tygge tyggis voksne
Gå både lengre og raskere med tyggis:

Forskningen viser at begge kjønn har godt av å tygge tyggis mens de går tur!

© Getty Images

Få opp tempoet med tyggegummi

Tygger du tyggegummi når du går tur? Da bør du fortsette med det! Å tygge får deg nemlig til å gå fortere mener forskerne.

5. september 2018 av Tara Redaksjon / Kilde: forskning.no

Tyggis gir deg bedre fart

Alltid har vi trodd at å tygge tyggegummi ikke var godt for noe, faktisk bare dårlig nytt for tennene dine (og fordøyelsen). 

Men en liten japansk undersøkelse har nå påvist at du både setter opp farten og går en lengre strekning hvis du tygger tyggegummi når du legger ut på tur.

Men hvordan kan det ha seg at en tyggegummi hjelper for en effektiv gåtur?

Tygge tyggis voksen dame
Tygg i vei:

Japanske forskere har funnet sammenhengen mellom tyggis og hvor langt testpersonene gikk mens de var på tur.

© Getty Images

Tyggegummien er din venn

I et forsøk med 46 deltagere, utført på Waseda sportsuniversitet i Tokyo, ville forskerne finne ut hvordan tygging påvirker kroppen når du tar deg en spasertur.

Deltagerne fikk selv bestemme hvor fort og hvor langt de ville gå. Det eneste kravet var at de måtte tygge tyggegummi mens de gikk. Ifølge forskerne fikk tyggingen altså deltagerne til både å øke tempoet og å tilbakelegge en lengre distanse. 

Tyggingen økte pulsen

Tyggegummien påvirket de frivillige testpersonene både fysisk og psykisk kunne forskerne konkludere med. Tyggingen økte blodsirkulasjonen og virket positivt inn på turgåernes resultat. Dette var likt for begge kjønn, men menn over 40 gikk litt raskere og tok flere skritt hvis de samtidig fikk tygge tyggis.

Før forskerne konkluderte at tyggis virkelig gjorde treningsøkten mer intens, sjekket de at det ikke var smaksstoffene i tyggegummien som distraherte deltakerne. Forskerne ga de frivillige som ikke tygget tyggis mens de gikk tur, en skje med de samme smaksstoffene i pulverform.

Likevel var det de frivillige som tygget tyggegummi under gåturen som vant på lengde og hurtighet. En god grunn til å ta med seg tyggispakka på neste gåtur!

tyggis gjør deg smart
En kjapp tyggis før jobb:

Tyggis gjør deg ikke bare rask og utholden, men også mindre stresset og mer opplagt.

© Getty Images

Trodde du tyggis var for sløvinger?

Nei, det er faktisk tvert i mot. Forskning viser at tyggis virker skjerpende på hjernen, hjelper mot stress og får deg til å være mer opplagt.

I tillegg til å gjøre deg raskere og mer utholden under trening, kan tyggis også hjelpe deg til å huske bedre, gjøre deg mer mindre stresset og mer årvåken.

Det er mulig at tyggingen aktiverer kjemikalier i hjernen som forsterker minnelagringsprossessen vår, men den enkleste forklaringen på hvorfor tyggegummi kan gjøre deg kvikkere er rett og slett at blodgjennomstrømmingen øker og på den måten bringer mer oksygen til hjernen.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...