandel .
I samme område som Assembly Rooms og Museum of Costume finner du også Museum of East Asian Art og Bath Museum. 

Utflukter

Bath ligger sentralt til dersom du vil dra på spennende utflukter. Du kan leie bilm ta toget, eller bli med på sightseeing. (Husk å kjøre på venstre side dersom du velger bilen.)

Ca en halvtimes kjøretur fra Bath finner du Longleat; et stort skogsområde med park og tur- og fiskemuligheter. På innsjøen kan du kose deg på båttur, du kan rusle rundt i sommerfuglhagen, gå på galleri i slottet som ligger her, eller dra på safari og se løver og sjiraffer.
Longleat er kåret til Storbritannias beste familiepark, og har opp mot 700.000 besøkende hvert år.

Snaue 20 minutter unna Bath kan du oppleve ekte landsbyidyll i Bradford-on-Avon. Dersom The Royal Crescent, eller andre hoteller i Bath, ikke er your cup of tea, kan du i Bradford-on-Avon leie rom eller hus i hagen hos Burghope Manor - et steinhus fra 1300-tallet dekket av villvin og omkranset av roser.

Hvis du er klar for en lengre reise finner du Stoke-on-Trent 2,5 timer unna Bath. Dette er stedet for alle som elsker porselen, for her ligger kjente porselensfabrikker som Wedgewood og Spode, samt mindre produsenter. Og alle har fabrikkutsalg med B-varer til utrolig lave priser.

Overbevist? Slik kommer du deg til Bath

Nærmeste flyplass med direkteruter fra Norge er Heathrow, men du kan også fly til Stanstead og Gatwick. Alle tre flyplassene ligger 2-3 timer unna Bath.

På flyplassen kan du leie bil. Større utleiefirmaer har som regel døgnåpent.
Fra Londons Paddington Station går det tog til Bath stort sett to ganger i timen, og reisen tar ca. 90 minutter.
Buss fra London til Bath tar 3-4 timer. I London går bussen ca. en gang i timen fra Victoria Coach Station. I Bath stopper den på Bath Bus and Coach Station.

 

 

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...